szkoła,nauczyciele,18 godzin pracy,wakacje

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: szkoła,nauczyciele,18 godzin pracy,wakacje

Post autor: darek »

Stała się rzecz Straszna -Niedobra

Dorośli nie umieli porozumieć się dla Swych dzieci.
Dziś -To dzieci sa OFIARAMI .

Fakt nauczyciele nisko stoją w hierarchii finansowej .
Ale stoją Ci ,którzy pracują na 1 etacie .
Dziś w jednym z mediów wypowiadał sie naczelny KOMENTATOR ,że Pracy dla nauczycieli jest Duzo trzeba ja tylko wziąść .
Stwierdził że jest duzo vakatów i zna wielu Nauczycieli ,którzy sobie radza pracując w 2-3 placówkach mając swe dodatkowe godziny i etaty .

Fakt każdy zna Wieloetatowców
1 etat w placówce Głownej plus kolejne 2 szkoły po 10 godzin w tygodniu.
Fakt ma około 40 godzin -ale jest wuefistą :)

Plus jakaś hałtura w Klubie sportowym -ale dochodzi do Parodii jak .............z Lekarzami po 300-400 no w porywach 500 godzin w miesiącu
Chciałbym aby Nauczyciel przychodził wypoczęty i mógł przekazac wiedzę ..
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

szkoła,nauczyciele i te inne duperele ...

Post autor: jacky6 »

Przeglądając sieć.
Jest akceptacja dla potrzeb zarobkowych nauczycieli.
Nie ma ma akceptacji dla formy protestu, czyli strajku.
Proporcje są pośrodku.
:mrgreen: :ugeek:
Ania52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 lis 2016 17:48
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Ania52 »

Popieram strajk nauczycieli, ale mam wątpliwości czy wytrzymają tak ogromną presję. To przykre,że jest tak dobrze z naszą gospodarką i finansami ;) , a dla tej grupy społecznej nie ma odpowiednich pieniędzy. Dlaczego tak mało mężczyzn pracuje w tym zawodzie? To jest wina tego rządu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

"To jest wina tego rządu."

Serio tak myślisz czy prowokacja? :?
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Informacja ze strony Mazowieckiego Kuratorium Oświaty:
Każda osoba posiadająca kwalifikacje pedagogiczne może być członkiem zespołu egzaminacyjnego i nadzorującego podczas tegorocznych egzaminów. Wszyscy chętni nauczyciele, którzy chcą pomóc uczniom podczas egzaminów, mogą się już zgłaszać do kuratoriów oświaty.
Być może znajdą się osoby zainteresowane wśród Forumowiczów?
Są tutaj osoby związane z oświatą, które bardziej czytają ten temat niż angażują się w dyskusję i dla nich jest ta informacja.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witajcie,
Zaskoczona zostałam tym tematem że jest on tutaj też umieszczony na forum naszego sanatorium...
W skrócie powiem- temat rzeka i nie będę się rozpisywać, o dziwo , chociaż chciałabym, ale szkoda nerwów..
W tym wypadku kij ma dwa końce.. a prawda leży pośrodku...
Moim miejscem pracy a jednocześnie miejscem który daje mi wielką satysfakcję to praca z młodzieżą w szkole muzycznej, uczę w tym miejscu cały czas od samego początku, to co robię, chociaż bywało różnie i nieraz ciężko i różne problemy, ale ta praca jest dla mnie powołaniem i pasją... ciężką pracą, by nauczyć grać , rozmilowac , zainteresować, i by nauczyć poszczególnych wielu aspektów i tajników rozumienia muzyki, interpretacji i możliwości gry...
O tym świadczą moje osiągnięcia z pełnymi pasji uczniami, i na konkursach ogólnopolskich- pierwsze drugie czy też trzecie miejsca...nie chwaląc się... hihihihi..jesienią pierwsze miejsce w Krakowie a w Olsztynie teraz w marcu trzecie miejsce, a są to ogólnopolskie konkursy z ramiona ministerstwa kultury i centrum edukacji artystycznej, mam 32 lata pracy...po studiach w Akademii Muz i po studiach podyplomowych , i mam 2500 ..na czysto..i cieszę się, że pracuję..i właśnie wczoraj uczeń dyplomant zagrał koncert dyplomowy w katedrze i otrzymał ocenę bardzo dobrą... z czego się bardzo ucieszyłam że udało mu się pokonać tremę pokonać nerwy pokonać ale musiałam go do tego przygotować liczne próbyale musiałam go do tego przygotować liczne próby wcześniejsze Jakie ćwiczenia a także występy publiczne...Jest to inna praca z uczniem sam na sam kiedy się ma jednego ucznia na lekcji.I wiele rzeczy można zrobić , jest kontakt indywidualny i całkowite inne podejście do każdego z osobna..zna się ucznia rodzinę, mamę, tatę, dziadków i wiele innych rzeczy na to wpływa..To naturalne że jest się blisko ucznia...

Możecie mnie krytykować na maksa i innych ..takie teraz nastały czasy... Człowiek człowiekowi wilkiem . A tak nie powinno być.Właśnie jestem w pracy ale uczniów nam nie wpuszczają bo jest strajk....hm..to przykre..i nie miłe... Takie czasy..błagam nie kłóćmy się, bo do niczego to nie doprowadzi nas, każdy do tego podchodzi indywidualnie na podstawie własnych doświadczeń czy też z doświadczeń znajomych lub to co widzi lub słyszał...eh...

Mogłabym mieć podejście do mojej pracy negatywne gdyż 6 lat temu wracałam z uczniem z trzecim miejscem z Warszawy z ogólnopolskiego konkursu i niestety mieliśmy wypadek 3 marca 2012 roku pod Szczekocinami i wylecieliśmy na nasyp kolejowy, byłam w pierwszym wagonie tuż za lokomotywą a następne 3 wagony stały z tyłu odczepione .... byłam wtedy na 3 dniowej delegacji ze szkoły...od tego czasu los się zmienił, po tej tragedii zdrowie bardzo ucierpiało i dlatego zaczęłam jeździć po sanatoriach na rehabilitację i powinnam być zła że to mnie spotkało i akurat poprzez pracę.... Ale tak nie jest...
Życie nam wszystkim pisze różne scenariusze...
Bądźmy dobrzy dla siebie..starajmy się innych zrozumieć i nie krytykujmy tak na maksa i nie bądźmy złośliwi...
Serce tego nie wytrzyma i naprawdę szkoda zdrowia...

Życzę wszystkim dużo zdrowia i serdecznie pozdrawiam..
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam .
Muzyczko Tobie przede wszystkim dużo zdrowia i ogromnej radości ,zadowolenia i dumy z osiągniętych wyników :kwiat:
Masz rację temat niewyczerpany ,idealnego rozwiązania pewnie nie ma ,zawsze pozostaną jakieś nie dokończone sprawy .
Nauczyciele to ważna część społeczeństwa ,mają swoje prawa ,na przestrzeni ponad 100 lat borykali się z różnymi problemami ,byli szykanowani ,straszeni ,prześladowani i mordowani .I w najgorszych chwilach część z Nich stawiała ponad wszystko swoje prywatne życie by móc uczyć ,przygotowywać do życia młodych ludzi .Zgoda czasy się zmieniły wymagania także ,ale czy trzeba aż tak drastycznych metod ,czy już w naszym kraju nie potrafimy tak po prostu rozmawiać :( Pominę aspekt polityczny tego strajku ,zgodnie z założeniami forum nie jest na to miejsce ,chociaż słowa same się cisną na usta.
Czy muszą być podejmowane takie kroki ,które wielu z nas pamięta z lat 80 -tych .
Mija 30 lat życia w prawdziwie wolnym kraju ,jak by nie patrzeć żyje się nam coraz lepiej ,bogaciej z dużymi możliwościami .Przez te lata u steru władzy mieliśmy różne ugrupowania ,były całkowicie błędne decyzje ,ale popatrzmy na to co osiągnęliśmy przez te lata .Niezadowoleni byli i zawsze będą .
Tyle wokoło mówi się o szacunku ,czasem to na prawdę puste słowa .
Pisałem wcześniej że wymagania się zmieniły i taki mały przykład ,młody człowiek mieszkający w Krakowie z pensją brutto 8000 twierdzi że to żaden szał i ledwo wystarczy na przeżycie w tym mieście :shock: Zastanawiam się co by zrobił mając te lekko ponad 1000 zł emerytury jaką ma tak wiele starszych osób .Ludzi pracujących za minimalne pensje określa się mianem frajerów ,ale gdyby nie Oni ,żylibyśmy w brudzie i głodzie więc do Nich trzeba mieć przede wszystkim szacunek :serce:
Każdy chciałby zarabiać trochę więcej ,ale dochodzmy do tego małymi krokami ,szanujmy naszą pracę jakakolwiek ona jest ,bo na pewno wzajemnie się uzupełnia i w większości każdy jest potrzebny temu drugiemu człowiekowi :serce:
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam,
Janusz, Bardzo bardzo dziękuję za wielką garść ważnych słów w tym trudnym problemie. Obecnie w większości to dużo młodych ludzi strajkuje jeżeli chodzi o nauczycieli i to przychodzisz im z dużą łatwością .... Przynajmniej tak mi się wydaje ale może się mylę. Niestety miałam dyplom ucznia wczoraj i nie mogłam strajkować A dzisiaj nie przystąpiłam, byłam w pracy do dyspozycji dyrekcji ale i uczniów u nas do szkoły z powodu strajku nie przyjmuje się.... Bo doczekaliśmy się takich czasów..
Chciałam tylko podkreślić żeby z uczniem jechać na ogólnopolskie konkursy, by chcieć i zdecydować się, na porównanie swej pracy z innymi itp i itd.. tego nie robi każdy nauczyciel . A co dziesiąty z różnym skutkiem. A większość nie jeździ na konkursy bo to trzeba się na forum ogólnopolskim wykazać i jest się ocenianym. wtedy trzeba z uczniem pracować codziennie wiele godzin dodatkowo grać, ćwiczyć dopilnować go i pod wieloma względami pomagać nawet i w soboty a i koncerty dla ogrywania robimy w niedzielę.. by walczyć z tremą i nerwami...
To sami życie...i prawda...
W obecnej sytuacji nauczycieli ciężko mi teraz , trochę się czuję niepewnie w tej sytuacji , nerwy czasem biorą górę...a i człowiek zawieszony w próżni, zwątpiony i wcale się tym nie cieszy a wręcz jest przykro i ma się uczucie przygnębienia, poniżenia, co będzie dalej?..
Jeszcze raz bardzo dziękuję za bardzo wartościowe Twoje słowa.
A może nas zastąpią innymi wartościowszymi ludźmi....hm...
Człowiek nierówny człowiekowi , ale tak jak pisałeś szanujmy się nawzajem, a i teraz nie możemy wyszczególniać co kto i jak....
Życzę wszystkiego dobrego też dużo zdrowia, szczęśliwego życia...
Serdecznie pozdrawiam :roll:
Ania52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 lis 2016 17:48
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Ania52 »

Muzyczko,życzę Ci zdrowia i wytrwałości.Mam nadzieję,że w końcu coś się zmieni w Oświacie.Gratuluję osiągnięć i życzę wszystkim uczniom takich nauczycieli jak Ty.To jest piękny zawód,ale wciąż niedofinansowany. Barysta,chciałam sprowokować,bo to nie jest wina tego rządu.To jest specyficzny zawód. Nauczyciele, jestem z Wami i życzę pozytywnych rozwiązań. :serce:
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam Aniu,
Dziękuję bardzo Szan. Aniu :kwiat:
Tak- specyficzny zawód...masz rację...wiele w tym życiu jest też takie....specyficzne też..
Pamiętajmy, że w życiu coś innego jest najważniejsze..
Każdy człowiek wie napewno o tym....
Aniu życzę Ci też dużo zdrowia szczęścia pomyślności spełnienia marzeń i planów oraz wszystkiego najlepszego !!!!
Bądźmy dobrej myśli wszyscy...
Serdecznie pozdrawiam :roll:
Zablokowany