Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Fionka »

Pozytywnego orzecznictwa , życzę Ci Tojka . Ja już czekam , na miejsce i termin . Nie było możliwości negocjacji .
marylka1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 kwie 2014 21:30

Post autor: marylka1 »

tak, można. Ty decydujesz ile chcesz zwolnienia
marylka1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Andrzej1958 pisze: 03 lut 2019 09:16 Hana51, w zeszłym roku stawałem na komisję w lubelskim ZUS. Na komisji otrzymałem decyzję o przyznaniu sanatorium. Ta decyzja uprawomocnia się dwa tygodnie. Po uprawomocnieniu się decyzji, następnego dnia zadzwoniłem do ZUS z pytaniem o możliwość wyboru miejsca. Miałem do wyboru dwa terminy w Wysowej w lecie, i jeden jesienią w Wieńcu. Wybrałem lato.
Odnośnie wyboru miejsca Ustroń czy Wysowa - to wybrałbym Wysową. Przede wszystkim na czystość powietrza. Ustroń ma w pobliżu nasz Śląsk, od strony Czech też lubi smrodem zawiać, a Zimą dodatkowo dym z pieców w domach. Poza tym jak ktoś lubi spokój i ciszę, to polecam Wysową.
Ja bym wybrała Ustroń. Na układ oddechowy mają umowę z Równicą. Co prawda to moloch ale Ustroń piekny
marylka1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Pozdrawiam wszystkich oczekujących i życzę powodzenia :serce: :kwiat: :serce:
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 13

Post autor: henrys66 »

Mam pytanie ile czasu ma ZUS na ustalenie ponownej komisji po odwołaniu ?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam, mam pytanie . Jaka jest ważność czasowa wniosku na rehabilitację w ramach prewencji ZUS ,tj; od daty wypisania wniosku przez lekarza do daty złożenia wniosku w oddziale ZUS ? Czy jest to zapisane w przepisach ZUS ?
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 4 razy

Post autor: p-siak »

30 dni
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dziękuję.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Jeżeli chodzi o walory Ustronia to na tak . Jeśli chodzi o zdrowie i rehabilitację to zabiegi b. słabe na drogi oddechowe. jadę do Wysowej więc będę mógł napisać coś więcej po powrocie . Byłem w Ustroniu w kwietniu 2018 i nie miałem porównania inhalacje ,gimnastyka pseudo-oddechowa to wszystko Może w Wysowej będzie lepiej bo najbardziej zależy mi na rehabilitacji a otoczka krajobrazowa to tylko dodatek :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Co do Ustronia to zgadzam się w całości z opinią Sztaniego, a byłem w Równicy w styczniu, czyli dwa miesiące przed nim. Na oddechówkę zimą, wiosną i jesienią odradzam ze względu na smog. Byłem w listopadzie 2018 r w Świnoujściu na oddechówkę i mam porównanie co do zabiegów. Ilość i jakość zabiegów w Uzdrowisku Świnoujście S.A. jest o niebo lepsza niż w Równicy oczywiście mowa o schorzeniach dolnych dróg oddechowych. Specjalizują się w rehabilitacji kuracjuszy z tymi schorzeniami i do tego dochodzi czyste powietrze z jodem. Już ponownie złożyłem wniosek do NFZ i będę próbował ze zwrotów wrócić do Świnoujścia. :)
ODPOWIEDZ