Uzdrowisko Kraków Swoszowice

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Re: Uzdrowisko Kraków Swoszowice

Post autor: ania »

Przedszkolanka! :kwiat: na czas pobytu można ( od 2018 r) wziąć urlop dla poratowania zdrowia ( wystarczy tylko potwierdzone przez NFZ skierowanie na leczenie )-jeśli taki urlop nie został już wcześniej wykorzystany w całości. Pozdrawiam.
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2012 10:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: przedszkolanka »

Aniu, dziękuję. Zasięgnęłam opinii jak odwołania co do zmiany miejsca przydziału załatwia mazowiecki nfz, mianowicie odrzucają, albo przydzielają jeszcze gorsze miejsce. Zastanowię się , mam czas do końca tygodnia, jeśli nie zrezygnuję to pojadę do tych Swoszowic, sprawdzę jak tam jest i na forum napiszę. Jestem osobą pozytywnie nastawioną do życia, mam nadzieję, że jeśli pojadę to spotkam fantastycznych ludzi i spędzę miło czas. Pozdrawiam cieplutko :kwiat: :)
Magda lena
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 13 maja 2019 09:45
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: Magda lena »

Poczytaj na temat tego sanatorium a przede wszystkim za co będziesz uiszczać opłatę klimatyczną? Za smog? Poczytaj komunikat IMiGW Z 2018.
Uzasadnij swoje odwołanie na przykładach. Też miałam na czerwiec Kraków-Swoszowice. Odwołałam się , dobrze uzasadniłam to, zwróciłam skierowanie
W krótkim czasie po tym otrzymałam nowe skierowanie do uzdrowiska nadmorskiego i to w sezonie letnim.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

W swoim uzasadnieniu , wspomnij właśnie o tym smogu .... z profilu laryngologicznego kierują do jednej z najbardziej zadymionych miejscowości :?: :shock:

Gratuluję Magda lena .... nie wszystkie odziały są jednak otwarte na prośby kuracjusza :?
Magda lena
Kuracjusz
Kuracjusz

Też nie miałam łatwo podczas rozmowy telefonicznej.....
Lepiej nie załatwiać telefonicznie , napisać pismo, do tego poprosić aby lekarz rodzinny podpisał napisane przez nas pismo, że "popiera"
no i ważne!!! można nie dostać przecież w okresie wyznaczonym przez NFZ , urlopu w pracy. Ja miałam właśnie taką sytuację- POTWIERDZONĄ!!!
Ale rzeczywiście - takiego obrotu sprawy się nie spodziewałam :P :shock:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

W Mazowieckim jest bardzo ciężko z załatwieniem czegokolwiek w tego rodzaju sprawach. Brak urlopu nie jest argumentem zresztą poparte jest to wpisem dotyczącym przydziałów.
Magda lena
Kuracjusz
Kuracjusz

Zanim zrezygnowałam z miejsca i terminu do sanatorium zaproponowanego przez NFZ- trochę poczytałam tu i tam.
Moje argumenty:
- sanatorium ze względu na klimat ( smog, zapylenie) mi nie odpowiada- argumenty przytoczyłam j/w poparłam przykładami
- nie otrzymam w tym terminie urlopu-POTWIERDZONE!
- pismo napisane przeze mnie a poparte pieczątkami przez lekarza rodzinnego
- mam schorzenie kręgosłupa a odległość 500 km pociągiem z przesiadkami to dla mnie uciążliwość

Poniżej znalezione w internecie przykłady uzasadnionej rezygnacji!
W końcu chyba w każdym NFZ w kraju obowiązują te same zasady????!!!

[u]]Rezygnacje uzasadnione[/u]

Kiedy można zwrócić skierowanie i liczyć na pozytywne rozpatrzenie swojego uzasadnienia? Zrezygnować z wyjazdu ze skierowaniem można w przypadku:

zaistnienia sytuacji losowej, takiej jak śmierć lub poważna choroba członka bliskiej rodziny,
konieczności sprawowania opieki nad obłożnie chorym członkiem rodziny,
w przypadku zachorowania lub pobytu w szpitalu samej osoby skierowanej.
jeżeli w danym terminie nie ma możliwości otrzymania urlopu.

rehabilitacja leczenie uzdrowiskoweJak można zmienić termin skierowania do sanatorium? Bardzo ważne jest to, by uzasadnienie zwrotu skierowania było pisemne! Należy je złożyć w oddziale NFZ razem z oddawanym skierowaniem, najlepiej sporządzić je w dwóch kopiach i jedną, podpisaną przez osobę u której jest składane pismo i opatrzoną datą, zatrzymać dla siebie. Nie wystarczy ustne oświadczenie podczas oddawania skierowania, zostanie to potraktowane tak, jakby uzasadnienia nie było. Niezwykle ważne jest również, aby w miarę możliwości dołączyć do uzasadnienia dokumenty potwierdzające argumentację, to znaczy na przykład skierowanie do szpitala, zaświadczenie lekarskie o chorobie bliskiej osoby, zaświadczenie z miejsca pracy o braku możliwości uzyskania urlopu we wnioskowanym terminie. Uzasadnienie opatrzone dokumentami potwierdzającymi sytuację, w jakiej znalazł się pacjent, ma znacznie większe szanse na pozytywne zweryfikowanie.
[/b][/b]
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

"... ma znacznie większe szanse na pozytywne zweryfikowanie. "

.... jest tylko większa szansa .... właśnie dlatego mogą , ale nie muszą pozytywnie zweryfikować . Stąd wszystko zależy od wielu czynników , głównie od oddziału , ale i od osoby do której trafi nasze pismo :?

Bądź dobrej myśli :)
Magda lena
Kuracjusz
Kuracjusz

Ja zostałam pozytywnie zweryfikowana :D
Jadę do uzdrowiska nadmorskiego- koniec lipca :geek: tak że Kraków-Swoszowice już ZA MNĄ :!: na szczęście!!!
Dawałam tylko rady "przedszkolance" :kwiat:
Trzeba zawsze próbować, choć pewnie masz też rację.... zasady - zasadami ale też wszystko zależy od człowieka ( w danym NFZ :| )
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Podstawą rozpatrzenia rezygnacji z leczenia jest jej pisemne uzasadnienie i udokumentowanie. Oddział Funduszu uznaje rezygnację (wraz z dołączonym oryginałem potwierdzonego skierowania na leczenie uzdrowiskowe) za zasadną w udokumentowanych przypadkach, gdy ich powodem jest nagły wypadek losowy lub choroba świadczeniobiorcy (np. pobyt w szpitalu).
Skierowania na leczenie uzdrowiskowe / rehabilitację uzdrowiskową wpływające do oddziału Funduszu potwierdzane są zgodnie z datą wpływu i kwalifikacją lekarza specjalisty, w ramach terminów leczenia oraz miejsc wykonywania świadczeń wynikających z umów zawartych na dany rok w poszczególnych zakresach leczenia. Realizacja skierowania w dogodnym dla każdego świadczeniobiorcy terminie możliwa jest jedynie poprzez skorzystanie z potwierdzonych skierowań zwróconych przez inne osoby lub świadczeń z zakresu uzdrowiskowego leczenia ambulatoryjnego.

Oddział wojewódzki NFZ doręcza świadczeniobiorcy potwierdzone skierowanie nie później niż 14 dni przed dniem rozpoczęcia leczenia.

NFZ nie zabezpiecza wspólnego wyjazdu małżonkom i osobom chcącym wspólnie wyjechać (tzn. w tym samym terminie i do tego samego zakładu lecznictwa uzdrowiskowego).

NFZ nie kieruje ubezpieczonych do wybranych przez nich uzdrowisk i na wybrane terminy. Oddział Funduszu kieruje na leczenie uzdrowiskowe przez cały rok.

Leczenie uzdrowiskowe jest leczeniem uzupełniającym, nie jest postępowaniem medycznym ratującym życie lub zdrowie i nie odbywa się w trybie pilnym.
To są informacje ze strony Mazowieckiego oddziału NFZ.Jest też informacja dotycząca braku urlopu /jego brak nie jest argumentem do przesunięcia terminu/ jak i informacja o możliwości dostosowania terminu wyjazdu do preferencji zawodowych. I tak jak pisałam wcześniej w naszym oddziale nie jest łatwo cokolwiek wynegocjować.
ODPOWIEDZ