Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
zico751 pisze: (...) są zakazy wyjścia poza budynki.
Zakazy, o których piszesz, jak na razie dotyczą tylko szpitali uzdrowiskowych
i tez nie wiadomo czy we wszystkich uzdrowiskach. Więc nie ma co mierzyć
wszystkiego jedną miarką, a sanatoria uzdrowiskowe, to też nieco inna "bajka".
Zico751 chyba sobie żartujesz z tymi zakazami. Jesteśmy w Kołobrzegu od kilku dni w różnych sanatoriach i nikt nie ma żadnych zakazów wychodzenia.
W sanatoriach są wypożyczalnie rowerów i w czasie wolnym robisz co chcesz jak przed dwoma laty.
Poza noszeniem masek na terenie sanatorium i zakazu przyjmowania osób z poza swojego obiektu innych zakazów nie ma.
Poczytaj sobie dokładnie forum i temat jak jest teraz w sanatoriach, to nie będziesz pisał takich bzdur, bo inaczej tego nie można nazwać.
Zbyszku to nie do końca są bzdury. Gdybyś Ty dokładnie przeczytał tematy na forum,
zauważyłbyś, że o takich zakazach dotyczących np. 21 WSzUR w Busku pisała Bibi2;
szpital kardiologiczny w Rabce, o tym pisał Tadeusz 6669. To, że my o czymś nie wiemy
nie oznacza, że tego wcale nie ma.
Dzia_dek ale Zico pisze w temacie Bałtyku, a to jest sanatorium i tu żadnych zakazów nie ma. Nasi forumowicze są w Muszelce i też mają szpitalne, a wychodzą, jeżdżą rowerami do Ustronia i Dźwirzyna.
Z tego co jest nam wiadome tutaj w Kołobrzegu w żadnym sanatorium nie ma zakazów wyjścia z obiektów na chwilę obecną.
Także do Kołobrzegu można śmiało przyjechać nawet na szpitalne i korzystać z czasu wolnego na promenadzie i plaży.
Niektóre kawiarnie tez są czynne.
Zbigniewie zechciej zauważyć jaki staż forumowy ma Zico. Może niezbyt fortunnie umieścił swoją informację?
Uważam, że bardziej chodziło mu o samo spotkanie z kimś niż akurat o ten konkretny obiekt w Kołobrzegu.
Poza tym w Polsce mamy 45 uzdrowisk więc nie wszystko musi się kręcić akurat wkoło miejsca gdzie akurat jesteś.
p.s. pisząc o obiektach z zakazem wyjścia piszemy przede wszystkim o szpitalach uzdrowiskowych, a nie o sanatoriach.
Dzia_dek, Zbyszku ja tylko piszę o Kołobrzegu i Świnoujściu, bo te dwa Uzdrowiska leżą w moim zainteresowaniu i je już trochę poznałem na tyle, że mogę się na ich temat wypowiadać.
Nie wypowiadam się o uzdrowiskach na południu Polski i terenach nizinnych, bo nie jestem zainteresowany pobytem tam na razie i nie znam ich na tyle, żeby o nich pisać, z wyjątkiem Ustronia Śląskiego i Polańczyka.
Witam wszystkich po dłuższej przerwie
Wczoraj w mojej przegladarce pojawił się ten sam termin i to samo sanatorium. Mało czasu na przygotowanie i pozałatwiane spraw. Niektórzy dowiadują się o terminie na 4 a nawet 6 tygodni wcześniej. Dodam, że nie mialam wcześniej wyznaczonego terminu. Ten jest pierwszy. Pani, do której zadzwoniłam ( zachodniopomorski nfz) powiedziała, że teraz nie obowiązuje ich min.14 - termin na powiadomienie. I to co mi się wyświetliło w aplikacji, jest jak najbardziej wiążące. Mam czekać na dokumenty od nich. Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację?
Pozdrawiam serdecznie
Na stronach NFZ jest wyraźnie napisane, że przy kierowaniu do sanatorium nie obowiązują terminy powiadamiania o wyjeździe do 14 dni przed rozpoczęciem turnusu. Spowodowane jest to dużą ilością zwrotów skierowań przez przyszłych kuracjuszy.
Mas tylko zdążyć zrobić test na cztery dni przed wyjazdem. Ja robiłem wymaz do testu dwa dni przed wyjazdem do Kołobrzegu, gdzie aktualnie jestem.
Bałtyk już przygotowany do przyjęcia pierwszego turnusu.
Dziękuję Zbyszku165 za informację. Pewnie masz swieższe dane z nfz..Ja pamiętałam informacje umieszczoną na stronie ""Gazeta.senior.pl" z dnia 15 lutego..W takim oto brzemieniu:
" Pacjenci ze skierowaniem po odwołanych turnusach
To spora grupa pacjentów, ponieważ sanatoria pozostawały zamknięte od października 2020. Aby wyjść na przeciw trudnej sytuacji zaproponowano ułatwienia dla osób, które już mają skierowania lub którym będzie trzeba przesunąć termin turnusu, który nie odbył się z powodu lockdown-u. W takim przypadku skierowanie do sanatorium nie wymaga listownego potwierdzenia z dwutygodniowym wyprzedzeniem przesyłanego pocztą przez NFZ, co było wcześniejszą zasadą(...)". Dziś mamy juz 15 kwiecień, więc sporo czasu juz minęło. Ale w moim oddziale nfz nie udało mi się znaleźć takiej informacji.
Ponadto wlasnie rozmawiałam z konsultantem ogólnopolskiej linii nfz, który nie umiał mi odpowiedzieć czy ozdrowieńcy ( a takim jestem) musza robic test przed wyjazdem. Konsultant poprosił abym sie nie rozłączała, bo teraz zadzwoni do mojego nfz i dopyta. Po czym przekazała mi, że na pewno dostanę skierowanie na test 4 dni przed wyjazdem. Zapytałam o to konsuktanta, bo dzisiejszego ranka w rozmowie telefonicznej z kompetentną osobą w sanatorium Bałtyk poinfornowano mnie ( po sprawdzeniu moich danych, datę pozytywnego testu) , że z pewnością nie mieli zamiaru wysyłać mnie na test, bo ich sanatorium honoruje ozdrowieńców. Więc nasuwa się pytanie: jak to jest? Każdy oddział nfz, czy sanatorium ( uzdrowisko) ma.swoja interpretację przepisów..?
Nula w/g NFZ ozdrowieńcy robią testy takim przykładem jest Zbyszek wcześniej odpowiadał Tobie. Przecież możesz zarażać jeszcze Nie wiem tyle co Zbyszek pisał to też czekał jako ozdrowieniec i robił test, żeby teraz odpoczywać w Kołobrzegu
Może to być tylko i wyłącznie przepis Bałtyku - nie NFZ i innych sanatorii