Malwa Ustroń-Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 18 razy

Re: Malwa Ustroń-Zdrój

Post autor: alka50+ »

Dzięki Zosiu. Ja byłam, tak jak pisałam, dawno i wiadomości aktualne są dla mnie ważne. Dzięki za pełny opis. Jak wszędzie , oprócz zabiegów liczy się też towarzystwo. Nie zawsze możemy we wszystkim uczestniczyć...i nie zawsze to nam pasuje. Życzę abyś kolejny pobyt miała taki jak oczekujesz. Może trafisz do Kołobrzegu to daj znać.Zapraszam na kawkę. Pozdrawiam.😊
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zosia »

Dzięki za miłe słowa i ja pozdrawiam :serce:
Awatar użytkownika
+dobek1412
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2019 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: +dobek1412 »

Poczytałem i troszkę się przestraszyłem ta średnią wieku ;) Choć sam do młodzieniaszków nie należę i pomimo problemów z kręgosłupem (pooperacyjny) daję radę wejść na Kasprowy. 665 schodów na Szczeliniec Wielki to też mały Pikuś. Ale może znajdę ruchliwych, turystycznych kuracjuszy i miło spędzę czas w "Malwie".
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zosia »

Tego Ci życzę :)
Awatar użytkownika
+dobek1412
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Serdeczne dzięki. Jeśli jest tam WI - FI, to postaram się na bieżąco zdawać relacje.
Basia73
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2019 22:10
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Basia73 »

Byłam w Malwie w 2015r. Na moim turnusie były osoby po 50-te nawet dwie przed 30. Reszta 60 wzwyż.
Jednak obok jest sanatorium Róża gdzie kieruje ZUS i tam dużo młodych osób.
Awatar użytkownika
+dobek1412
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Mam bardzo mieszane uczucia. Jedzenie nawet smaczne, ale porcje dla przedszkolaków. Dobrze, że blisko do różnych knajpek, naleśnikarni czy karczm. Tyle, że Ustroń ogólnie nie jest tani jeśli chodzi o żarełko. W "Góralskiej Karczmie" placek zbójnicki + piwo Koźlak to ...... 42.50.
rehabilitanci wspaniali. Gorzej z lekarzami. Bo chyba tak mogę stwierdzić, gdy na problemy z kręgosłupem lędźwiowym (po operacji przepukliny) miałem zapisane kąpiele solankowe ...................................................... kończyn dolnych. Borowina? To okłady takim plastrem lub kąpiel w wannie do której dokładana jest borowina dzbankiem o pojemności ok. 2l. W Sanwicie, w Iwoniczu, miałem totalne leżenie w borowinowym błocku - tylko koniec nosa mi wystawał. Jedyny duży plus, to to, że wszystkie zabiegi na miejscu.
Dla tancerzy idealne miejsce - wieczorki codziennie, więc można się wyszaleć. Dla miłośników małych browarów tez coś się znajdzie. Karczma "Wrzos" produkuje na miejscu 8 rodzajów piwa. A w angielskim pubie 3 gatunki piwa z jednego z najlepszych w Polsce mini browarów, czyli browaru "Jedlinka" z Jedliny Zdrój.
Dla łazików - tez ciekawe miejsce. Spacerek na Równicę do Karczmy "Pod czarcim kopytkiem" lub ciut dalej do Dworu Skibówki jest dla każdego. No, prawie ;) .Polecam Cieszyn i wycieczkę do Morawskiego Krasu - Jaskinia Macochy jest prześliczna.
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2012 19:27

Post autor: Bu-ba »

Dobek, jeżeli brakuje Ci jedzenia ( chociaż z czasem przyzwyczaisz się do takich porcji ) to polecam stołówkę Maja.
Rewelacyjne domowe jedzenie : zupa, drugie danie z surówkami i kompotem . Duży wybór i cena ok 12 zł.
O ile dobrze pamiętam to czynne do 17-ej. W soboty trochę krócej W niedziele zamknięte.
Jest to parę kroków za cukiernią u Janeczki.
Pozdrawiam i życzę fajnego pobytu w Ustroniu. :D
mirek_w
Na forum od: 05 wrz 2021 21:57
Oddział NFZ: Zachodniopomorski

Malwa Ustroń

Post autor: mirek_w »

Witam wszystkich.
Mam skierowanie do Ustronia - san. Malwa w związku z tym pooglądałem forum w tym temacie i mam duże obawy związane z tym miejscem.
Ostatni opis Malwy na forum dotyczy roku 2019. Proszę o nowsze info jeśli ktoś tam był, jak warunki obecnie.
Czy zabiegi w budynku czy biegamy na zewnątrz po innych obiektach, jak pokoje?
Czy można gdzieś zaparkować samochód bez problemów. Podobno pobierana jest kwota ok 200 zł ale nie gwarantuje to miejsca parkingowego.
Może ktoś da namiar na parking u jakiegoś mieszkańca.
Czy mając skierowanie można poprosić o zmianę miejsca w NFZ ?
Pozdrawiam
Życzę wszystkim kuracjuszom udanego wypoczynku
Mirek
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Malwa Ustroń

Post autor: andrzej1955 »

Witamy na Forum Mirku- w prawym górnym rogu masz okienko z lupką, po wpisaniu obiektu masz opinię z 21 roku-Miłej lektury i Owocnego Pobytu Życzę, Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ