Spotkania w Świnoujściu

W tym dziale piszemy wyłącznie na temat spotkań, zjazdów, zlotów forumowiczów.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Spotkania w Świnoujściu

Post autor: Felice »

Bazy zabiegowe w miejscach, gdzie są umowy na rehabilitację z NFZ cały czas działają. Inne też pod warunkiem, że nie korzystają z tarczy.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Felice ja odzwoniłem całe Świnoujście i nigdzie nie działają tam bazy zabiegowe w Ośrodkach Sanatoryjno-Wczasowych, nawet w Graal, który prowadzi turnusy rehabilitacyjne z dofinansowaniem PFRON. Hotele z bazą zabiegową zamknięte do kwietnia, a Barbarka do której jadę jako jedyna z tańszych otwarta, ale bez stołówki, posiłki do pkojó i baza zabiegowa nieczynna, chociaż jest w moim pakiecie pobytowym.
Nie wiem jak jest w Kołobrzegu, czy innych uzdrowiskach na wybrzeżu, ale nikt z nich nie ma umów z NFZ, bo są to hotele komercyjne i utrzymują się z gości , którzy sami płacą za swoje pobyty i zabiegi.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

Być może ok 20 -ego będzie decyzja o wznowieniu baz zabiegowych :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zbyszku rehabilitacja jako taka w obecnych obostrzeniach nie została zamknięta. Jeżeli nie działają to dlatego, ze sami podjęli taka decyzję. Bez noclegu pewnie nie opłacało im się,bo kto zapłaci za sama rehabilitację ? Podejrzewam, ze skorzystali również z tarczy, inaczej pewnie nie przetrwaliby. My możemy tylko gdybać na temat powodow. Turnusy rehabilitacyjne i sanatoryjne były zamknięte, czyli przypuszczam, że dotyczyły zorganizowanych wyjazdów.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To zgodnie z zarządzeniem było zamknięte.

1) udzielania świadczeń w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego;

2) udzielania świadczeń opieki zdrowotnej z zakresu rehabilitacji leczniczej, w tym rehabilitacji w ramach:
a) turnusu rehabilitacyjnego, o którym mowa w art. 10c ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 426, 568 i 875),
b) turnusów leczniczo-profilaktycznych w podmiotach leczniczych nadzorowanych przez Ministra Obrony Narodowej osobom uprawnionym,
c) turnusów leczniczo-profilaktycznych w podmiotach leczniczych utworzonych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, w których są udzielane stacjonarne i całodobowe świadczenia opieki zdrowotnej z zakresu leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, osobom uprawnionym,
d) turnusów readaptacyjno-kondycyjnych w:
– podmiotach leczniczych utworzonych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, w których są udzielane stacjonarne i całodobowe świadczenia opieki zdrowotnej z zakresu leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej,
– jednostkach organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej,
e) turnusów antystresowych w podmiotach leczniczych utworzonych i nadzorowanych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych funkcjonariuszom lub pracownikom Policji, Państwowej Straży Pożarnej, Straży Granicznej oraz Służby Ochrony Państwa.

Powyższe ograniczenie nie dotyczy przypadków, w których zaprzestanie rehabilitacji grozi poważnym pogorszeniem stanu zdrowia pacjenta.
Ograniczenia nie dotyczą leczenia ambulatoryjnego, rehabilitacji stacjonarnej i domowej, oddziałów dziennych i prywatnych praktyk!
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Felice tak jest jak piszesz, bo zabiegi w hotelach i Ośrodkach Sanatoryjno Wczasowych lub Wypoczynkowych są dodatkiem do noclegów i podnoszą atrakcyjność tych ośrodków i hoteli.
Dzięki bazom zabiegowym mają obłożenie i to duże nawet w okresach poza sezonem.
Ściągają też do siebie dzięki zabiegom emerytów za naszej zachodniej granicy i teraz przy ograniczonych wyjazdach do Polski brakuje ich w Kołobrzegu, czy w Świnoujściu.
Tak masz rację, pewnie dlatego nie otwierają się, a tym otwartym na 50% nie opłaci się na razie udzielać zabiegów.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mazrena radzę śledzić konferencje prasowe MZ, bo w sobotę otwierają sanatoria i pewnie w Barbarce będzie czynna baza zabiegowa i stołówka.
Jeżeli tak się stanie to ja też będę miał zabiegi.
Radzę Ci po usłyszeniu komunikatu zaraz dzwonić o rezerwację. :D
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

Zbyszku :) , już mi jaskółki donosiły , że od najblizszej soboty , jednak przymiarki są od 11 marca otworzyć .... ale by mi to pasowało :D , bo jesli nie wyjadę do maja , no to już raczej nie wyjadę z Krusu :(

Rok temu , o tej porze spacerowaliśmy nad morzem , pogoda była słoneczna i piękna , czasami wiatr się nasilał , wtedy wyciagałam czapkę z torebki :lol: :lol: jeśli łapka bolała i miałam trudność z założeniem czapki , miałam pomocnika :P ...
Nie było śladu zimy .... adidasy , lekka kurtka .... a teraz zerkam w kamerki i nie to Świnoujście :o , ale aby tam być , żadna zima mi nie straszna :lol:

Póki co , czekam ... bo Ty już na walizkach :D
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gienia faktycznie 11 marca otwarcie, ale to niedługo już. Jeżeli nie zrealizuje swoich planów, to też będę chciał pojechać ze zwrotów do Świnoujścia.
Masz rację, bo rok temu o tej porze kończyliśmy spacer nad morzem i szli w kierunku Raju i Barbarki na obiad.
Było fajnie, ale w taką zimę nie byłem jeszcze nad morzem i teraz zobaczę jak to jest. Oczywiście pokaże Ci na żywo plażę i promenadę po wcześniejszym uzgodnieniu terminu połączenia na Whats App.
Tak już chyba zacznę pakować walizki na wyjazd. :)
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Mazrena »

Witam ja dopiero po pracy jeszcze nic nie slyszałam, ale jak tak to może udałoby mi się sanatorium zdobyć :lol: w marcu i było by super do kwietnia wrócę :P
ODPOWIEDZ