Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: dani888 »

Witaj Muzyczko :) .
To nie tak - jeden wniosek jest o świadczenie rehabilitacyjne a drugi o rehabilitację z prewencji ZUS . To są dwie oddzielne sprawy i przepraszam , że może wytłumaczyłam to zawile . Po prostu nie wiem , który wniosek składać pierwszy i czy mogę złożyć oba jednocześnie bo dotyczą dwóch różnych spraw . Ale dziękuję za odzew :kwiat: .
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Tak, pisałaś tylko ogólnie, dwa wnioski.
Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj ,
tak mi się wydaje, że jakiś tam czas musisz mieć żeby złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, by nie przepadło i to jest chyba ważniejsze , także ja bym uważała, że to b.ważne. Również też złożyłabym wniosek ten drugi o rehabilitację w ramach prewencji rentowej.. ale nie wiem czy mam rację. Wydaje mi się , że jeżeli przyznają Ci wniosek o świadczenie rehabilitacyjne to w tym samym czasie możesz mieć przyznaną prewencję rehabilitacyjną w ramach świadczenia rehabilitacyjnego..często też tak jest , że sam ZUS w ramach świadczenia rehabilitacyjnego wysyła na prewencję ale to wszystko zależy od choroby, od indywidualnego przypadku i od możliwości wyzdrowienia i wrócenia do pracy....
Pozdrawiam.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

....świadczenie rehabilitacyjne i rehabilitację w ramach prewencji rentowej ZUS ...
Napisałaś wystarczająco jasno Dani , ja niestety nie potrafię Ci podpowiedzieć , może ktoś z autopsji .
Gdyby to mnie dotyczyło , najpierw składałabym o świadczenie rehabilitacyjne .
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Próbuj tak jak radzi Bibi. Moja znajoma była na świadczeniu rehabilitacyjnym i ZUS sam z siebie wysłał ją do sanatorium, prawie na siłę. Jeśli nie dostaniesz od razu skierowania do sanatorium, to w czasie trwania świadczenia można próbować samemu składać wniosek do ZUS.
Sprawdź na stronie ZUS, czy Twoje schorzenie łapie się na prewencję rentową (kardiologia, narządy ruchu, pulmonologia, psychosomatyka może coś jeszcze).
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pisałam to samo wcześniej....że ważniejsze jest świadczenie rehabilitacyjne bo na pewno jest jakiś termin do kiedy trzeba złożyć bo to nie trwa w nieskończoność.. ponadto wniosek o świadczenie, tak jak pisała jest do miesiąca ważny... Kwalifikacje w zależności od schorzenia tutaj to co orientuję się chyba chodzi o narząd ruchu...a może mylę się...
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję Wam kochani (Muzyczko , Bibi i Andrzeju ) za radę :serce: . Chyba najpierw złożę wniosek o świadczenie rehabilitacyjne , troszkę odczekam i ,,puszczę '' wniosek o rehabilitację prewencyjną . Muszę to zrobić w obu przypadkach w grudniu , bo przerwa świąteczna itd... Nie znam się się na tym i co ma być to będzie . A schorzenie główne i współistniejące to narząd ruchu . Muszę wrócić do pracy !
Nigdy nie myślałam , że spotka mnie coś takiego , plany życiowe obróciły się w dym.... Ale dziękuję Wam z całego serca ... za wszystko :serce: .
Myślicie , że w wieku przedemerytalnym i z grupą inwalidzką (lekką) mogą mnie zwolnić z pracy ?! Oczywiście ... za długie L-4 ?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Możesz chorować 182 dni i być na świadczeniu rehabilitacyjnym równe trzy miesiące.Po tym okresie zakład pracy ma prawo zwolnić ,rozwiązać umowę . nie ma tu znaczenia stopień niepełnosprawności . Wcześniej nie może . No chyba ,że kończy Ci się szybciej umowa lub podczas zwolnienia wykonujesz jakąś pracę zarobkową ( oczywiście po cichu ) a skontrolują i udowodnią . Jeśli sama złożysz o turnus a będziesz na świadczeniu to ok. tylko trzeba się liczyć ,że po turnusie może być komisja i cudowne uzdrowienie . Jest to w ZUS popularny zwyczaj. Chyba ,że będziesz się czuła na tyle dobrze ,że nie zrobi Ci różnicy co będzie dalej.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Sztani dziękuję serdecznie za info . Moje magiczne 182 dni upływa w połowie lutego 2020 r. Umowa o pracę na czas nieokreślony i wiek przedemerytalny przecież . W moim przypadku żadnego symulowania więc odnośnie kontroli ZUS-u nie obawiam się . A że później może cudownie uzdrowić to zdaję sobie sprawę , słyszałam o tym . Z drugiej strony - człowiek haruje latami kosztem innych wyrzeczeń , opłaca składki a jeśli po latach poważniej zachoruje to otrzyma takie podziękowanie ? :shock: Ale nie będę jęczeć tu bo inni mają jeszcze gorzej , jakoś to będzie . Pozdrawiam serdecznie .
P.s. w okresie ochronnym również mogą zwolnić z pracy ?!
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dani , tylko w wyjątkowych sytuacjach , i nie ma co o nich mówić .
Spokojnie zdrowiej , masz trochę czasu na odzyskanie sprawności .

powodzenia :)
ODPOWIEDZ