Kleszcze oraz choroby które przenoszą
-
besos
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 18 sty 2017 13:41
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 4
Kleszcze oraz choroby które przenoszą
Pytanie jak się ich wystrzegać? Bo przecież nie można się wyrzec spacerów leśnych, parkowych i w innych tego typu miejscach.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
Re: Kleszcze oraz choroby które przenoszą
Spacer na kasztany w Katowicach .
Po radzie jednej z Forumowiczek postanowiłem smarować Kark czosnkiem !!!!
Kwas zawarty w czosnku odstrasza kleszcze i dzięki tej metodzie jak na razie BRAK OFIAR.
Plus złożyłem kilka petycji do UM Katowice o zrobienie porządku z Karmieniem Gołębi ,które przenoszą właśnie kleszcze .
w tej chwili w dzielnicy w której mieszkam drastycznie spadła liczba gołębi a apele odnoszą skutki Ludzie nie dokarmiają "gołąbków"
Oczywiście metoda na czosnek powoduje skojarzenia -ale do póki jestem BEZPIECZNY będę stosował -Fakt śmierdzi -ale ....
Jest też metoda natarcia odsłoniętych powierzchni-podajże liściem ?????....szałwi mniej śmierdzi ale i też trudniej dostępna Naturalna szałwia
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
Jeżeli mamy obawy, że kleszcz może być zarażony, najlepiej wysłać go na badania. Kleszcza można przebadać w Instytutach Wterynarii np w Puławach jest takowy: http://www.piwet.pulawy.pl/piwet7/index ... a=zawar_17
Ja niestety po spacerze miałem do analizy 3 sztuki -które z głowy Janka wyciagnęła Synowa a badanie każdego to KOSZT 175 złotych.
Hipokryzją jest to że będąc ubezpieczonym opłacając wszystkie składki od zeszłego roku za badanie byłem zmuszony zapłacić
Mnie było stać a co z tymi dla których 175 złotych to wydatek x ilość Kleszczy ????
Na marginesie to chyba samorzady powinny zadbać o BRAK KLESZCZY lub badanie powinno być Bezpłatne
-
artbst
- Kuracjusz

- Na forum od: 16 lis 2016 14:40
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 4
Pisałem w nim, że do kleszcze to trudny przeciwniki - i jeżeli pójdziemy w las lub na jakiś spacer bez odpowiedniego przygotowania, to możemy mieć pewność, że nas ukąsi. Ratunkiem są repelenty takie jak [...] - które działają w taki sposób, że upośledzają zmysł dotyku u kleszczy, przez to te stają się nieszkodliwe.
Powód: usunięto markę