Dziadek, Twoja zagadka wykazała że moja pamięć wzrokowa jest jeszcze całkiem całkiem w porządkuDzia_dek pisze: 10 wrz 2019 17:38 To bardzo wykrętna odpowiedź.Nie takiej oczekuję. Jakieś takie podobne, to mogą być wszędzie.
![]()
Jeśli twierdzisz, że są to Cieplice, czekam na podanie miejsca, jeśli nie Cieplice, to liczę na podanie
uzdrowiska i miejsca. To jest dość spora fontanna.![]()
P10.jpg
Foto-zagadka Reaktywacja
-
Gość
Re: Foto-zagadka Reaktywacja
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 55 razy
- Podziękowano: 93 razy
Jeśli chodzi o skwerek, to podejrzewam, że 95% kuracjuszy nawet nie wie o jego istnieniu.
Odpowiedź dla Leona43 - Koty namalowane w nieistniejącym oknie - Polanica Zdrój.
-
Gość
- Załączniki
-
- dsc04656_2.jpg (27.67 KiB) Przejrzano 178 razy
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

Na zdjęciu jest popiersie Fryderyka Szopena, stoi w parku im. Fryderyka Szopena,
budynek w tle, to Międzynarodowy Dom Kultury z "Cafe Scena" na ul. Bohaterów Warszawy,
a to wszystko w Międzyzdrojach, które uzdrowiskiem jak na razie nie są.
-
Gość
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Jedna zasady foto-zagadki są jednoznacznie określone i jak widać z żelaznymi zabawami.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

Do wstawiania zdjęć bez tych ograniczeń, co do miejsca można "odpalić" pierwowzór tego tematu czyli - Foto - zagadkaviolet58 pisze:(...) 1) Jako, że temat został umieszczony w dziale Miejscowości uzdrowiskowe
ograniczmy zasięg terytorialny zamieszczanych zdjęć do tychże miejscowości.(...)
Felice, to ciekawe co piszesz ponieważ nigdzie nie znalazłem takiej informacji o Międzyzdrojach jak Ty podajesz.
Tzn. chodzi mi konkretnie o informację, że przez wiele lat były samodzielnym uzdrowiskiem. Wiem, że leżały na
uznanym obszarze posiadającym warunki do lecznictwa uzdrowiskowego w latach 1971-72. Od 1972 do 1984 jako
część uzdrowiska Świnoujście, ale w 1987 r. nie zostały uznane za spełniające warunki i na tym chyba koniec?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Może niedokładnie określiłam... nie miały statusu uzdrowiska,ale miały na swoim obszarze obiekty o charakterze sanatorium.Wiele lat temu sama z leczenia tam korzystałam.
-
Gość
Międzyzdroje
11 stycznia 2016
SZCZEGÓŁOWE WSKAZANIA LECZNICZE DLA DOROSŁYCH
Przewlekłe nieżyty przerostowe i zanikowe górnych dróg oddechowych. Alergiczny nieżyt nosa, zatok przynosowych, gardła i krtani. Przewlekłe zapalenie zatok szczękowych, zatoki czołowej i komórek sitowych. Dychawica oskrzelowa zewnątrzpochodna o lekkim przebiegu. Dychawica oskrzelowa z rozedmą i/lub zespołem przewlekłego serca płucnego przy niewydolności oddechowej I stopnia według skali Coastes. Przewlekły nieżyt oskrzeli. Rozedma płuc. Zwłóknienie płuc bez objawów zespołu serca płucnego. Zrosty opłucnej. Pylica płuc.
PLACÓWKI LECZNICZE UZDROWISKO MIĘDZYZDROJE
Dyrekcja — Zdrojowa 5c
Biuro Usług — Zdrojowa 2
Naczelny Lekarz Uzdrowiska — Zdrojowa 5c
Szpital Uzdrowiskowy Polino — Zwycięstwa 1
Sanatorium Montomet — Krótka 6
Ośrodek Wypoczynitowo-Sanatoryjny Budowlani — Bohaterów Warszawy 38
Zakład Przyrodoleczniczy – Zdrojowa 2
Uzdrowiskowy Ośrodek.Zdrowia — Kopernika 2
Jak widać zdania co do nazwy " uzdrowisko " są podzielone a to chyba dlatego że jak sama nazwa miejscowości wskazuje prawda jest po środku - jedną nogą w Świnoujściu a drugą w Międzywodziu