Proponowane zmiany w wyjazdach do sanatorium NFZ
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowano: 137 razy
Re: Proponowane zmiany w wyjazdach do sanatorium NFZ
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
???Bietka pisze: 12 mar 2019 15:06 Nie pracuję w NFZ a w rolnictwie , wniosek złożyłam normalnie w NFZ mazowiecki oddział 2 listopada a 26 września 2018 wróciłam z Lądka Zdrój sanatorium Jubilat. Nikt nie robiła problemu.Najlepiej zadzwonić jak ktoś ma wątpliwości.
Pracuje Pani w rolnictwie a wniosek składa w NFZ ?
Może Pani jeden wniosek miała z KRUS kolejny z NFZ
Choć w tej chwili mało Osób decyduje się na DWA UBEZPIECZENIA .
A może posiłkowała się Pani Orzeczeniem o Niepełnosprawności Stopień Znaczny
Gdzie wg wytycznych Ministerstwa Zdrowia
Osoba z orzeczonym stopniem Znacznym ma Prawo do Kuracji 1 x w Roku kalendarzowym ..po strajkach w sejmie pojawiła się taka informacja
-
bonia50+
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 wrz 2013 08:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 7
Potwierdzam w mazowieckim można składać wniosek zaraz po powrocie z sanatorium.
Ja wróciłam w listopadzie 2018, a następny wniosek złożyłam w grudniu
Pozdrawiam
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
nasze propozycje zmian w wyjazdach do sanatorium NFZ
alien pisze: 14 mar 2019 15:39
Logicznym rozwiązaniem całego tego bałaganu byłoby oddzielenie leczenia sanatoryjnego i rehabilitacji od struktur NFZ. W bardzo prosty sposób.
Każdy ,który odprowadzał składki zdrowotne przez min. 15 lat,powinien mieć coroczną, stałą kwotę np .1200 pln przekazywaną przez Skarb Państwa,na konto rehabilitacyjne.
Kasa wirtualna ,bo innej nie ma ,ale nie do ruszenia na nic innego poza rehabilitacją.
Chcesz, korzystasz z tej kwoty na rehabilitację ambulatoryjną,chcesz jechać co roku do sanatorium , tam gdzie Ci się podoba i gdzie leczą Twoje schorzenie,skierowanie od lekarza,plus Twoja dopłata do pobytu i jedziesz.
Też bym się pod taką propozycją podpisał obydwoma "ręcami i nogamy".
Jednakowoż przewidywalność konsekwencji straszy jak potwór z Loch Ness.
Mając do samodzielnego wyboru obiekt marzeń kuracjuszy i kuracjuszek doczekalibyśmy się zbankrutowania znacznej ilości obiektów o podłych uwarunkowaniach, które to są na siłę utrzymywane przez fundusz zwany narodowym.
Utrzymywane są na siłę przez przymusowe skierowania.
Upadłość dużej ilości obiektów noszących nazwę sanatorium oznaczałaby by stosowny wzrost bezrobocia i to w miejscowościach nie mających alternatywy zatrudnienia.
Być może pozytywnym zjawiskiem upadłości byłoby wykupywanie masy upadłościowej przez prywatnych inwestorów lokujących znaczny kapitał w modernizację obiektów.
A zaś po modernizacji wahadełko przesunęło by się na drugą stronę, czy istotnego wzrostu kosztów utrzymania i pobytu kuracjuszy.
Podobne etapy zaliczyły uzdrowiska i sanatoria na Ukrainie, gdzie wykupione i sprywatyzowane ( częstokroć branżowe ) obiekty - po zmodernizowaniu stawały się hotelami uzdrowiskowymi, gdzie koszt pobytu jest poza zasięgiem lokalnego obywatelstwa.
PS. Na marginesie - rzecz jasna Skarb Państwa nie byłby płatnikiem to nie ma takich funkcji i uprawnień.
- GIENIA
- Przyjaciel forum

Darku , a co ma piernik do wiatrakadarek pisze: 14 mar 2019 22:30???Bietka pisze: 12 mar 2019 15:06 Nie pracuję w NFZ a w rolnictwie , wniosek złożyłam normalnie w NFZ mazowiecki oddział 2 listopada a 26 września 2018 wróciłam z Lądka Zdrój sanatorium Jubilat. Nikt nie robiła problemu.Najlepiej zadzwonić jak ktoś ma wątpliwości.
Też jestem płatnikiem Krusu , i korzystam z turnusów i z Krusu i z NFZ .... o jakim podwójnym ubezpieczeniu piszesz
- GIENIA
- Przyjaciel forum

Alien , a ja już widzę formę tej darowizny ze wskazaniemalien pisze: 14 mar 2019 15:39
Ktoś kto nie chce jeździć lub korzystać z rehabilitacji, uzbieraną kasę może przekazać,jako formę darowizny lub pomocy ,na wskazaną osobę i też tylko w ramach rehabilitacji. Proste?
Pozdro All
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
GieniuGIENIA pisze: 15 mar 2019 08:43Darku , a co ma piernik do wiatrakadarek pisze: 14 mar 2019 22:30
???
![]()
![]()
Też jestem płatnikiem Krusu , i korzystam z turnusów i z Krusu i z NFZ .... o jakim podwójnym ubezpieczeniu piszesz![]()
chyba , że pomyliłes NFZ z Zusem
![]()
Faktycznie jest KILKA podmiotów i w pewnym momencie Człowiek się Gubi .
Tak chodziło mi o KRUS i ZUS .
- alien
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 maja 2016 09:00
- Staż sanatoryjny: 11
Co zaś do postu jacky6,dziękuję,że zgadzasz się z pomysłem , wszak wysoki standard nie musi oznaczać drogo,bo tutaj wchodzi konkurencja,a to,że padnie coś co jest fikcją? Wszak prawda nas wyzwoli,jak to w mądrej Księdze zapisano.
Weź np. przygotowanie uzdrowisk zachodniopomorskich pod kuracjusza niemieckiego...dało się zrobić .
Są w kołobrzeskich szkołach klasy przygotowujące młodzież do pracy przy różnej formie rehabilitacji w języku niemieckim,i praca jest od ręki.
Z ośrodków korzystają i Niemcy i Polacy prywatnie i wcale nie jest aż tak bardzo poza zasięgiem naszym,a tym bardziej, jeśli byłaby jakaś forma finansowania takiego pobytu
Ukraińskie ośrodki ,może jest ich mniej ale mają warunki dobre,owszem zasięg tubylczy korzystania z nich jest znikomy ,ale rozwiązanie tam czy u nas pt.,,Konto Rehabilitacyjne" spokojnie mogłoby ten zasięg przybliżyć.
Zdaję sobie sprawę,że ten mój pomysł to może i utopia przy ,,ośmiornicy" NFZ,ale jeden z zespołów (Tilt) śpiewał ,,jeszcze będzie przepięknie,jeszcze będzie normalnie"
-
Bietka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 14
- GIENIA
- Przyjaciel forum