Korab Świnoujście

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Janeczka007
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2019 18:31
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 4

Korab Świnoujście

Post autor: Janeczka007 »

Moja relacja z pobytu. Korab jest pięknie położonym miejscem blisko morza. Blisko granicy z Niemcami, można zrobić spacer do zachodnich sąsiadów. Bardzo ładna promenada na spacery. Pokoje są 1 i 2 osobowe, na wyposażeniu lodówka, telewizor płaski, radio, czajnik kubek i łyżeczka. Są 2 ręczniki, ładna łazienka z kabiną. Świetne wyżywienie. Ja wprawdzie byłam po raz pierwszy na tego typu wypoczynku, ale wielu kuracjuszy (bardziej doświadczonych) zachwalalo wyżywienie. Większość dań mięsnych, ryba w piątki, jest dużo zielonego i zawsze 2 surówki do obiadu, są też desery. Zupę z obiadu można zjeść jeszcze na kolację. Zabiegi do południa, później czas wolny - często organizowany przez organizatora, w cenie: wycieczka do Międzyzdroi, Muzeum rybołówstwa morskiego ,Fort anioła, grill z kiełbaskami. Dodatkowo rejs statkiem 2 godz -koszt 35zl. Jak na pierwszy raz trafiłam znakomicie. :D
Jeśli macie jakieś pytania, piszcie - chętnie odpowiem.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Korab Świnoujście

Post autor: zbigniew165 »

Janeczka007 dziękujemy za opinię. Mam pytanie na jak długim turnusie byłaś, kiedy robiłaś rezerwację i oczywiście cenę turnusu. Co do wyżywienia, to w jakiej formie, czy było podawane do stolika, czy szwedzki stół. Położenie znam, bo w listopadzie byłem z NFZ i jadłem posiłki w Światowidzie, który jest w sąsiedztwie Koraba. Zapytam jeszcze o ilość zabiegów, bo piszesz, że wolny czas miałaś po południu. Nie jest to sanatorium i są tam turnusy tylko komercyjne. Jestem zdziwiony tym czasem wolnym tylko po południu jak w sanatorium z NFZ czy ZUS.
Awatar użytkownika
Janeczka007
Kuracjusz
Kuracjusz

Byłam na 2tygodniowym turnusie. płaciłam 1150 + dopłata 250 za pokój jednoosobowy, rezerwację robiłam miesiąc wcześniej. To był pierwszy turnus w tym sezonie. Obiady: zupa w wazie, ziemiaki i mięso na półmiskach, wydzielone stosownie do ilości osób przy stoliku, do tego po 2 surówki. 3 zabiegi dziennie i o 11:30 miałam wolne, niektórzy kończyli nawet szybciej.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Może jesteś zorientowana czy jesienią mają też turnusy rehabilitacyjne, bo na ich stronie nie ma w cennikach. Chciał bym wybrać się do Koraba w październiku lub listopadzie. Teraz w marcu jadę do Kołobrzegu i w Chalkozynie wykupiłem turnus 8 dniowy za 704 zł. W czasie tego pobytu odwiedzimy Świnoujście, to wejdę do Koraba i zapytam w recepcji o te turnusy. Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Moja wiedza o ORS Korab jest już większa dzięki Twojej opinii, a na pewno się wybiorę do Świnoujścia na turnus rehabilitacyjny. :)
Awatar użytkownika
Janeczka007
Kuracjusz
Kuracjusz

Ostatni turnus zaczyna się 24 sierpnia bo budują nową stołówkę jeżeli chcesz skorzystać musisz się pospieszyć ;)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Janeczka007 już teraz wszystko się wyjaśniło dlaczego nie ma turnusów jesienią. Dziękuję za tą informację. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ