Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Post autor: forumowicz »

Hej. Dzień dobry.
Atino, Uprzedziłaś mnie, :D ale o Rewalu chciałem...
Dodam jeszcze z informacji w radio słyszałem, że były to osoby ze Śląska..
To nie oznacza, że ktoś zrobił to cynicznie i świadomie.
Ostróda, wesele, ludzie z trzech województw zarażeni.
Zastanawiam się czy na jesień nie będzie jeszcze gorzej niż było.
Wiem że każdy medal ma dwie strony. I gospodarka i zdrowie, co za tym idzie, obostrzenia sanitarne.
Głupota ludzka i naiwność idą w parze . Jestem przekonany, że to lato i wszystkie wyjazdy będą nas drogo kosztować.
Na kogo zwalimy winę?
Na nic będzie biadolenie, jak to jedna nacja czy druga będzie czuła się poszkodowana bo zakres zakażenia będzie ogólnopolski.
Jeszcze jedno.
Myślę że po wyborach, pozjadamy już kiełbasę wyborczą i będzie nawrót obostrzeń.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

No fajnie się zaczyna 1 pasażer na promie że Szwecji do Gdańska był chory i teraz szukają 400 pasażerów :roll:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Już ponad 2 miesiące temu polscy kierowcy tirów, mówili o warunkach panujących na promach.... umieszczani byli w większości po 4 osoby w jednej kajucie z różnych krajów :shock: . Dopiero teraz wyszło zakażenie ? nie sądzę.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

SUKCES

W kilku Galeria nakazano nie obsługiwać Ludzi bez Zabezpieczeń
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

O to to...i słusznie Darku , jestem za tym . Skoro ja z POCHP w sklepie wkładam maskę i dusi mnie to i muszę z potem na czole wytrzymać to ludzie zdrowsi niech tak robią i nie chuchają w szyje innych osób . Pozdrawiam :) .
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Słyszałam o "nalotach"na dyskonty i nakładaniu mandatu za brak maseczki.
Bardzo dobrze,może wreszcie ludzie zrozumieją,że z wirusem nie ma żartów.A kara pieniężna działa najlepiej...
Liczba zakażonych nie spada i jest taka jak na początku pandemii. :shock:
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

W Polsce zniesiono do tej pory wiele obostrzeń, które wprowadzono na czas epidemii koronawirusa. Należy jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach maseczki nadal są obowiązkowe. Niestety, wiele osób o tym nie wie lub celowo rezygnuje z zasłaniania nosa i ust.
Każdy ma obowiązek noszenia maseczki m.in. w sklepach, komunikacji miejskiej, czy w sytuacji, gdy nie ma możliwości zachować dystansu dwóch metrów od innych ludzi. Choć do tej pory rzadko karano za łamanie tych przepisów, obecnie zaczyna się to zmieniać.
Niestety coraz więcej osób rezygnuje z noszenia maseczek w środkach komunikacji miejskiej. Choć co prawda wiąże się to z wygodą i łatwiejszym oddychaniem, może doprowadzić do częstszych zakażeń wśród osób korzystających z autobusów czy tramwajów. W związku z coraz bardziej zauważalnym lekceważeniem tego obowiązku, za brak maseczki w środkach komunikacji miejskiej będzie nam groziło nawet 30 tys. zł.
W wielu miastach w Polsce ruszyły kontrole w komunikacji miejskiej. Od niedawna w autobusach i tramwajach pojawią się łączone patrole kontrolerów i policjantów. Mandat można dostać nie tylko za brak biletu, ale także za brak maseczki.
źródło: pacjenci.pl
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ogólna statystyka na dzień dzisiejszy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Hipokryt pisze: 04 mar 2020 08:12 Wiadomość dnia - ten wredny wirus już u nas JEST :shock:
Pierwszy przypadek w Zielonej Górze :(
Dziś mijają cztery miesiące od wykrycia pierwszego przypadku koronawirusa w Polsce :shock:
Aktualne oficjalne statystyki są następujące:
Obrazek
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Taa...od wykrycia pierwszego przypadku :roll: .
A ja myślę , że w styczniu przechodziłam to świństwo , tylko wtedy jeszcze nikt o tym głośno nie mówił .
Dzięki Bogu wróciłam po dwóch tygodniach do domu ale karetka zabierała mnie w stanie ciężkim do szpitala , miałam zapalenie płuc , za mało tlenu we krwi , podawano mi antybiotyki , które praktycznie nie działały . Dobrze , że od razu zaczęto leczenie inhalacjami (sterydy prawdopodobnie), tlen miałam w zasięgu ręki , spirometria unormowała się pod koniec pobytu . Ale dziś muszę brać wziewy , ciśnienie zaczęło skakać a oprócz tego mam inne objawy . Może mylę się ale myślę , że jednak nie , pozostałości są . Pozdrawiam....
ODPOWIEDZ