Być zrozumianym ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Być zrozumianym ...

Post autor: eluunia »

...Myślę że istnieje tylko jeden sposób ,żeby zrozumieć drugiego człowieka ....Trzeba zacząć go słuchać ....Tak bez żadnych oczekiwań ....Ale czy my umiemy słuchać :?: :?: :?: Każdy chce być wysłuchany .....A mało komu chce się słuchać ;) :( Rozmawiając lub zwierzając się, stajemy obok problemu i widzimy go jaśniej, dostrzegamy też sposoby na poradzenie sobie z nim…Więc rozmawiajmy :kwiat:
Awatar użytkownika
niezapominajka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2013 14:29

Re: Być zrozumianym ...

Post autor: niezapominajka »

Czasami widujemy kogoś codziennie, ale zapominamy mu powiedzieć jaki jest dla nas ważny. A potem jest już zwyczajnie za późno.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Niekiedy ludzie nie rozumieją człowieka nie dlatego, że nie chcą go zrozumieć, lecz dlatego, że są po prostu głupi.
Lew Tołstoj
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A Mikołaj Gogol powiedział

Zrozumienie sięga często dalej niż rozum.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Smutne jest to :!: że rozmawiając w jednym języku ,nie oznacza że się rozumiemy :(
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

eluunia pisze:...Myślę że istnieje tylko jeden sposób ,żeby zrozumieć drugiego człowieka ....Trzeba zacząć go słuchać ....Tak bez żadnych oczekiwań ....Ale czy my umiemy słuchać :?: :?: :?: Każdy chce być wysłuchany .....A mało komu chce się słuchać ;) :( Rozmawiając lub zwierzając się, stajemy obok problemu i widzimy go jaśniej, dostrzegamy też sposoby na poradzenie sobie z nim…Więc rozmawiajmy :kwiat:
Eluuniu my słuchamy i mamy setki ,,dobrych " rad , których absolutnie nie wprowadzaliśmy , a nawet nie próbowaliśmy wprowadzać w nasze życie ....a szkoda :( może choćby jedna ta dobra myśl kopiowana na NS wkomponowana w codzienność pomogłaby komuś :?: .....tego nikt nie wie , ale czy nie warto podjąć takiej próby :?: :|
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

margot pisze:
eluunia pisze:...Myślę że istnieje tylko jeden sposób ,żeby zrozumieć drugiego człowieka ....Trzeba zacząć go słuchać ....Tak bez żadnych oczekiwań ....Ale czy my umiemy słuchać :?: :?: :?: Każdy chce być wysłuchany .....A mało komu chce się słuchać ;) :( Rozmawiając lub zwierzając się, stajemy obok problemu i widzimy go jaśniej, dostrzegamy też sposoby na poradzenie sobie z nim…Więc rozmawiajmy :kwiat:
Eluuniu my słuchamy i mamy setki ,,dobrych " rad , których absolutnie nie wprowadzaliśmy , a nawet nie próbowaliśmy wprowadzać w nasze życie ....a szkoda :( może choćby jedna ta dobra myśl kopiowana na NS wkomponowana w codzienność pomogłaby komuś :?: .....tego nikt nie wie , ale czy nie warto podjąć takiej próby :?: :|
.....Margot nie chodziło mi o słuchanie dobrych rad ...Daleka jestem od tego lecz wysłuchanie drugiej osoby ....Ostatnio chyba tego nie zrobiłam i bardzo podle się a tym czuję ....Bo Ona chyba liczyła na moje zrozumienie ....Na mój czas .....Na to że pomogę się jej pozbierać ....Ja jednak nie widziałam problemu :( ...Ostatnio nie umiałam słuchać ;) :(
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

Eluunia zabrzmiało to jak spowiedź!Nie bądź dla siebie taka surowa,czasami bywa tak że chociaż ludzie uważają nas za osoby które potrafią wiele zrozumieć mamy po prostu gorszy dzień,i właśnie wtedy ktoś zaczyna do nas mówić ,to właśnie w tej chwili my chcielibyśmy być wysłuchani.
Sama chętnie słucham co mają do powiedzenia inni choć czasami gdy zaczynają mówić bzdury to chciałabym przerwać,lub po prostu przerywam ich potok słów i idę poukładać swoje własne myśli ;)
Awatar użytkownika
Asik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Asik »

Elu :kwiat: tak jak napisałam w innym temacie - są słowa, które potrafią rozwalać mury. Może warto spróbować naprawić tą sytuację i dać szansę i tej osobie i sobie... Na pewno to nie zaszkodzi... :serce: :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Właśnie :( tylko tyle ,a może aż tyle,zrozumianym ,nie ignorowanym ,a tego ostatniego to :roll: aż nadmiar.Ciągle tylko słowa,słowa,a jakże bardzo górnolotne,a i tak wszystko bez zmian.Bo od słów do czynów bardzo daleko.Niestety :(
ODPOWIEDZ