Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2012 19:27

Re: Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Post autor: Bu-ba »

Gienia , chciałabym wierzyć że to się jednak nie dzieje naprawdę :cry:
Dzisiaj mieliśmy rocznicę katastrofy smoleńskiej.
Jak mam zrozumieć postępowanie naszych rządzących którzy stawili się licznie na tej uroczystości bez maseczek, bez zachowania odległości bez
żadnych środków ostrożności ? A szarych obywateli straszy się karami !
I czym to tłumaczą ? Że nie jest to zgromadzenie tylko ich praca !!!
Zakład pracy mojego męża został zamknięty właśnie z powodu braku możliwości zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom. Taki był nakaz odgórny.
Gdyby jednak zdecydowali się pracować tak jak dzisiaj nasz rząd , dostaliby niemałe kary !
Tak się składa że akurat w tym dniu jest też rocznica śmierci mojego ojca . Dla mnie jest to okazja tak samo ważna a może nawet bardziej niż ta smoleńska. A na cmentarz pójść nie mogę chociaż z pewnością zachowałabym się bardziej rozsądnie niż nasi politycy.
A co do kościoła to niektórym starszym osobom trudno jest się pogodzić z tym że nie mogą iść na mszę.
Zastanawia mnie dlaczego w kościele może być tylko max 5 osób. Przecież to są duże powierzchnie więc logicznie rozumując zmieściłoby się tam
bezpiecznie duża grupa ludzi.
A może by tak wstawić do kościoła 10 kas fiskalnych ? 3 osoby na jedną kasę i 30 osób jak nic wejdzie , nie łamiąc zakazów . :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

W kościele pewnie wirus nie wisi w powietrzu :evil:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Koronawirus rodem z Państwa Środka na polskiej ziemi ...

Post autor: jacky6 »

Przeczytane w prasie netowej.

"W izolatoria, do których mogą trafiać osoby zakażone koronawirusem, z podejrzeniem COVID-19 lub te, którym zalecono odosobnienie, przekształcone zostały trzy sanatoria w Kołobrzegu.
Są gotowe przyjąć łącznie 1 506 osób w 681 pokojach.
Jak poinformowało w piątek centrum prasowe wojewody, w Zachodniopomorskiem izolatoria utworzono w trzech sanatoriach w Kołobrzegu: w Sanatorium Uzdrowiskowym MSWiA przy ul. Portowej 22 oraz w obiektach spółek "Arka Mega" przy ul. Sułkowskiego 11 i "Holtur" przy ul. Koszalińskiej 72.

Pierwsze z nich dysponuje 253 miejscami w 117 pokojach, w drugim jest 1 189 miejsc w 532 pokojach, a w trzecim 64 miejsca w 32 pokojach. Łącznie w gotowości na przyjęcie pacjentów jest 1 506 miejsc w 681 pokojach.

Do izolatorium, w razie lawinowego wzrostu liczby osób zakażonych kornawirusem, będą kierowane przez lekarzy osoby chore, które nie wymagają hospitalizacji.
Mogą do nich trafić również te z podejrzeniem zakażenia, czekające na wynik testu oraz osoby z zaleceniem odosobnienia w warunkach domowych, które z różnych przyczyn nie mogą poddać się izolacji w miejscu zamieszkania.

Izolowani pacjenci będą mieć zapewnioną opiekę medyczną i posiłki. Pobyt w izolatorium opłaca Narodowy Funduszu Zdrowia."

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kilka dobrych dni temu widziałem gostka jak trenował biegi na cmentarnych alejkach.
Potraktował miejsce wiecznego spoczynku jako namiastkę ( zakazanego ) parku.
Kurtyna.

Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Re: Koronawirus rodem z Państwa Środka na polskiej ziemi ...

Post autor: Hipokryt »

jacky6 pisze: 10 kwie 2020 23:53
(...)
"W izolatoria, do których mogą trafiać osoby zakażone koronawirusem, z podejrzeniem COVID-19 lub te, którym zalecono odosobnienie, przekształcone zostały trzy sanatoria w Kołobrzegu.
(...)
Lista uzdrowisk gotowych na przyjęcie chorych wciąż się rozszerza. Ciechocinek, Busko a nawet Goczałkowice są otwarte na przyjęcie zarażonych. Wybór uzdrowisk coraz większy. Marzenia o "pobycie na turnusie w sanatorium" mogą teraz nabrać innego znaczenia. :shock:

Izolatoria powstają nawet blisko nas. Jakież było moje zdziwienie, że pobliski znajomy akademik też uczestniczy w tej akcji :o oczywiście studenci już wrócili do domów, więc obiekt czeka na chorych
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

.....gotowych na przyjęcie chorych wciąż się rozszerza. Ciechocinek, Busko ....
Nie wprowadzaj rządowej propagandy....o "Krystynie" w Busku już parę dni piszą :roll:
tylko ,że tam nic nie jest gotowe.....daleko im jeszcze żeby przekształcić szpital w izolatorium :roll:
Może w Ciechocinku lepiej im to idzie,ale to musiałby stwierdzić ktoś,kto tam był,a nie opierał się na pisanym kłamstwie :twisted:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Izolatoria powinny działać o wiele wcześniej.
Na samym początku ,kiedy uruchomiono lot do domu.
Zamiast rozwozić ludzi po całej Polsce,wysłać grupy ludzi do danego sanatorium,hotelu,ośrodka wypoczynkowego.
Popieram wypowiedzi lekarzy epidemiologów,którzy wypowiadali się na ten temat na samym początku pandemii.

Wszystkim na Święta Wielkanocne życzę przede wszystkim dużo zdrowia i wiele optymizmu. :idea:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Poświęcenie pokarmu w niedzielę.
Znalezione na stronie www sąsiedniej parafii.

"BŁOGOSŁAWIEŃSTWO STOŁU PRZED UROCZYSTYM POSIŁKIEM W NIEDZIELĘ ZMAR-TWYCHWSTANIA PAŃSKIEGO
(„Obrzędy błogosławieństw dostosowane do zwyczajów diecezji polskich”,
t. 2, Katowice 2001, nr. 1347-1350)
Ojciec rodziny lub przewodniczący zapala świecę umieszczoną na stole i mówi:
Chrystus zmartwychwstał. Alleluja.
Wszyscy odpowiadają:
Prawdziwie zmartwychwstał. Alleluja.
Następnie ktoś z uczestników odczytuje tekst Pisma Świętego.
1 Tes 5, 16-18: Zawsze się radujcie.
Bracia i siostry, posłuchajcie słów świętego Pawła Apostoła do Tesaloniczan.
Zawsze się radujcie, nieustannie się módlcie. W Każdym położeniu dziękujcie, taka jest bo-wiem wola Boża w Jezusie Chrystusie względem was.
Albo:
Mt 6, 31 ab.32b-33: Nie troszczcie się zbytnio i nie mówcie: co będziemy jeść?
Bracia i siostry, posłuchajmy słów Ewangelii według świętego Mateusza.
Jezus powiedział do swoich uczniów: „Nie troszczcie się zbytnio i nie mówicie: co będziemy jeść? co będziemy pić? Przecież Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. Starajcie się naprzód o królestwo Boga i o Jego sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane”.
Po odczytaniu tekstu przewodniczący mówi:
Módlmy się.
Z radością wysławiamy Ciebie, Panie Jezu Chryste, który po swoim zmartwychwstaniu ukazałeś się uczniom przy łamaniu chleba. Bądź z nami, kiedy z wdzięcznością spożywać będziemy te dary, i jak dzisiaj w braciach przyjmujemy Ciebie w gościnę, przyjmij nas jako biesiadników w Twoim królestwie. Który żyjesz i królujesz na wieki wieków.
Wszyscy: Amen.
Po posiłku ojciec rodziny lub przewodniczący mówi:
Uczniowie poznali Pana. Alleluja
Wszyscy: Przy łamaniu chleba. Alleluja.
Módlmy się:
Boże, źródło życia, napełnij nasze serca paschalną radością i podobnie jak dałeś nam po-karm pochodzący z ziemi, spraw, aby zawsze trwało w nas nowe życie, które wysłużył nam Chrystus przez swoją śmierć i zmartwychwstanie i w swoim miłosierdziu nam go udzielił. Który żyje i króluje na wieki wieków.
Wszyscy: Amen.

Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Hm.. izolatoria powstały i w moim mieście , jak dotychczas dwa ale z tego co wiem - trudno jest skontaktować się z sanepidem czy jakikolwiek instytucjami :shock: . A co będzie w czasie świąt ? Aż strach o tym myśleć.. Poza tym ponoć dużo osób zaraża się koronawirusem właśnie w szpitalach , prawda czy mit ? :shock: :evil: Chyba nie chciałabym znaleźć się obecnie w żadnym szpitalu , boję się i tyle...... Wcześniej co innego , tam był ratunek a teraz ? :cry: W styczniu i w lutym byłam w szpitalu ale było normalnie choć w lutym dusiło mnie okropnie i teraz gdzieś w głowie zaświtała taka myśl - może przechodziłam tego koronawirusa ? Choć w sumie miałam dożylny antybiotyk i leki wziewne (sterydy) przez bardzo długi czas....... to są moje tylko przepuszczenia ale kto wie ? Nikt . Ja też nie.... Pozdrawiam :serce: .....
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Suzen pisze: 11 kwie 2020 14:22 Izolatoria powinny działać o wiele wcześniej.
Na samym początku ,kiedy uruchomiono lot do domu.
Zamiast rozwozić ludzi po całej Polsce,wysłać grupy ludzi do danego sanatorium,hotelu,ośrodka wypoczynkowego.
Popieram wypowiedzi lekarzy epidemiologów,którzy wypowiadali się na ten temat na samym początku pandemii.
Suzen zgadzam sie z Tobą .Najwiekszy błąd to było właśnie ściąganie na hura Polaków z całego świata. Powroty z lotniska miejskimi środkami lokomocji przyczyniło się w dużym stopniu do rozwleczenia zarazy.Nie znajduję słów jakimi mogłabym opisać bezmyślność ludzi którzy są za to odpowiedzialni.
ODPOWIEDZ