Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
on_80pomorskie
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 14 mar 2021 18:37
Oddział NFZ: Pomorski

Re: Sanatoria zus

Post autor: on_80pomorskie »

Ja dostałem 10 dni przed :( i też wydaje mi się, że to mało czasu. 8go marca skierowanie - 18go marca wyjazd. Zwłaszcza, że w miedzy czasie należy zaplanować podróż i zrobić test, gdzie u mnie (pomorskie) jest zawirowanie ze skierowaniem :/ czekam na info kiedy mam się zgłosić na badanie. Wyjazd zgodnie ze skierowaniem - 18.03.2021. Wszystko na ostatnią chwilę :( i na pędzie.
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2021 18:40

Post autor: Zuzza »

późno ale wczesnej nie mieli hasła "start!" normalnie dostawałam z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. A wysyłanie do pomorskiego to...szczere mówiąc nie rozumiem tej sytuacji, hotele pozamykane, restauracje pozamykane a do sanatoriów kierują. Dla mnie trochę nielogiczne.
Awatar użytkownika
JerzyHo
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 gru 2018 19:34
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: JerzyHo »

kazimierz1 pisze: 12 mar 2021 11:50 Witam. forumowiczów.....ja dostałem pismo z ZUS-u 27 pażdziernika 2020 r. Napisano mi że stwierdzono potrzebę rehabilitacji w systemie stacjonarnym.(Reumatologia) Komisja była zaoczna.No i teraz nie wiem co dalej, zwolnienia już nie mam....przerwałem....przypadkowo musiałem mieć operację oka.Czy mogę mieć nadzieję na wyjazd? Pozdrawiam oczekujących......
ja takie pismo z ZUSu dostałem 14 października i tydzień temu dosstałem skierowanie na 9 kwietnia.
tak że czekaj cierpliwie ZUS nie zapomina :D
on_80pomorskie pisze: 14 mar 2021 18:59 zrobić test, gdzie u mnie (pomorskie) jest zawirowanie ze skierowaniem :/ czekam na info kiedy mam się zgłosić na badanie.
ja dostałem informację papierową by zadzwonić do sanatorium i mi powiedzą kiedy i gdzie test.
zadzwoniłem i powiedzieli
on_80pomorskie
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Wczoraj dzwonili z sanatorium i podali mi kod skierowania na test covidowy, telefon do szpitala czy można przyjechać i cyk test zrobiony. Dziś otrzymałem wynik - NEGATYWNY :D więc pakowanie rozpoczęte. W czwartek rano wyjazd.
on_80pomorskie
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

[/quote]
ja dostałem informację papierową by zadzwonić do sanatorium i mi powiedzą kiedy i gdzie test.
zadzwoniłem i powiedzieli
[/quote]

Też dostałem na piśmie - skierowaniu do sanatorium - rozpiskę gdzie w okolicy robią testy... tyle, że nikt pod danymi numerami u mnie w okolicy nie odbierał albo wbijałem się na pocztę głosową :/ I sam zadzwoniłem do najblizszego szpitala i podali mi inny numer gdzie dowiedziałem się w jaki sposób przygotować się do testu i kiedy zgłosić. Okazało się, że jesli test ma być bezpłatny, to należy podac kod skierowania na test - jaki powinno podać sanatorium. No to siup telefon do sanatorium - dzień po otrzymaniu pisma, tam się okazało, że jeszcze nie mają tych kodów i bedą dzwonić w przyszłym tygodniu. Lekki stresik był czy się ogarnie z wszystkim czasowo, ale się udało. W pn był kod skierowania i test. A dziś wyniki i potwierdzenie z sanatorium, że mam pakować walizy :D
Awatar użytkownika
tadek 1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2013 04:53
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: tadek 1 »

Czy zus wysyła gdzieś dalej niz te przysłowie 200 km. od zamieszkania ,dostał ktoś przydział np.z dolnego Śląska nad morze?
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Na FB- ludzie z Rybnika otrzymali do Olecka, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JerzyHo
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 gru 2018 19:34
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: JerzyHo »

ja dostałem Krynicę Morską w odległości 450 km,
dana62
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: dana62 »

Czy ktoś może był ostatnio na komisji z ZUS i orientuje się czy są zaoczne czy trzeba być osobiście skoro jest taki wzrost zachorowań i ile się czeka ,pozdrawiam wszystkich forumowiczów :kwiat:
xxmalgosiaxx
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 18 mar 2021 07:02
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: xxmalgosiaxx »

Tak, nadal zaocznie. 5 marca 2021 złożyłam wniosek (śląski ZUS), wczoraj dostałam decyzję o potrzebie rehabilitacji.
ODPOWIEDZ