Odmrażają uzdrowiska

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Odmrażają uzdrowiska

Post autor: wiktor64 »

Witam :D
Ciekawska12 jechać czy nie jechać oczywicie że jechać widomo że teraz to nie bedzie
to samo co przed koronowirusem ale czekamy ponad 3 lata i rezygnować wiadomo że
kady sie boi ale musimy sie z tym nauczyć życ ja za miesiąc o tej porze bede w Ciechocinku w Wojskowym
zanacze że prywatnie i jade odpocząć i zdrowie podkurować to na TYLE NARKA :D :D :D
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Dzisiaj przeczytałam, że Uzdrowiska Dolnośląskie nie będą testowały osób komercyjnych :o To jak w tym samym miejscy będą tacy i tacy ??? I każde uzdrowisko będzie robiło jak chciało ????? Chyba nie ma jeszcze wytycznych ? A turnusy rehabilitacyjne gdzie jeździmy często prywatnie bądź z dofinansowaniem ? Macie jakieś informacje w tym temacie ?
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

Wszyscy będą testowani, tylko komercyjni płacą sami za siebie i przyjeżdżają z testem a kuracjuszy finansuje NFZ. Otrzymałem wytyczne - test wymazowy 6 dni przed wyjazdem i wyniki są przesyłane od razu do Sanatorium.
dajpanspokoj
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2018 13:59

Post autor: dajpanspokoj »

Przed przyjazdem z gościem komercyjnym przeprowadzana jest ankieta, pytany jest czy miał kontakt z chorym itd. Jeżeli zachodzą jakieś wątpliwości wtedy taka osoba proszona jest o zrobienie prywatnie testu wymazowego. W sanatoriach dostępne są testy płytkowe, czyli badanie z kropli krwi. Pokazuje to jednak tylko czy ktoś ma przeciwciała, czyli czy już przechorował covid.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Dzięki. Zadzwoniłam do źródła i tak. W sierpniu mam turnus rehabilitacyjny w Mielnie z wnusiem . Tam nie ma żadnych testów mamy być w Anastazji a to nie jest sanatorium tylko Ośrodek rehabilitacyjno-wypoczynkowy i ich nie obowiązują te przepisy. We wrześniu będę w wojskowym w Krynicy tam po przyjeździe przy zakwaterowaniu pobierają wymaz i kasują 65 zł i idziesz do pokoju i to wszystko. Tak więc to różnie trochę wygląda zależy gdzie się jedzie . Trzeba po prostu sprawdzić.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

I na ten moment jeśli ktoś ma skierowanie to i tak decyzja ostateczną należy do uzdrowiska. Bo to dany ośrodek na podstawie wyników decyduje czy przyjąć czy nie , telefonicznie informując kuracjusza. A wynik może być dodatni,albo co gorsza mieć taki poślizg , że w dniu rozpoczęcia nie będzie ani w ośrodku,ani na stronie e-pacjent. To zależy od przerobu laboratorium do którego wymaz poszedł.
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

Nie jest tak źle. Dostajesz wykaz punktów z terminem zgłoszenia 6 dni przed wyjazdem. Przed udaniem się na test dzwonisz do Sanatorium, podajesz tel. kontaktowy i deklarujesz chęć przyjazdu. W ciągu 3 dni od wykonania testu poinformują Cię czy zdałeś :) :lol:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Krzysio010,tylko do 3 dni ,wynik z wymazu musi być gotowy i dotrzeć do danego sanatorium
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Alien piszesz o tym dotarciu wyniku jakby go ktoś niósł piechotą.
Wcześniej pisałeś, że jest ważny dwie doby, teraz znów trzy dni.
Myślę, że to będzie szło dość zgrabnie. Sanatorium ma obowiązek
poinformować Cię dwie doby przed rozpoczęciem kuracji. Mam taką
nadzieję, że tak będzie. Muszą Ci dać czas na dojazd, tym bardziej,
że niektórzy z nas jadą prawie przez całą Polskę. Nie wszyscy własnym
transportem, a publiczny pozostawia jeszcze sporo do życzenia. Ktoś
tutaj na forum pisał o badaniu po przyjeździe w miejscu kuracji.
To jest dopiero dobry numer.
dajpanspokoj
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2018 13:59

Post autor: dajpanspokoj »

Badanie po przyjeździe może być jedynie na przeciwciała, czyli czy ktoś już odchorował a nie czy jest chory.

Mam nadzieje że przesyłanie wyników będzie działać sprawniej i będą wysyłane drogą elektroniczną a nie pocztą polską ;)
ODPOWIEDZ