UWAGA!Wstępne badania przed przyjęciem do sanatorium!

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
tygrys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2011 12:12
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 3 razy

UWAGA!Wstępne badania przed przyjęciem do sanatorium!

Post autor: tygrys »

Nawet się nie wybierajcie gdy macie katar,kaszel lub jesteście podziębieni! Na sronach sanatorii pojawia się komunikat :"W związku z pojawieniem się w Polsce pierwszych przypadków zachorowań na koronawirusa, informujemy pacjentów NFZ iż turnusy odbywają się zgodnie z harmonogramem jednak ze względu na Państwa bezpieczeństwo przyjęcie do sanatorium będzie poprzedzone wstępnym badaniem przesiewowym.

Osoby z infekcjami dróg oddechowych przebiegających z gorączką oraz te, które w ciągu ostatnich 24 dni przebywały w regionach świata gdzie znajdowały się ogniska koronawirusa winny skonsultować z lekarzem decyzję co do zmiany terminu turnusu (zwrot skierowania do NFZ z prośbą o zmianę terminu).

W związku z zaleceniem Sanepidu na teren sanatorium nie będą wpuszczane osoby postronne, nie posiadające skierowania bądź nie mające rezerwacji w naszym obiekcie." Tak,że zastanów się dwa razy aby uniknąć wycieczki jednodniowej na drugi koniec Polski!
rak1946
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 09:12
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Re: UWAGA!Wstępne badania przed przyjęciem do sanatorium!

Post autor: rak1946 »

wyjezdzam do sanatorium 1 kwietnia i takiego komunikatu na stronie sanatorium nie ma ,a jesli ma byc takie badanie to calkiem slusznie.pozdrawiam
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Właśnie dzwoniłam na infolinie NFZ i odczytałam miłej Pani to zostało zacytowane wyżej...usłyszałam,że nic niewiadomo na temat i nie zostały wstrzymane wyjazdy do sanatorium ani,że kuracjusze są jakoś specjalnie traktowani...Sprawdziłam też kilka adresów sanatoriów i na żadnym z nich taki komunikat się nie pojawil......Rozumiem trzeba być ostrożnym ale po co siać panikę 🤔
rak1946
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 09:12
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: rak1946 »

rowniez sprawdzalam i nie ma zadnej wzmianki na ten temat
Awatar użytkownika
tygrys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2011 12:12
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: tygrys »

Słabo coś sprawdzacie! I zamiast czytać ze zrozumieniem bijecie piane ale tak tu zawsze było już od 10 lat.Najlepiej czytelne temat o baletach i gównoburzach.Jeden ignorant dzwonił drugi szukał i pszczoła ugryzła w tyłek to się pokarze na forum.1 z brzegu Przykład: [link] Może lepiej poszukajcie.Badania zawsze były i będą,a teraz bardziej dokładne i nikt tu tego nie podważa tylko udziela informacji.Która uważam,że jest bardzo ważna.A jak ktoś tego nie rozumie to trudno.Bez odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2020 17:24 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Tygrys przeczytałam Twój wspis i dlatego postanowiłam zapytać u żródła i zadzwoniłam do NFZ i to co usłyszałam zacytowałam...zajrzałam też na link podany przez Ciebie i widać,że są to jedynie odgórne informacje podane przez sanatorium,gdyż nawet na stronce Sanepidu nie ma takich informacji🤔
moderator
Moderator
Na forum od: 19 cze 2013 09:12
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: moderator »

Proszę powoływać się na źródła oficjalne. tj. NFZ, ZUS, MZ.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

tygrys pisze: 06 mar 2020 15:43 Słabo coś sprawdzacie! I zamiast czytać ze zrozumieniem bijecie piane ale tak tu zawsze było już od 10 lat.Najlepiej czytelne temat o baletach i gównoburzach.Jeden ignorant dzwonił drugi szukał i pszczoła ugryzła w tyłek to się pokarze na forum.1 z brzegu Przykład: [link] Może lepiej poszukajcie.Badania zawsze były i będą,a teraz bardziej dokładne i nikt tu tego nie podważa tylko udziela informacji.Która uważam,że jest bardzo ważna.A jak ktoś tego nie rozumie to trudno.Bez odpowiedzi.
Nie rozumiem Ciebie :shock: , jesteś od wielu lat na tym forum a wypowiedziałeś się tylko parę razy , jeszcze w tak arogancki sposób i pouczasz innych.... może zacznij od siebie :evil:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Dzisiaj z netu :)

https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w- ... 859174017a
Ani słowa o podjętych środkach w Sanatoriach w związku z korona wirusem
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wszędzie są nawoływania aby osoby, które : W ciągu ostatnich 14 dniach przebywały w miejscach występowania wirusa i zaobserwowały : gorączkę, kaszel, duszności i problemy z oddychaniem mają obowiązek bezzwłocznego telefonicznego powiadomienia sanepidu lub po prostu zadzwonić na 112 ,
Nie jest dziwne , że ośrodki sanatoryjne będą również wprowadzać własne procedury przyjmowania kuracjuszy , do tego nie muszą mieć wytycznych z NFZ-tu, tu powinien działać zdrowy rozsądek i ostrożność .
Zobaczcie , nawet pracodawca może swojego pracownika (mając oczywiście podejrzenia) nie dopuścić do pracy.
ODPOWIEDZ