Rymanów czy Iwonicz co polecacie
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz
Rymanów czy Iwonicz co polecacie
- lawenda
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 cze 2014 15:01
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 20 razy
- Podziękowano: 42 razy
Re: Rymanów czy Iwonicz co polecacie
Z konkretnych obiektów w Iwoniczu polecam san.Górnik. Zależało mi na prawdziwej borowinie na całe ciało i kriokomorze i Górnik miał to w ofercie. Nie wiem czy dalej mają taką ofertę, bo mój pobyt był kilka lat temu. W Górniku niema basenu, ale jest nieopodal w KRUS-ie, niektórzy również polecają ten obiekt. Ja byłam w nim bardzo dawno temu, więc nie wiem jak jest teraz. Kiedyś było ok..W Rymanowie niestety nie korzystałam z oferty leczniczej więc nie podpowiem.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
Re: Rymanów czy Iwonicz co polecacie
kilka dodatkowych pytań dotyczących min. schorzenia, czasu wyjazdu, ilości gotówki jaką chcesz wydać, oczekiwań.
Opiszę Ci te miejsca korzystając z pytań, które zadałeś. Miejscowości leżą blisko siebie, ale różnią się nieco profilami
leczonych schorzeń, to raz. Dwa, tak jak napisała Atina klimat uzdrowiskowy bardziej odczuwa się w Iwoniczu Zdroju,
ale jest też zdecydowanie bardziej "ludny", a co za tym idzie również nieco głośniejszy, ma niewielki park, w którym
czasem trudno znaleźć spokojne miejsce. W Rymanowie jest dość spory park i bez problemu można znaleźć "spokojną"
ławeczkę do dumania, ale z racji profili leczenia jest tam zdecydowanie więcej dzieci co znów nie zawsze daje nam 100%
gwarancję ciszy i spokoju. Jeśli chodzi o obiekty to poleciłbym dwa. W Iwo, SU nr IV. Mało kto wie, że tam funkcjonuje
sanatorium o takiej dziwnej nazwie. Przylega bezpośrednio do Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego co w przypadku
zimowego pobytu gwarantuje korzystanie z zabiegów bez potrzeby wychodzenia na zewnątrz oraz daje możliwość.
korzystania z basenu. Posiada mały, własny parking. Pozostałe obiekty nie posiadają własnej bazy zabiegowej,
są zdecydowanie starsze i na pewno oferują nieco niższy standard zakwaterowania. W Rymanowie poleciłbym SU "Maria",
mały, klimatyczny obiekt, położony nieco na uboczu, na obrzeżach parku, posiada przepiękny hol - jadalnię, który warto
zobaczyć nawet nie będąc tam kuracjuszem. Niestety na zabiegi trzeba dochodzić do szpitali "Eskulap" lub "Zimowit".
Posiada własny parking. Z basenów można korzystać w SU "Świtezianka", "Szajna SPA", ale ceny są nieco zaporowe.
W Rymanowie jest jeszcze jeden świeżo wyremontowany (2019) obiekt, posiadający basen, dobrą bazę zabiegową,
posiłki z własnej kuchni, dostępny parking, niestety dość drogi. Chodzi o dawny "Stomil", a obecnie "Świerkowy Zdrój"-
Medical SPA. Gwarantuje wszystko na wysokim poziomie, ale jest położony na uboczu no i ceny pobytu. Tę są wysokie
jak na miejsce i dają się porównać z obiektami nad morzem w wysokim sezonie. Pozostałe obiekty w Rymanowie są albo
molochami ("Świerkowy również), albo nie gwarantują (moim zdaniem) dobrego poziomu zakwaterowania. Pozostaje nam
jeszcze zagospodarowanie czasu wolnego. Posiadając samochód nie ma problemu ze zwiedzaniem ciekawych miejsc, które
dostępne są z obu uzdrowisk praktycznie w takiej samej odległości. Strefa rozrywkowo - gastronomiczna zdecydowanie stawia
Iwonicz na pierwszym miejscu, dodatkowo dostępna biblioteka gminna, sala kinowa. no i na koniec kilka słów o miejscach do tańca.
Te w chwili obecnej tak naprawdę nie istnieją "Krakowiak", "Ballada", "Zdrojowa", cicho i głucho, funkcjonują tylko jako restauracje.
W Rymanowie jest podobnie. Możliwe są tylko imprezy taneczne dostępne w poszczególnych obiektach sanatoryjnych, ale tutaj nie mam
dokładnych informacji. Tak więc mimo wszystko w przypadku niekorzystnej pogody dalej plus dla Iwonicza. Letnia porą stawiałbym na
Rymanów, wokół, którego jest więcej ciekawych szlaków do chodzenia, a także możemy stamtąd pojeździć na rowerach. To tak na szybko,
z tego co mi przyszło do głowy. Szczegóły można by mnożyć w nieskończoność, ale ostateczna decyzja i tak będzie Twoja. Jeśli coś jeszcze
to możemy zawsze ten wpis uzupełnić. Uff, ale się rozpisałem.
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz