Rymanów Zdrój Stomil

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Re: Rymanów Zdrój Stomil

Post autor: Bietka »

Dzięki Hala , pojadę nocnym.Chociaż panie w recepcji twierdzą że wystarczy ok.12 ale praktyka pokazuje często co innego.
Pozdrawiam i dziękuje za dobre rady.
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lip 2010 10:57
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: gorkaa »

info z dzisiaj
Miedzy jednym a drugim budynkiem zrobiony został łącznik. Nie trzeba biegać po dworze. Buduje się nowy budynek, nie wiem co tam będzie.
w maju br oddane zostały małe tężnie a obok siłownia pod chmurką. Rymanów rozkwita.
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 kwie 2014 15:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: hala5102 »

gorkaa pisze:info z dzisiaj
Miedzy jednym a drugim budynkiem zrobiony został łącznik. Nie trzeba biegać po dworze. Buduje się nowy budynek, nie wiem co tam będzie.
w maju br oddane zostały małe tężnie a obok siłownia pod chmurką. Rymanów rozkwita.
O! To są super wiadomości, a siłownia pod chmurką, to wspaniała rzecz. Przebywając w ub. roku w Muszynie w "Koronie" latałam na taką siłownię dzień w dzień na 1 godz.treningu, mimo,iż trzeba było tam iść ok. 20 minut. Opłacało się, gdyż rezultaty były widoczne. Owszem, tuż przy Koronie w "Ogrodach 5 zmysłów" są przyrządy do ćwiczeń, ale chyba ze cztery, tak tylko symbolicznie i raczej dla tych, którym dalej nie chce się latać. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, którzy już czekają na wyjazd ze skierowaniem w garści i tych oczekujących na przydział w kolejce :) . Ja też czekam w kolejce, a przede mną jest jeszcze tylko 39972 osób :shock: . Natomiast w sierpniu jadę do Polańczyka komercyjnie :D . A co! :lol:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

gorkaa pisze:(...) Buduje się nowy budynek, nie wiem co tam będzie.(...)
W tym nowym budynku będzie basen, goreczko. Może będzie oddany do użytkowania końcem br.
gorkaa pisze:(...)w maju br oddane zostały małe tężnie a obok siłownia pod chmurką.
Siłownia pod chmurką działa już około 1,5 roku. Natomiast ogromnie ciekaw jestem tej tężni.
Bardzo szybko się z nią uwięli. Miesiąc temu wylane były tylko same fundamenty.
Zainteresowanym ćwiczeniami na wolnym powietrzu podpowiem, że w Rymanowie Zdroju funkcjonuje
Trasa Fitness połączona z autorską Trasą Zdrowia. Trasa ścieżki (ok. 5 km) rozpoczyna się powyżej sanatorium "Anna",
kieruje się na Krokusową Polanę, mija mostek na Czarnym Potoku i skręca w lewo w kierunku Wołtuszowej.
Z Wołtuszowej trasa biegnie na północ w kierunku Domu Wczasów Dziecięcych,* gdzie się kończy.
Na trasie zamontowano kilkanaście urządzeń, na których można spokojnie i bez tłoku poćwiczyć.
[* Dom Wczasów Dziecięcych to budynek położony na zach. i powyżej szpitala "Polonia", około 300 m za nieczynnym szpitalem "Krystyna"]
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ciekawe, czy w Polańczyku też już jest taka siłownia na świeżym powietrzu? :)
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bietka pisze:Dzięki Hala , pojadę nocnym.Chociaż panie w recepcji twierdzą że wystarczy ok.12 ale praktyka pokazuje często co innego.
Pozdrawiam i dziękuje za dobre rady.
Bietko, niech se recepcjonistki twierdzą, co chcą, a Ty wiedz swoje. Wcale nie jest prawdą do końca, że przyjechać do 12-tej wystarczy. One tak tylko gadają, bo jednak rzeczywistość rozmija się z ich zapewnieniami. Wystarczy być nawet po południu. W końcu miejsce masz zapewnione, tylko pytanie: gdzie, z kim i jakie. Bardzo dużo ludzi przyjeżdża w dzień wcześniej (zwykle ci, co polują na pokoje jednoosobowe lub ci, co chcą mieć prawo wyboru lepszego pokoju) i rano. Pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego najlepszego...zwłaszcza bardzo dobrych i trafionych zbiegów :) .
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Bietka »

Dziadku, widzę że jesteś świetnie zorientowany w Rymanowie, dziękuję za info i już wszystko mi się podoba.
I marzę jeszcze by nie być trzeci raz w pokoju z alkoholiczką. Niestety miałam taką wątpliwa przyjemność w Continentalu (Krynica) i to 2 razy .Nie poluję też na jedynki bo wolę nie być sama, oby tylko był balkon.
pozdrawiam
Bietka :kwiat:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Bietka pisze: I marzę jeszcze by nie być trzeci raz w pokoju z alkoholiczką. Niestety miałam taką wątpliwa przyjemność w Continentalu (Krynica) i to 2 razy .Nie poluję też na jedynki bo wolę nie być sama, oby tylko był balkon.
pozdrawiam
Bietka :kwiat:
Bietka to miałaś pecha...może kolejny raz będzie bardziej udany pod tym względem.
A w towarzystwie zawsze raźniej i weselej spędza się sanatoryjny czas. 8-)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Bietka pisze:W Rymanowie jest dużo szlaków ale kiepsko oznakowanych, (...)
Bietko jest w tym stwierdzeniu trochę racji. Na niektórych szlakach, znaki już długi czas
nie były odnawiane, a spora ich część została zniszczona przez wycinkę drzew. Mam
wrażenie, że nadleśnictwa nie są zobowiązane do odnawiania usuniętych znaków, a ich
właściciele np. PTTK czy Urzędy Gminne nie są w stanie na bieżąco wszystkiego monitorować.
Bietka pisze:Koleżanka była w Rymanowie i nie poleca zapuszczać się daleko. (...) Pozdrawiam.
Nie należy zawsze dawać wiary innym. Trzeba sprawdzić to samemu. Dla osoby, która często
porusza się po szlakach, zna sposoby ich oznakowania i rozmieszczania na nich znaków, brak
nawet kilku kolejnych znaków nie powinno stanowić problemu dla wędrującego.
Jeszcze zasada, która powinna obowiązywać każdego, kto zapuszcza się na nieznane
szlaki do wędrowania, szczególnie te gdzie większa jego część prowadzi przez tereny zalesione.
Mapa, najlepiej topograficzna o dużej skali np 1:10 000, (1 cm na mapie to 100 m w terenie)
i oczywiście umiejętność jej "czytania". Samo jej posiadanie niewiele daje, jeśli nawet nie
potrafimy jej "zorientować" w terenie z kierunkami świata. Wędrując po nieznanych szlakach
nie rozstaję się z mapą i urządzeniem ze zdjęcia poniżej. To busola, która oprócz wyznaczania
kierunków geograficznych świata pozwala nam na wyznaczanie kierunków marszu (azymutu).
busola.jpg
busola.jpg (6.74 KiB) Przejrzano 1687 razy
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2014 19:04

Post autor: sergio_1 2 3 4 »

O wszystkim piszecie w Rymanowie Zdroju tylko jakoś brakuje wspomnień o Wołtuszowej i okalających wzgórzach i widoku całego Rymanowa z ponad Wołtuszowej. Nikt nie wspomina Góry Zamkowej i wejścia na nią . Wzgórza z wyciągiem narciarskim . Potoczku i wielu, wielu innych atrakcji w tym bogactwa wód źródlanych których tutaj jest całe mnóstwo. Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ