Kleszcze oraz choroby które przenoszą

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
besos
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 18 sty 2017 13:41
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Kleszcze oraz choroby które przenoszą

Post autor: besos »

Ciepło, wysokie temperatury i wilgoć to idealne środowisko życia dla kleszczy. Tak się składa, że może wystąpić wszędzie. Nawet podczas miejskich spacerów.
Pytanie jak się ich wystrzegać? Bo przecież nie można się wyrzec spacerów leśnych, parkowych i w innych tego typu miejscach.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Kleszcze oraz choroby które przenoszą

Post autor: darek »

Dziwnie to zabrzmi ale po zeszłorocznej Aferze z Jankiem ( wnuk) gdzie synowa po spacerze z dziadkiem z głowy wyciągnęła 3 kleszcze.
Spacer na kasztany w Katowicach .

Po radzie jednej z Forumowiczek postanowiłem smarować Kark czosnkiem !!!!

Kwas zawarty w czosnku odstrasza kleszcze i dzięki tej metodzie jak na razie BRAK OFIAR.

Plus złożyłem kilka petycji do UM Katowice o zrobienie porządku z Karmieniem Gołębi ,które przenoszą właśnie kleszcze .
w tej chwili w dzielnicy w której mieszkam drastycznie spadła liczba gołębi a apele odnoszą skutki Ludzie nie dokarmiają "gołąbków"

Oczywiście metoda na czosnek powoduje skojarzenia -ale do póki jestem BEZPIECZNY będę stosował -Fakt śmierdzi -ale ....

Jest też metoda natarcia odsłoniętych powierzchni-podajże liściem ?????....szałwi mniej śmierdzi ale i też trudniej dostępna Naturalna szałwia
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Super Dziekuje za link

Jeżeli mamy obawy, że kleszcz może być zarażony, najlepiej wysłać go na badania. Kleszcza można przebadać w Instytutach Wterynarii np w Puławach jest takowy: http://www.piwet.pulawy.pl/piwet7/index ... a=zawar_17

Ja niestety po spacerze miałem do analizy 3 sztuki -które z głowy Janka wyciagnęła Synowa a badanie każdego to KOSZT 175 złotych.

Hipokryzją jest to że będąc ubezpieczonym opłacając wszystkie składki od zeszłego roku za badanie byłem zmuszony zapłacić
Mnie było stać a co z tymi dla których 175 złotych to wydatek x ilość Kleszczy ????

Na marginesie to chyba samorzady powinny zadbać o BRAK KLESZCZY lub badanie powinno być Bezpłatne
artbst
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 16 lis 2016 14:40
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: artbst »

Ktoś usunął mój post wcześniej - nie wiem dlaczego? Ktoś ma jakieś podejrzenia?

Pisałem w nim, że do kleszcze to trudny przeciwniki - i jeżeli pójdziemy w las lub na jakiś spacer bez odpowiedniego przygotowania, to możemy mieć pewność, że nas ukąsi. Ratunkiem są repelenty takie jak [...] - które działają w taki sposób, że upośledzają zmysł dotyku u kleszczy, przez to te stają się nieszkodliwe.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2020 21:26 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto markę
ODPOWIEDZ