Pobyt sanatoryjny w dobie pandemii.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Pobyt sanatoryjny w dobie pandemii.

Post autor: Felice »

Małgonia są szybkie testy i pewnie te będą wykonywane. Myślę że z dezynfekcją sprzętu poradzą sobie, wszak to placówki medyczne są.
Ponadto uważam, że to my powinniśmy chronić siebie, dbać o higienę przede wszystkim.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Malgonia - ten mem Jej Ekscelencji - :lol: taki na czasie .

Mama z siostrą mają Busko w czerwcu , będą o tyle w korzystnej sytuacji , że będą w pokoju razem , bez towarzystwa obcej osoby .

Owszem w paranoję nie należy popadać , ale zauważ Felice , że w biurze mamy możliwość pędzenia czasu w maseczce i rękawiczkach . Przynajmniej u nas jest taki wymóg . W pokoju nie będziemy w maseczce i rękawiczkach 24/dobę . Testy będą wykonane , tylko , że załóżmy jedna z tych osób nic nie będzie sobie robiła z zabezpieczeń będąc na zewnątrz . Chciałabyś być z Kimś takim w pokoju :?:
Trzeba dotknąć spłuczki , słuchawki prysznica , czajnika , klamki , długo by wymieniać .

Ja osobiście mógłbym z taką osoba mieszkać , ale co z osobami z grupy wysokiego ryzyka :?: nie chciałbym aby np. moja mama , mająca różne schorzenia , mieszkała z kimś nieodpowiedzialnym .
Dlatego uważam , że najlepszym zabezpieczeniem przed powstaniem ogniska zakażenia w sanatorium jest właśnie izolacja kuracjuszy , poprzez kwaterowanie Ich tylko i wyłącznie w pokojach jednoosobowych . Oczywiście z pewnymi wyjątkami .
Co jeszcze za tym idzie ? mniejsza ilość kuracjuszy , a więc mniejsza Ich ilość na korytarzach , salach zabiegowych czy stołówce .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

.. z ostatniej chwili ;)
W Poczekalni NEPTUN1969 pisze , że Wojskowy startuje już od 15 maja :o
Czyli , że co :?: :mrgreen: 7 czerwca do 10.0 zakończenie pierwszego turnusu i od 14,0 rozpoczęcie kolejnego .
Całe 4 godziny na dezynfekcję pokoi i pomieszczeń ogólnego użytkowania :x :idea:
I nieunikniony tłum osób przed recepcją , a potem - no nic , nie będę krakał ;)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

malgonia pisze:(...)Od czerwca ruszą normalnie sanatoria(...)
To wiadomość źródłowa, sprawdzona, tzw. pewniak, czy tylko pobożne życzenia?
malgonia pisze: (...)Nawet jak ludzie zachorują, to przecież nie wszyscy umierają, smiertelnośc nie jest tak wysoka.
Fajnie się pisze, że śmiertelność nie jest wysoka (o ile te dane chociaż w części oddają rzeczywistość) pod warunkiem, że nie
dotyczy to nas, naszych bliskich lub znajomych. W przeciwnym wypadku jest zapewne nieco inaczej, ale tu sprawdza się takie
powiedzenie, że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia." Jestem ciekawy czy jeśli kogoś bezpośrednio dotknąłby wirus, to
też odpowiedziałby, że "nie ma się czym ekscytować, będzie tak, czy będzie inaczej."
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Dziadek, a śmiertelnośc jest wysoka, przecież w Polsce umarło dotychczas mniej osób niż w analogicznym okresie w tamtym roku.Polecam dane US,Wiadomo że jest to tragedia dla rodziny najbliższych, ale przecież wirus zostanie z nami na zawsze i i tak każdy ma szanse sie z nim spotkać.A sanatoria ruszają juz w maju, ale czy dostaniemy skierowania z NFZ lub ZUS to juz inna sprawa, bo jako państwo jesteśmy bankrutami .Poza tym i tak nie będzie napewno żadnych obostrzeń, nie wiem jak jest w waszych miejscowościach ale w Krakowie pomału wszystko wraca do normy, place targowe, kwiatowe ludzi multum,tramwaje pełne człowiek koło człowieka, więc o czym my mówmy, o jakich zabezpieczeniach.Co szmata na twarzy zabezpieczy nas przed wirusem
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Właśnie dzisiaj w TVP Kraków wypowiadała się vice-minister zdrowia na razie nie ma planów uruchomienia sanatoriów , realizowane będą tylko skierowania na szpitale uzdrowiskowe , rehabilitacje ogólnoustrojowe i rehabilitacje uzdrowiskowe . Był też materiał z Rabki - Zdroju że bardzo by już chcieli żeby wszystko wróciło do normy bo podatki i opłaty klimatyczne to część budżetu gminy na razie tylko w Rabce rehabilitacja kardiologiczna jest . Trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać , ja i tak na razie nie czekam w żadnej kolejce karencja do września a potem czekanie może 3 lata oby nie dłużej :shock:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Ale rehabilitacja uzdrowiskowa to właśnie sanatoria
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

chodzi o rehabilitacje w szpitalu uzdrowiskowym tak przynajnmiej to zrozumiałam chyba że ktoś ma większą wiedzę w tym temacie to niech się podzieli z innymi :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

malgonia pisze: 09 maja 2020 21:58 Ale rehabilitacja uzdrowiskowa to właśnie sanatoria
Nie do końca tak, chyba że mówiąc sanatorium masz na myśli budynek...
agiatis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2013 16:09
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: agiatis »

Tam , gdzie mam jechać, pokoje są malutkie . Jeśli są dwie osoby, to trzeba się przeciskać.
Nie sądzę , żeby miały 20 metrów , są wielkości mojej łazienki , czyli mają około 8-9 metrów. W biurach obecnie , są zachowane odległości 2 metrowe. W małym pokoju, z dwoma łóżkami , małym stolikiem z 2 krzesłami i szafą, nie ma takiej możliwości.
ODPOWIEDZ