Życie ! Blaski i Cienie !

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Życie ! Blaski i Cienie !

Post autor: forumowicz »

Zbyszku... poznałam też kilka osób z Forum i tych z krótkim i tych ze stażem baaardzo długim. Staż nie ma dla mnie znaczenia bo te osoby chociaż różne są wyjątkowo sympatyczne, ciepłe, wesołe i mam nadzieję, że spotkamy się jeszcze nie raz albo chociaż porozmawiamy... buziaki dla tego szacownego grona. 🤗 Z niektórymi w żadnej sytuacji nie będzie nam po drodze...i szczerze sympatię tudzież antypatię tychże tychże mam naprawdę w.... poważaniu.
Każdy powinien otaczać się tymi, z którymi dobrze się czuje stąd tyle fajnych przecież tematów. Są też ludziska, którym wszędzie dobrze..i też fajnie.
forumowicz

Felice pisze: 28 lis 2019 21:18 Czekoladko,a co niby ma Ci się dostać...wprost nikt nie napisze,że się nie zgadza, a co najwyżej posłużysz za laleczkę voodoo i jak sama napisałaś niejako z ukrycia.
Ja tam lubię Twoją bezpośredniość i głośno wyrażane opinie. Mnie z racji wieku już czasami się po prostu nie chce a zgodnie z tą szpileczkową teorią dawno powinnam już nie żyć😂
Voodoo mówisz... hmmm... szpileczki muszą być długie i grube biorąc pod uwagę moje obecne nastawienie i..no cóż tą warstewkę tłuszczyku tu i ówdzie... :oops:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Czekoladko dla mnie też staż nie ma znaczenia, bo też znam osoby na tym forum ze stażem od początku jego założenia, ale jest taka grupa osób i ja ją nazywam Grupą Wzajemnej Adoracji. Oczywiście,że w tej grupie są osoby z różnym stażęm na forum, a najgorsi są ci, którzy chcą zaimponować innym i szukają zaczepki i czepiają się każdego słowa.
Ale nie dajmy się i piszmy swoje. Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Zanim zdiagnozujesz u siebie depresję lub niskie poczucie własnej wartości Upewnij się najpierw czy nie otaczasz ją po prostu dupkami
William Gibson
Ostatnio uczestniczyłam w świetnych warsztatach MojaSuperMoc. Cytat który przytoczyłam wyżej posłużył za wyjście do rozmowy między innymi o wszechobecnym hejcie. Mnie spodobał się bardzo i pozwala patrzeć na życie optymistycznie.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Felice,
odpowiadam w Twym stylu - cytatem na Twe cytaty ..:

"Większość ludzi nie słucha z zamiarem zrozumienia..
Słuchają z zamiarem odpowiedzi.

/Stephen Covey)

Każdy jest geniuszem, ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będziesz myślał, że jest głupia.
/ Albert Einstein)

Jeśli czegoś nie lubisz, zmień to. Jeśli nie możesz tego zmienić, zmień sposób, w jaki o tym myślisz. – Mary Engelbreit
forumowicz

https://www.youtube.com/watch?v=wT_ObQMSs3U

To Klasyka. Jeden z najważniejszych utworów w moim życiu.
On daje mi siłę i nadzieję, w chwilach gdy potrzebuję tego. Dalej, w życie się zanurzyć...w drogę trzeba iść...Zawsze, po nocy, przychodzi dzień, a po burzy spokój...
A tekst, który dziś napisałem został zainspirowany niedawno w poczekalni Instytutu Nuklearnego w....
Grupka młodych bardzo ciężko chorych ludzi...Ich zachowanie wobec siebie...Problem jednej osoby, niby nie do przejścia, a jednak
co znaczy impuls chwili, żadnych kalkulacji, bez poklasku,słowo, które wywołało tyle emocji w moich dwóch ostatnich postach,kompletnie źle zrozumianych, niepotrzebnie. Nieważne.
Wszystko tak naturalne, i po problemie. Silni Ci, którzy nie czekają na słowa, słowa...Tam słów nie było.
Ot taka historia,jedna z wielu.
Blaski i cienie....
Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Chyba gdzieś się zagubiłam ........, czegoś nie rozumiem...... ale mam do tego prawo , nie muszę wszystkiego pojmować

Mój stan można odnieść do cytatu , który umieściła Muzyczka - bardzo mi się podoba , szczególnie ta druga jego część ,

Jeśli czegoś nie lubisz, zmień to. Jeśli nie możesz tego zmienić, zmień sposób, w jaki o tym myślisz.

ja dodałabym zwrot ;

"Jeśli czegoś nie lubisz, zmień to. Jeśli nie możesz tego zmienić czy nie chcesz , zmień sposób, w jaki o tym myślisz."
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Droga Bibi,
Bardzo dziękuję za miłe słowa.... czasem pewne myśli dużo wnoszą i są bardzo przydatne...

Odniosę się delikatnie do tego co pisałaś.
Bardzo wiele rzeczy w życiu, czy też i tu na forum, tak jak piszesz również ..... zależy też od "chcenia ".... jak pisałaś b.ładnie Bibi czy nie chcę...- i to co dodałaś właśnie.. czy komuś się chce czy też nie chce.... tylko ten mały aspekt w tym momencie analizuję...
To to , że " nie chce" ....
Wydaje mi się, że nie pasuje do pierwszej części cytatu, ponieważ wyraźnie tam pisze, że jeżeli czegoś nie lubisz.... . Jeżeli czegoś nie lubisz to też nie chcesz ..... Bo jak można czegoś nie lubić...? I chcieć. Chyba musieć....hihi...
Natomiast w cytacie dalszy ciąg odpowiada na to, jeżeli czegoś nie lubisz, to zmień to !!!!! wyraźnie pisze....!!!!
Od cytatu : CD: " A jeżeli nie można zmienić...?. "...
To chyba opisuje taką sytuację, że pewne rzeczy nie są zależne od nas , odgórne są i nie zależy to od naszego chcenia czy niechcenia..... I wtedy najlepsze jest to, co jest ujęte w cytacie- zmienienie sposobu, w jaki to sposób będziesz o tym myślała i będziesz miała od razu inne nastawienie i inne myśli.. ....

Ten cytat pisze cały czas o takiej sytuacji która od nas nie zależy, ponieważ nie jesteśmy w stanie tego zmienić i nie zależy to od naszego chcenia czy niechcenia....

Starałam się przetłumaczyć to....jak ja rozumiem.

Aczkolwiek też uważam i chciałabym tutaj to wyraźnie podkreślić!!! bardzo zdecydowanie !;;
czy chce... czy też się nie chce?....ale " KULTURA " - obowiązuje...
/ szeroko rozumiana w tym wypadku / - i musi być!!!! i każdego "KULTURA " powinna obowiązywać czy w zachowaniu czy w pisaniu na forum...
I wtedy to nie zależy od naszego " niechcenia " czy chcenia, ale pewne rzeczy czy wypada czy nie wypada, czy można , czy niemożna, czy
mogę, czy niechcący kogoś nie obrażę....

Serdecznie pozdrawiam... :kwiat:
forumowicz

Muzyczko, nie wiem co Mary Engelbreit miała na myśli pisząc te słowa . Mnie ten cytat pasuje, dobrze go odbieram ale dla mnie mógłby on brzmieć ..... (tak jak napisałam). Odniosłam się tylko do zamieszczonego przez Ciebie cytatu .
Rozprawka na temat nie jest mi potrzebna ani też udowadnianie czy przekonywanie do mojego czy Twojego punktu widzenia , tu właśnie się przekłada "mnie się po prostu nie chce "ale szacunek dla innego spojrzenia zachowuję .
Niejednokrotnie nie rozumiem Kogoś , czyjejś wypowiedzi , czasami pytam, czasami sama rozgryzam , czasami nie zgadzam się , a czasami nie chce mi się zawracać głowy - mam do tego prawo i przyznaję się .
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Więc, tak bywa...
"Kto pyta, nie błądzi..."
I to nie jest rozprawka...z punktu widzenia filologii polskiej... nt: jednego, a właściwie dwóch słów : " nie chcę"....
Hihi..
I słowa : "mnie się po prostu nie chce ", tylko świadczą o Jej autorze i dają pewien ogląd....

Ale jak piszesz sama, że masz do tego prawo..
Serdecznie pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ