Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Re: Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Post autor: Hipokryt »

Najnowsze informacje o koronawirusie na całym świecie to już 3000000 zarażonych i 200000 zgonów :shock:
Trzeba przyznać, że te liczby robią wrażenie :cry:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Suzen »

Wypowiedź rzecznika Ministerstwa Zdrowia Wojciecha Andrusiewicza na temat konieczności noszenia maseczek:
" - Jak mamy wskazania od lekarza, że nie musimy jej nosić, to dobrze to mieć na piśmie - zaznacza."
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Świrusowy zajob powoli odpływa ode mnie, maseczką do dziś markowałem swój cyferblat ale dostrzegając pobratymców olewających temat zamierzam umieścić ją na swojej siwej brodzie aby nie blokowała dopływu tlenu i nie dostarczała bakterii zwrotnych.
Szwagierce polecam.

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Suzen dobrze ,że p.Rzecznik zaznaczył dobrze to mieć,ponieważ w rozporządzeniu jest m.in. punkt kogo nie dotyczy zakrywanie dróg oddechowych:

osoby, która nie mogą zakrywać ust lub nosa z powodu stanu zdrowia, całościowych zaburzeń rozwoju, niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym albo głębokim lub niesamodzielności; okazanie orzeczenia lub zaświadczenia w tym zakresie nie jest wymagane.

Więc p.Rzecznik mija się lekko z przepisami wymyślonymi przez nich samych.
A jak nie posiadasz takiego zaświadczenia ( a lekarze bardzo niechętnie wystawiają nawet jakbyś się upierał na wskazania zdrowotnie np.alegria) , idziesz ulicą ,zatrzymują Cię ,,pały" to spokojnie możesz ich minąć z pełnym uśmiechem. :D
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Czołowe dwa miejsca w ofensywie świrusa zajmują regiony mazowiecki i śląski.
Jeszcze do niedawna te same regiony przodowały w długości czasu oczekiwania w kolejce do sanatorium.
Daje to do myślenia ...

Odkręcono od 4 maja działalność hoteli (pensjonatów i miejsc noclegowych).
Z tą samą datą uruchamiane są zabiegi rehabilitacji.
Obserwując wznowienie ofert prywatnych zakładów rehabilitacji stacjonarnej w kraju ( prywatna baza noclegowa ) a niektóre rozliczają zabiegi z NFZ to nasuwa się pytanie - od kiedy ruszą sanatoria ?
I jakie jeszcze kolejne warunki muszą być spełnione ?

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Oni już sami się pogubili co można, jak można i dlaczego.
Teraz najlepiej scedować odpowiedzialność na wszystkich i jak najdalej od siebie. To nie my, to samorządy ....heh :evil:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Tak jak pisałem wcześniej, dostałem cynk, że od połowy maja będą uruchamiać przydziały, czyli turnusy mogą ruszyć w czerwcu... niestety. To będzie masakra.
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 42 razy

Post autor: alka50+ »

Ja w czwartek dostałam telefon , że mam miejsce na diagnostykę i rehabilitację Szpital Reumatologiczny / wyjazdowy - nie Kg/ od 6 maja bo rusza rehabilitacja .
Planowo miałam od 14 kwietnia.

Od razu odmówiłam , że boję się , że jestem w grupie zagrożenia itd...spokojna rozmowa ze zrozumieniem...i odłożeniem w czasie. ...bez terminu.

Nawet nie spytałam jakie zachowane procedury przy przyjęciu / nie było tam w szpitalu wirusa/ bo nie widziałam teraz tam siebie.

Statystyki...wiadomości..brak informacji ....pozostawienie wielu tematów na barkach samorządowców to nadal dzisiaj zagrożenie...
Moze za miesiąc...może już będzie bezpieczniej..oby tak juz było.

Pozdrawiam.alka
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Suzen »

alien pisze: 01 maja 2020 16:07 Tak jak pisałem wcześniej, dostałem cynk, że od połowy maja będą uruchamiać przydziały, czyli turnusy mogą ruszyć w czerwcu... niestety. To będzie masakra.
Sądzę,że będzie to pobyt z obostrzeniami.Tak jak w przypadku funkcjonowania hoteli czy pensjonatów.Oczywiście powinien być tzw.reżim sanitarny.
Nie wyobrażam sobie pobytu z pełnym obłożeniem kuracjuszy.
Czy będą wykonywane wszystkie zabiegi?A jak będzie rozmieszczenie osób na stołówce?
I w tym przypadku będzie kwaterowanie 3 całkiem obcych sobie osób w pokoju?To będzie pobyt jak" na minie."
Nie można organizować takiej "masówki",bo będą zakażenia i kwarantanny.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Nie wiem Alien jakie jest twoje źródło informacji... ja wiem,ze żadnych wytycznych jeszcze nie ma w kwestii turnusów sanatoryjnych.Chyba że nie wszystkie oddziały NFZ są informowane o poczynaniach.
ODPOWIEDZ