Foto-zagadka Reaktywacja

Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
Gość

Re: Foto-zagadka Reaktywacja

Post autor: Gość »

Dzia_dek pisze: 10 wrz 2019 17:38 To bardzo wykrętna odpowiedź. :roll: Nie takiej oczekuję. Jakieś takie podobne, to mogą być wszędzie. :?
Jeśli twierdzisz, że są to Cieplice, czekam na podanie miejsca, jeśli nie Cieplice, to liczę na podanie
uzdrowiska i miejsca. To jest dość spora fontanna. 8-)
P10.jpg
Dziadek, Twoja zagadka wykazała że moja pamięć wzrokowa jest jeszcze całkiem całkiem w porządku :lol:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

Jettp gdyby tak było, to bez problemu odgadłbyś zagadkę tak jak zrobiła to Smuga.
Jeśli chodzi o skwerek, to podejrzewam, że 95% kuracjuszy nawet nie wie o jego istnieniu.
Odpowiedź dla Leona43 - Koty namalowane w nieistniejącym oknie - Polanica Zdrój.
Gość

Przeczytaj jeszcze raz co mi odpisałeś. :shock:
Gość

Wyszperałem taką fotkę , co to za uzdrowisko , kto na pomniku i co za budynek w tle ?
Załączniki
dsc04656_2.jpg
dsc04656_2.jpg (27.67 KiB) Przejrzano 178 razy
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zacznijmy od kwestii podstawowej. To nie jest uzdrowisko. :roll:
Na zdjęciu jest popiersie Fryderyka Szopena, stoi w parku im. Fryderyka Szopena,
budynek w tle, to Międzynarodowy Dom Kultury z "Cafe Scena" na ul. Bohaterów Warszawy,
a to wszystko w Międzyzdrojach, które uzdrowiskiem jak na razie nie są. :lol:
Gość

Trafione, chociaż nie jest to uzdrowisko w pełnym znaczeniu tego słowa ale jest tu niezła komercyjna rehabilitacja.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Międzyzdroje aktualnie uzdrowiskiem nie są ,ale były.Przez wiele lat samodzielnie,a potem jako część uzdrowiska Świnoujście.Nadal znajdują się tam ośrodki zajmujące się szeroko pojętą rehabilitacją.
Jedna zasady foto-zagadki są jednoznacznie określone i jak widać z żelaznymi zabawami.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jettp (bez urazy) mamy tutaj taki mini regulamin, którego staramy się w miarę możliwości przestrzegać.
violet58 pisze:(...) 1) Jako, że temat został umieszczony w dziale Miejscowości uzdrowiskowe
ograniczmy zasięg terytorialny zamieszczanych zdjęć do tychże miejscowości.(...)
Do wstawiania zdjęć bez tych ograniczeń, co do miejsca można "odpalić" pierwowzór tego tematu czyli - Foto - zagadka
Felice, to ciekawe co piszesz ponieważ nigdzie nie znalazłem takiej informacji o Międzyzdrojach jak Ty podajesz.
Tzn. chodzi mi konkretnie o informację, że przez wiele lat były samodzielnym uzdrowiskiem. Wiem, że leżały na
uznanym obszarze posiadającym warunki do lecznictwa uzdrowiskowego w latach 1971-72. Od 1972 do 1984 jako
część uzdrowiska Świnoujście, ale w 1987 r. nie zostały uznane za spełniające warunki i na tym chyba koniec?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

W latach 1966-2006 Rada Ministrów mogła rozciągnąć niektóre przepisy dotyczące uzdrowisk na obszary posiadające warunki do prowadzenia lecznictwa uzdrowiskowego lub eksploatacji naturalnych zasobów leczniczych, lecz nieposiadających formalnie tego statusu. Podobnie jak dla uzdrowisk, w oparciu o właściwości lecznicze warunków naturalnych wyznaczonych miejscowości ustalano ich specjalistyczne profile lecznicze. W Polsce znajdują się dwie miejscowości, w których ulokowano obiekty sanatoryjne – są to Międzyzdroje i Wieliczka.
Może niedokładnie określiłam... nie miały statusu uzdrowiska,ale miały na swoim obszarze obiekty o charakterze sanatorium.Wiele lat temu sama z leczenia tam korzystałam.
Gość

http://www.uzdrowiska.org.pl/miedzyzdroje/

Międzyzdroje
11 stycznia 2016

SZCZEGÓŁOWE WSKAZANIA LECZNICZE DLA DOROSŁYCH
Przewlekłe nieżyty przerostowe i zanikowe górnych dróg oddechowych. Alergiczny nieżyt nosa, zatok przynosowych, gardła i krtani. Przewlekłe zapalenie zatok szczękowych, zatoki czołowej i komórek sitowych. Dychawica oskrzelowa zewnątrzpochodna o lekkim przebiegu. Dychawica oskrzelowa z rozedmą i/lub zespołem przewlekłego serca płucnego przy niewydolności oddechowej I stopnia według skali Coastes. Przewlekły nieżyt oskrzeli. Rozedma płuc. Zwłóknienie płuc bez objawów zespołu serca płucnego. Zrosty opłucnej. Pylica płuc.

PLACÓWKI LECZNICZE UZDROWISKO MIĘDZYZDROJE
Dyrekcja — Zdrojowa 5c
Biuro Usług — Zdrojowa 2
Naczelny Lekarz Uzdrowiska — Zdrojowa 5c
Szpital Uzdrowiskowy Polino — Zwycięstwa 1
Sanatorium Montomet — Krótka 6
Ośrodek Wypoczynitowo-Sanatoryjny Budowlani — Bohaterów Warszawy 38
Zakład Przyrodoleczniczy – Zdrojowa 2
Uzdrowiskowy Ośrodek.Zdrowia — Kopernika 2

Jak widać zdania co do nazwy " uzdrowisko " są podzielone a to chyba dlatego że jak sama nazwa miejscowości wskazuje prawda jest po środku - jedną nogą w Świnoujściu a drugą w Międzywodziu :lol: :lol:
ODPOWIEDZ