Start nastąpił 08.01.2020.
Wczoraj nie udało mi się zalogować, system się wieszał.
Dzisiaj już ok, choć nie wszystkie segmenty systemu działają sprawnie.
Sporo zdrowia mnie to kosztowało, bo wiele informacji i porad jest bardzo lakonicznych.
Trzeba było bawić się w logowanie równocześnie na drugiej przeglądarce wyszukiwać porad.
Zalogowałem się przez profil zaufany ścieżką przez swój bank.
Jest opcja logowania się przez ZIP - okazała się niedrożna, spasowałem.
Wg stanu na dzisiaj - zestaw informacji na IKP - czyli cała historia obejmuje te same informacje co ZIP.
Głównie dążyłem do tego jak będą wyglądać dwa etapy:
1. wypisywanie recept - póki co pozostanie wizyta w przychodni POZ, później być może wystarczy wykonać telefoniczne zamówienie.
2. realizacja recept - miałem dylemat co wskazać - numer telefonu czy adres mejlowy dla odbioru recept.
Można wybrać tylko jedną ścieżkę, na teraz wybrałem telefon i czekać będę na smsy z 4 cyfrowym kodem recepty.
W przyszłości można zmienić opcję na mejla a wtedy przyjdzie recepta w postaci pliku pdf.
Dla otwarcia i odczytu pliku pdf będzie potrzebne oprogramowanie na smartfonie.
Można mieć nadzieję, że czytnik apteczny odczyta kod kreskowy z wyświetlacza.
3. Kod sms-owy wymaga posiadanie przy sobie nr PESEL. Wklepałem do książki telefonicznej.
4. Odbiór recepty dla np. żony - wystarczy także dysponować jej numerem PESEL ale wcześniej trzeba będzie jej uruchomić osobiste IKP.
5. Przejściowe problemy:
- brak pewności, czy przychodnia POZ jest podłączona pod platformę P1 na której ulokowane są recepty i wszystkie dane pacjenta.
- brak dostosowania się części lekarzy do nowego systemu - na ponad 170 tysięcy lekarzy jakieś 40 tysięcy jest w wieku emerytalnym i nie umie obsługiwać komputera a tym samym staje okoniem wobec tej nowości.
To tyle na teraz na gorąco, lada dzień przećwiczę wystawianie i wykup e-lekarstw.
No to jedziemy z tematem.
Pytania, wrażenia i kolejne opinie i porady.