Witaj John,
Brawo, ambitne plany i wycieczki, to tylko pozazdrościć.. Świetnie planujesz, i niedzielne wyjazdy wycieczkowe....Trasy widzę przemyślane, łagodne i nie ostre zejścia....Ja się czują muflony? Ile ich tam teraz jest? Cieszy, że był ostatni zabieg i starczyło sił....i tak trzymać...
Wycieczki ciekawe, chcesz pozwiedzać i Wrocław, pewnie z Panoramą Racławicką, oby...A w Wiedniu katedra Sw. Stefana, oby nie tylko same kościoły w zaliczaniu...hihi . żartuję...ale czasem tak robią....
Acha - Krzeszów uwielbiam, mieszkałam tam nieraz u sióstr elżbietanek poniżej i obok u bernardynek , wszystkie mają pokoje gościnne, i wiesz, tam organy dla mnie tam są najważniejsze i grałam na nich.....drugie są obok małym kościółku i też są zabytkowe. Piękne opactwo pocysterskie jak wiele na Śląsku, kościół z barokowymi organami, które wyobraź sobie można starym zwyczajem kalikować / to znaczy napełniać powietrzem naciskając na do tego odpowiednio przygotowane wielkie uchwyty by doszło powietrze z miechów do piszczałek a w tym wypadku trzeba kalikować całym ciałem z półtora metra w dół naciskając nogami, zjeżdżasz jak z windy w dół....takie duże miechy mają te organy /.oczywiście to się robi jak wysiądzie prąd i silnik nie będzie tłoczył powietrza do miechów...tak było za dawnych czasów, za czasów Jana Sebastiana Bacha, kiedy nie było prądu a ministranci kalikowali , nawet do kilkunastu osób./...A jak będziesz w Krzeszowie to jestem ciekawa czy do Czech zaglądnięcie na skalne miasto ale może i nie... Dobrze że sobie wykupiłeś te wycieczki i zaplanowałeś... brawo... Pewnie już opłacone.... Teraz tylko trzeba uważać na zdrowie i na zabiegach się nie przeziębić....to ważne... pilnować tego...
A propos księdza - to śpiewa dość wolno, jak dla mnie, tzn w wolnym tempie,a i swoje piosenki, dla mamy, czasem polskie przeboje ale i też włoskie..i... duuuuuużo opowiada w tzw. międzyczasie.... Rozpisałam się, bardzo bardzo przepraszam...
Życzę pięknej jeszcze niedzieli, dużo słoneczka, wyjatkowych chwil i szczęśliwych.... Serdecznie pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę