NOCNE GADANIE
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Re: NOCNE GADANIE
Wiem nie zawsze wierzysz we MNIE ale uwierz jako kuchta czy pomocnik miałem praktyki
Jest 17,40
Udało mi się nie PRZYPALIĆ Grochu .
Jak i nie udało mi się zniszczyć Kapusty kiszonej z Charsznicy w ilości 4 x 0,75 kg
Którą odpowiednio wymoczyłem przepłukałem dodałem liściu kulek oraz innych przypraw i udało mi się ja nawet wstepnie podgotować całe 45 minut na palniku elektrycznym na 1,75 tak sobie sterkoczyła .
Na innej płycie intensywnie z mocą 2,25 starałem się podgotowywać zamoczony uprzednio groch i jego również nie przypaliłem -nie zniszczyłem.
W miedzy czasie pozwoliłem sobie na zamoczenie 200 samodzielnie ususzonych podgrzybków ,ktore po zamoczeniu i 3 x odsączeniu przygotowałem do połączenia z kapustą uprzednio gotowaną .
4 godziny czyli nie całe 240 minut prócz gotowania i doglądania poświęciłem też na przygotowanie buraków do śledzika po ukraińsku w delikatnej zalewie octowej,oraz z domieszką gęstej śmietany w między czasie kolejną porcję matyjasów pozwoliłem sobie bo takie było zamówienie na przygotowanie w sosie śmietanowo-musztardowym -ale uwaga do tego sosu polecam musztardę czeską tzw Mocną Hornicę .
A żeby pogrążyć ,że Chłopy nic nie potrafią przygotowałem też owego matyjasa w zalewie Octowej z odrobiną śmietany i cebuli ( tego tzw polskiego) w oleju i dla jednej z Córek w zaprawie korzennej choć to PIERWSZY raz i nie wiem jak on się będzie prezentował .
Ubolewam ,że nie posiadałem więcej tzw grzybów marynowanych bo chciałem jeszcze zrobić śledzie z grzybami marynowanym w delikatnej zalewie octowej ,
Ale BYŁ TYLKO jeden słoik ,a sklepowe no niestety nie mają tego swojskiego aromatu ,ale w przyszłym sezonie grzybiarskim obiecuje kilka słoików aby połączyć jej ze śledziami REWELACJA.
Teraz mam przerwę ,ale planuję jeszcze dziś przygotować polędwicę z dorsza a la ryba po grecku dla Maluchów bo nawet zapytali się czy Dziadek zrobi dla nich z pomidorami i papryką .
Oczywiście powienem wrzucić fotki ,ale musiałbym zmienić dział z Nocnego Gadania na Kuracjusz Gotuję .
-
Gość
O - przepraszam
To taki wyjątek potwierdzający regułę
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Bardzo dawno temu ,gdy podpadłem moim rodzicom.
Byłem u Rodziców przyjaciół w beskidach i tam Ciotka robiła z węgierek ogromne ilości powideł.
Ciotka powidła Wuj - wino i nie tylko
Wiem co to jest stać ponad 2 godziny nad piecem i montewką fyrlać prawie w kociołku ponad 50 kg śliwek .
Fyrlanie nie było w garnku ale w takim dużym chyba cynkowym kociołku ,.. później pamiętam taki duży ponad 75 litrów garnek emaliowany ale do tego to potrzebny był juz chłop zresztą ten garnek był wykorzystywany też do innych CELÓW ale to już inna historia .
Fakt gotowanie konfitur potrafi nauczyć Cierpliwości
- Maryann
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Podziękowano: 5 razy
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 8 razy
Dobrze, że niedługo troszku odpocznę i będę popijać kawę w bardzo miły towarzystwie