Pozdrawiam ciepło
Uczulenie na składniki leków i inne
-
forumowicz
Re: Uczulenie na składniki leków i inne
Pozdrawiam ciepło
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 sty 2012 09:40
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 8
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 51 razy
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Uczulona jestem na wiele rzeczy,a na dodatek nie jest możliwe zrobienie mi szczegółowych badań bo moja reakcja jest bardzo silna.Ostatnio w trakcie testów robionych przez Panią doktor w gabinecie karetką odwożona byłam do szpitala.Testy z krwi sa baaaardzo drogie,bodajże 400 zł jeden oznacznik?Część miałam właśnie w ten sposób zrobione.Noszę ze sobą ampułkę przeciwwstrząsową z adrenaliną do podania jak nie ma innej możliwości,brak karetki,spóźnia się.
Raz krtań puchła mi w takim tempie,ze lekarz chciał robić w karetce tracheotomię.
Noszę ze sobą zaświadczenie lekarski,gdzie mam napisane na co jestem uczulona.Ułatwia mi to życie na wyjazdach i łatwiej reagować na wszystko
Wiedząc,że jest się uczulonym na salicylany musimy bardzo dokładnie czytać ulotki i kupując jakiś specyfik na przeziębienie rozmawiać z farmaceutą.W zasadzie najlepiej wziąć po prostu paracetamol,który naprawdę działa.
Jednocześnie przestrzegam przed niewłaściwym dawkowaniem leków np na ból gardła.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Jestem uczulona na któryś składnik leku. Dwa miesiące temu wylądowałam w poradni dyżurującej z obrzękiem na twarzy, ustach i języku.
Podano mi szybko, domięśniowo lek odczulający. Prawdopodobnie jest to jeden lek, który działa tak szybko w chwili nagłego, dużego skoku ciśnienia tętniczego.
Mam inny lek Torsemed ale jak na razie odpukać nie muszę stosować.
-
forumowicz
Tak.biedroneczka pisze:...nie ma testów ... na wszystko
Diagnozowanie alergii (uczulenia) na jakąś substancję jest bardzo trudne. Tym bardziej, że reakcje organizmu są zmienne, zależne od środowiska, jedzenia, poziomu stresu...
Znam lekarza alergologa, homeopatę. Stawiając diagnozę zawsze delikatnie testuje psychikę pacjenta. Wyniki badań i swoje spostrzeżenia konsultuje z kolegami po fachu. Stosuje głównie homeopatię i przystosowuje organizm do alergenów.
-
forumowicz
W naszym kraju nie wolno palić papierosów w urzędach, lokalach publicznych, placówkach opieki zdrowotnej. Jednak dopuszcza się palenie przed budynkiem, ale w odległości min. 15 metrów od niego. Niestety, żadne sanatorium które znam nie stosuje się do tego przepisu. Pozwala się palić tuż przy wejściu
Jest dużo ludzi nie tylko nie palących, ale wręcz uczulonych na dym papierosowy. Wdychając dym kaszlą, duszą się...
Istnieje rozwiązanie - zorganizowanie palarni gdzieś na zapleczu, nie przy wejściu do sanatorium.
- grazynamackowiak
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 11 maja 2014 19:33
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowano: 31 razy
Działaniami nieporządanymi wystąpily zawroty głowy nudności wymioty ciśnienie mi spadało a nie mam
problemów z ciśnieniem zawsze normie .Jeśli kiedykolwiek lekarz przepisuje mi leki informuje
lekarza o uczuleniu pozdrawiam piszcie dalej