Działki ...Ogródeczki ...Balkoniki ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Gość

Re: Działki ...Ogródeczki ...Balkoniki ...

Post autor: Gość »

A ja właśnie siedzę na balkonie, kawusię piję, patrzę na moje czerwone pelargonie w soczyście zielonych doniczkach, różę, figę i .. czekam na deszcz. Dzisiaj na wycieczce widziałam tyle pięknych ogrodów ( o hacjendach nie wspomnę), że głowa mała. I piękne tamaryszki, cudowne.
Ale cieszę się tym co mam. I doceniam.
Gość

Na hasło "tamaryszek" pobiegłem w internetu otchłań, no i wniosek taki, że owszem - piękny i nadaje się na tutejszą glebę. Ale kiedy to urośnie? Czy emeryt ma prawo liczyć, że doczeka się na taki efekt, jak na obrazkach widać 🤔🤔🙁. Raczej wątpię. Trzeba się póki co cieszyć z trawniczka, tulipanów, żonkili czy bratków. Oraz innego zielska, które zewsząd napływa od dobrych ludzików, a emeryt zapomina natychmiast co dostał. Ale rośnie, jest zielono i fajnie. A jeszcze jak coś zakwitnie 🤔🤔😉😉.
Jak cudnie wieczorkiem popatrzeć na to wszystko, posłuchać jak niestrudzone ptaszęta hałas czynią, szklankę z napojem silnie chmielonym opróżniając.
Pozdrawiam.
Gość

Tamaryszek Kazimierzu można spotkać też w miejscach publicznych i w ... pięknym ogrodzie jednej z koleżanek forumowych.♥️
Co do ostatniego zdania zgadzam się w zupełności. I popijając spokojnie ciemnego Portera pozdrawiam. 😉
Gość

Z tego co można wyczytać kątem oka przeglądając inne tematy wynika niezbicie, że niejedna z naszych koleżanek miałaby się czym pochwalić w tej dziedzinie. A pewnie i paru kolegów by się znalazło🤔😉🙂. I właśnie od nich mam zamiar się czegoś nauczyć 🙂. Tylko jakoś mądrze pytania trza zadawać 🤔😉
Gość

Albo się wprosić na piwko w ogrodzie. 😉
Gość

Tylko ciekawe gdzie ten najbliższy ;) :?:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: BozenaMat »

Dzia_dek pisze: 10 maja 2020 12:40 Bożenko :kwiat: Kazimierzu, na pocieszenie dla oka i serducha. :serce:
Myślę, że miejsce 8-) jest Wam znane. Zdjęcie z 29 kwietnia br. :)
Dziękuję Dzia_dku za pocieszenie..... piękny dywan kwiatowy. I na moje ślepe oko, to Iwonicz Zdrój, chyba, że się mylę :roll:
Gość pisze: 10 maja 2020 18:30 Czy emeryt ma prawo liczyć, że doczeka się na taki efekt, jak na obrazkach widać 🤔🤔🙁. Raczej wątpię.
Oj człeku małej wiary :D :D
Tamaryszek rośnie bardzo szybko. Na wiosnę w ubiegłym roku kupiłam taką 20 centymetrową ukorzenioną gałązkę. Mąż się śmiał, że taki wypiór i co z tego będzie. Po roku ten badylek ma już metr wysokości, a i tak co raz ciachałam go mocno... by zagęścić.

tamaryszek
Tak wygląda dziś..... jeszcze nie jest w pełnym kwitnieniu, ale już różowi się :)

I jestem samouk... tu coś wsadzę, tam wykopię... coś ukorzenię, coś mi padnie :) Ale zabawę mam przednią :D Czego wszystkim życzę.... zadowolenia z tego, co się robi :)
Gość

Busko 2019, główna aleja parkowa. Tysiące begonii, przeważnie w cieniu.
Posadziłem kilka, bo mało wymagające - myślałem.
Dwa dni temu zmarzły 🤔😢😢.
PS. Gdy piszę "posadziłem" to nie bierzcie tego zbyt dosłownie. To nie musiały być moje ręce, to raczej taki skrót myślowy 😉
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

Kazimierzu ....uczymy się przez całe życie.😉
Ja ciągle dowiaduje się czegoś nowego odnośnie uprawy roślin. Jak mi się "zmarnuje" jakaś roślinka w ogrodzie to kupuję nową....trudno.🙄Ale są i takie o których myślałam, że muszę już je spisać na straty, ale "zawalczyłam" o nie "pogadałam" z nimi, zrobiłam kilka razy odpowiednie opryski i rosną dalej i mają się całkiem dobrze.😀Tak miałam np. z Białobokiem, który rok po posadzeniu został zaatakowany przez szkodniki.
A jeśli chodzi o begonie to faktycznie nie lubią bardzo niskich temperatur i "przelania". No i oczywiście wolą cień, niż słońce. Też je sadzę.😊
Pozdrawiam wszystkich ogrodników.🌻🌻
Gość

Help!
Mszyce!
Próbowaliście środków naturalnych typu wyciąg z czosnku?
Czy nie zawracać sobie ...no wiecie i pryskać chemią?
W necie setki opinii, chętnie poznam Wasze, moich przyjaciół forumowych.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ