Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Koralik_bis
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2018 13:01
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Koralik_bis »

16.12 złożony wniosek o prewencję a 20.01 komisja. Poczekamy, zobaczymy :D
malinowy6464
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2020 16:40
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: malinowy6464 »

Ja komisje mialem 6.12 a skierowanie do Iwonicza dostalem 02.01 takze szybko tylko od 19.02 jade a tu cisza na forum jeszcze nikogo niema co jedzie 🤔🤔
sputnik466
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2019 22:06
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: sputnik466 »

Witam 10 grundnia dostałem decyzję o przyznaniu prewencji do dni dzisiejszego zero odzewu ktoś wie jak to wygląda na Śląsku ile się czeka na skierowanie
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witaj Sputnik.
Spokojnie... będzie ok...Wszystko zależy też jak poczta funkcjonuje w danym mieście...Na pewno lada dzień dostaniesz, bo od decyzji 10 grudnia musi się to uprawomocnić przez dwa tygodnie i pewnie w święta tego czasu nie liczy się i jakieś małe może być opóźnienie i za czym dojdzie do domu przez pocztę to dlatego może być później i to trochę dłużej trwa.....zawsze można zadzwonić do zus-u i spytać się czy została wysłana decyzja pocztą bo do domu jeszcze nie przyszlo... Na telefon ogólny z zus-u się dzwoni i prosi się o połączenie z udziałem prewencji rentowej z przydziałem sanatoriów i leczenia czy rehabilitacji ..i itp...
Serdecznie pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Terminy liczy się bez wyłączenia dni wolnych i świąt , decyzja uprawomocniła się w Wigilię .
ZUs powinien Ci wysłać info bezpośrednio po Świętach , czy to zrobił to nie wiadomo .
W piśmie , które otrzymałeś powinien być numer telefonu , pod który zadzwoń .
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pisałam wcześniej też, że można zadzwonić do Zus-u i spytać.. to zależy od poczty też.. i było dużo dni wolnych.., będzie ok..
:kwiat: Serdecznie pozdrawiam :kwiat:
sputnik466
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2019 22:06
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: sputnik466 »

Dziś dzwoniłem do zus i powiedziała babka że nie mają zwrotki z poczty z poleconego i trza czekać
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Super, ale rozumiem że pismo z ZUSu zostało napewno do Cb wysłane.... spytałeś?..
Żeby tak nie było w domu że ktoś inny to ewentualnie odebrał..oby nie... Można prosić o duplikat decyzji i pisma, które do Ciebie zostało wysłane... Z powodu, że nic nie otrzymałeś pocztą z zus-u.... Kiedyś też tak było, że ZUS miał swoich doręczycieli i rzucali do skrzynek pocztowych pisma z zus-u, nie wiem jak jest teraz..
To co pamiętam to decyzja z zus-u nie przychodzi poleconym ani priorytetem.... A Tobie powiedzieli że zwrot z poleconego czyli wysłali poleconym?... U mnie przyszło normalnym listem do skrzynki pocztowej...Być może dlatego, że w mojej miejscowości też jest placówka ZUS-u..
Trzeba czekać..
serdecznie pozdrawiam...
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ANDY12345 »

Nie przejmujcie się zbytnio, właśnie się dowiedziałem że na ruch to dają ok sierpnia :lol: ... byle pogoda się nie pogorszyła :roll:
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Andy, to norma, ja też czekam od października i mam maj wyjazd....
ODPOWIEDZ