Paczka z Olecka

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: Paczka z Olecka

Post autor: ANDY12345 »

Dobrze ale na spokojnie :lol: , najpierw muszę jajka wiejskie zamówić bo lepsze niż wędlina :oops:
:serce:
Gość

Post autor: Gość »

Andy to Pasta Jajeczna. Ja ją najbardziej lubię z łososiem solonym. Przepis na łososia kiedyś podawałem. Jakby co to mogę podać go jeszcze raz

GŁÓWNE SKŁADNIKI
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
rzeżucha lub posiekany szczypiorek
Jednym z nich może być użycie pasty jajecznej jako farszu do jajek np. na wielkanocny stół. Ugotowane na twardo jajka, które wypełnimy kremową pastą z dodatkiem szczypioru, wędzonego łososia czy suszonych pomidorów to doskonały pomysł na prostą, jednak bardzo smaczną przekąskę czy przystawkę na imprezę.

Pastą jajeczną możemy także wypełnić kruche babeczki. Taki finger food to znakomity pomysł na spotkanie ze znajomymi, jest bowiem bardzo sycący, a dodatkowym plusem jest to, że można spożywać go bez konieczności używania talerza i sztućców.

Sposób przygotowania:

Jajka należy ugotować na twardo, czyli około 6 minut, licząc od momentu zagotowania się wody
Następnie, gdy lekko ostygną, kroimy je w kosteczkę i rozgniatamy widelcem lub ścieramy na tarce. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy
Na koniec możemy dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub listków rzeżuchy. W wersji light możemy zastąpić majonez gęstym jogurtem greckim
Głównym składnikiem pasty jajecznej, jak łatwo się domyślić, są jajka ugotowane na twardo, a następnie pokrojone w kosteczkę. Zwykle na 1 jajko dodajemy 1 łyżeczkę majonezu, ale można oczywiście więcej, w zależności od indywidualnych upodobań.

Doprawiamy też solą i pieprzem do smaku. Do tak przygotowanej podstawowej pasty jajecznej możemy również dodać: rzeżuchę, startą na tarce rzodkiewkę, posiekany szczypiorek lub trybulkę.

Istnieją również bardziej urozmaicone wersje pasty jajecznej, które mogą zawierać takie dodatki jak awokado, szprotki, fetę, serek mascarpone, szafran, który możemy zastąpić kurkumą, świeżą paprykę, a nawet ogórka.

Pastę jajeczną możemy podawać oddzielnie w miseczce obok pieczywa lub też rozsmarowaną na kanapkach, np. z plasterkami rzodkiewki, wędliny lub pomidora.
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Dzięki Ysy..😘 :serce:
Teraz został tylko jeden gość.Dwoje dojedzie w środę. Jutro przyjdzie 6-cioro.Tym razem Ci również zapowiedzieli się . :)
U mnie cały dzień był sloneczny.Przez godzinkę zachmurzyło się i rozchmurzyło za moment.Nic nie padało.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Żeby nie myśleć jem loda czekoladowego :P :lol:
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

:lol: :lol: :lol: Ja nie myślę :mrgreen: :oops: Ja wyobrażam. :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Gość

Post autor: Gość »

Pasztet jajeczny
Składniki:

9 jajek ugotowanych na twardo+1 surowe
1 duża cebula
1 szklanka bułki tartej
100ml kwaśnej śmietany (18%)
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
50-80g żółtego sera

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cebulę, śmietanę, surowe żółtko, bułkę tartą (2 łyżki odłożyć) oraz pokrojony szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostałe białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blaszkę keksówkę (ok. 10x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę. Wierzch wyrównać i posypać pozostawioną bułką tartą oraz startym na tarce serem żółtym.
Polać 1 łyżką roztopionego masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1/2 godziny.

Życzę smacznego :D
Awatar użytkownika
alutka 114
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2018 19:01
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: alutka 114 »

Ooo... ile przepisów :D dzięki Ysy :serce: muszę zapisać, żeby później nie wertować, na pewno wypróbuję, bo już kilka przetestowałam i są pyszne 😋
Awatar użytkownika
alutka 114
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2018 19:01
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: alutka 114 »

Dobrej nocki kochani, jutro wcześnie wstaję i ciężki dzień przede mną, kolorowych snów.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja też idę rano do rejestracji a poniedziałek to najwięcej ludzi :oops: