Sanatorium Kasztanowy Dwor w Rymanowie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
rymanow160
Na forum od: 11 wrz 2013 22:41
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Sanatorium Kasztanowy Dwor w Rymanowie

Post autor: rymanow160 »

Prosze o opinie kuracjuszy zadowolonych i tych rozczarowanych co zastali w kasztanowym dworze.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Sanatorium Kasztanowy Dwor w Rymanowie

Post autor: Dzia_dek »

Opinii będzie niewiele lub wcale. "Kasztanowy Dwór" przyjął dopiero 2 lub 3 turnus. Wcześniej to był prywatny obiekt hotelowo - gastronomiczny. Część hotelowa z basenem i zapleczem została zakupiona przez "Uzdrowisko - Rymanów" S. A. Na rehabilitacji przebywa około 50 osób. Część zabiegów jest na miejscu, pozostałe w Szpitalu Uzdrowiskowym "Eskulap" lub w Zakładzie Fizjoterapii obok. Do przejścia ok. 600 - 700 m. Stołówka jest na miejscu, ale posiłki jak w całym Uzdrowisku dostarcza firma cateringowa. Opinie są bardzo różne. Pokoje o wysokim standardzie, dobrze wyposażone (to był hotel dobrej klasy). Na miejscu restauracja serwuje smaczne posiłki i zaprasza na dancingi od wtorku do niedzieli w godzinach 18,00 - 22,00. Muzyka puszczana przez DJ - a plus wokalistka. Budynek położony w centrum R. Z. bardzo blisko: przystanek PKS, delikatesy i inne sklepy, duży parking. Bardzo blisko Park Zdrojowy z mnóstwem ścieżek i ławeczek. Sam Rymanów Zdrój czysty i zadbany, pozwala dobrze wypocząć. Jeśli jeszcze coś Ciebie interesuje to napisz. Postaram się pomóc, Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Z tym komfortem to lekka przesada. W pokoju jest oczywiście łazienka, telewizor, bardzo wąskie szafy w zasadzie słupki na dwie osoby, pokoje ciemne ,bez balkonów. Basen płatny tak chlorowany, że czuć go na piętrze. Super masażystka p.MONIKA. Jedzenie skąpe , ciągle brakowało chleba, do objadu nie było go wcale
Awatar użytkownika
rymanow160
Na forum od: 11 wrz 2013 22:41
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: rymanow160 »

Zgadza się co Jan napisał. Ja jestem nie zadowolony z budynku jak i ze stołówki. Pokoje zimne i ciemne zamki w drzwiach tragedia, telewizja 6 programów za 48 zł w tym jeden kanał parking :) a buczące oświetlenie potrafi zdenerwować. Teraz stołówka brak chleba brak zupy dla spóźnialskich jak ktoś nie lubi kawy na śniadanie to herbaty nie podali no i ta blondynka kupę ch.ma. Co do dancingów porażka dla tego zamiast ludzie się bawić to w pokojach siedzieli lub w zielonym domku ale ja nie byłem zwolennikiem tego lokalu. A tak ogółem budynek fajny ale jako hotel nie sanatorium.
ania1961
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 maja 2013 17:36
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 2 razy

Post autor: ania1961 »

Dziadek Zbyszek pisze:Opinii będzie niewiele lub wcale. "Kasztanowy Dwór" przyjął dopiero 2 lub 3 turnus. Wcześniej to był prywatny obiekt hotelowo - gastronomiczny. Część hotelowa z basenem i zapleczem została zakupiona przez "Uzdrowisko - Rymanów" S. A. Na rehabilitacji przebywa około 50 osób. Część zabiegów jest na miejscu, pozostałe w Szpitalu Uzdrowiskowym "Eskulap" lub w Zakładzie Fizjoterapii obok. Do przejścia ok. 600 - 700 m. Stołówka jest na miejscu, ale posiłki jak w całym Uzdrowisku dostarcza firma cateringowa. Opinie są bardzo różne. Pokoje o wysokim standardzie, dobrze wyposażone (to był hotel dobrej klasy). Na miejscu restauracja serwuje smaczne posiłki i zaprasza na dancingi od wtorku do niedzieli w godzinach 18,00 - 22,00. Muzyka puszczana przez DJ - a plus wokalistka. Budynek położony w centrum R. Z. bardzo blisko: przystanek PKS, delikatesy i inne sklepy, duży parking. Bardzo blisko Park Zdrojowy z mnóstwem ścieżek i ławeczek. Sam Rymanów Zdrój czysty i zadbany, pozwala dobrze wypocząć. Jeśli jeszcze coś Ciebie interesuje to napisz. Postaram się pomóc, Pozdrawiam,
Witam...
Trzy lata temu byłam w tym ośrodku, ale prywatnie. Za pokój ze śniadaniem płaciłam prawie 200zł. Zgadzam się z powyższą opinią i polecam ten ośrodek. Wystarczy popatrzeć na galerię i wszystko jasne. Pokoje klimatyczne, w dobrym guście, piękna aranżacja pozostałych wnętrz, więc nie wiem skąd te pozostałe mało przychylne opinie. Dla porównania zapraszam do Ziemowita, tam jest ,,komfortowo" ;) Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
jeni42
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2013 10:43
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: jeni42 »

Witam!
1-go marca wróciłam z Kasztanowego Dworu i chciałabym podzielić się opinią na temat tego ośrodka.
Sam budynek bardzo ładny, klimatyczny, ale ciągle zacinające się zamki w drzwiach, wypadające klamki i buczące światło faktycznie mogą doprowadzić człowieka do szału. Zdecydowanie zbyt mały personel sprzątający ( 1 osoba lub dwie). W łazienkach brodziki bardzo brudne, pajęczyny i kurz. Ręcznik jeden (mały) wymieniany na prośbę kuracjusza. TV ( 5 kanałów w tym jeden kanał to podgląd na parking:)) - płatne 48 zł, WiFi płatne 50 zł, parking - 100 zł, basen - 5 zł za godz. (nieczynny w czasie mego turnusu), żelazko w recepcji, deska do prasowania na holu, suszarka na holu, czajnik na holu. Jest możliwość skorzystania z pralki - oczywiście odpłatnie :) Jedzenie bardzo słabe. Nie, nie należę do osób wymagających i narzekających, ale zupa kminkowa (woda, ziemniaki i kminek) powaliła i mnie na kolana...Chleba do śniadania i kolacji nie brakowało, ale do zupy już go nie było... Na śniadanie i kolacje ciągle 3-4 plasterki mielonki, jedna rzodkiewka (chyba dekoracja :)), 0,5 jajka na twardo ( 4 razy w ciągu turnusu ) i troszeczkę twarożku. Na początku wydawało się bardzo mało, ale już pod koniec turnusu nasi panowie czuli się najedzeni, a panie jak zwykle na diecie, więc wszystko było ok. :)
Teraz rzecz najważniejsza - zabiegi. Zabiegi tzw. suche wykonywane są na miejscu. Panie rehabilitantki bardzo miłe i profesjonalne. Masaże p. Ani, Kasi i Magdy - SUPER :) Na zabiegi tzw. mokre (hydromasaż, kąpiele, wirówki) trzeba niestety chodzić do Eskulapa, a na basen dowożą do Zimowita. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie bardzo słaby plan zabiegów. Np. 8:30 Eskulap (koleżanki rezygnowały ze śniadania aby być na czas, po czym, bardzo często niedosuszone, wracały biegusiem do siebie, aby zdążyć na 9:10 na inne zabiegi, już u nas. Konsekwencją tego były liczne przeziębienia, anginy itp. Jeżeli chodzi o personel, to panie recepcjonistki i pielęgniarki - bardzo sympatyczne i życzliwe kobiety. Pani doktor prowadząca - dr Marta -rewelacyjna, kompetentna, po prostu cudowna, a lekarze dyżurni ? Pozostawiam bez oceny...
A teraz trochę miodu...:) Wszystkie, te małe minusiki rekompensują fantastyczni ludzie, z którymi miałam okazję przebywać w Kasztanowym Dworze. Pozdrawiam Was Kochani bardzo cieplutko, a także znajomych ze Stomilu ( Arletka - buziaczki szczególnie dla Ciebie :*), Zimowita i Eskulapa, z którymi bardzo milo spędzałam prawie wszystkie wieczory... :) Buziaki
anytsyrk18
Na forum od: 27 kwie 2014 10:33

Post autor: anytsyrk18 »

Witam. Może ktoś z Białej Podlaskiej lub okolic jedzie samochodem do sanatorium Kasztanowy Dwór w Rymanowie na turnus od 9 czerwca 2014r. Chętnie zabiorę się. Krystyna tel. 501240036
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2012 19:27

Post autor: Bu-ba »

Mam pytania . Czy w Kasztanowym są pokoje 1-osobowe? Czy kuracjusz z ZUS może sobie zarezerwować wcześniej taki pokój ? Czy wyjazd z ZUS jest w ramach zwolnienia lekarskiego czy urlopu ?
agniecha_76
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 wrz 2010 19:22
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: agniecha_76 »

Na wyjazdach z ZUS na miejscu trzeba się określić czy chcesz zwolnienie czy nie i ewentualnie podać dane nip pracodawcy itp.
Zwolnienie dostajesz na koniec pobytu razem z wypisem.
Jeśli nie chcesz brać zwolnienia możesz nie brać. To twój wybór czy korzystasz ze zwolnienia czy urlopu.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Bu-ba pisze:Mam pytania Czy wyjazd z ZUS jest w ramach zwolnienia lekarskiego czy urlopu ?
Pobyt możesz w całości pokryć urlopem lub zmiksować część urlopu i część zwolnienia lekarskiego lub w całości pokryć zwolnieniem lekarskim.
Ponadto przysługuje dodatkowo 2 dni zwolnienia lekarskiego na tzw "dojazd".

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ