Malwa Ustroń-Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 25 razy

Malwa Ustroń-Zdrój

Post autor: Zosia »

Mój turnus rehabilitacyjny w Malwie. Mało jest opinii a raczej chyba nie ma z pobytów w tym miejscu, dlatego czuję się w obowiązku przybliżyć ten ośrodek i opisać pokrótce swój pobyt.
Ustroń jako miasteczko też było już tu opisywane więc ten wątek pominę. Kto tu był często wraca kto nie był warto odwiedzić i Ustroń i okolice. Góry piękne.
OŚRODEK. Jedna z 17 piramid. Z zewnątrz odnowiona,dookoła czysto, zielono,ławeczki, nad kawiarnią (codziennie gra DJ)taras,gdzie zawsze można spotkać odpoczywających kuracjuszy, szczególnie tych z ograniczonymi możliwościami poruszania a więc z balkonikami i na wózkach (były 2 osoby).
6 pięter, 1 winda na 5 osób ale wiadomo z balkonikiem czy na wózku tyle nie wejdzie więc ciągle kolejki. Winda dojeżdża tyko do 4 piętra dalej raczej strome schody.
POKOJE. Różne. Generalnie taki standard sanatoryjny , niektóre z + w innych np. szczytowych aby wyjrzeć przez okno trzeba stanąć na krześle. Tam ciemno, ciasno i widać tylko niebo.
Często zdarzały się nieprzyjemne "zapachy" z łazienek, gdzie nie ma kabin tylko kratki w podłodze i plastikowa zasłonka ale wobec braku jakiegoś ograniczenia/progu woda leje się na całą łazienkę. Serwis sprzątający -zewnętrzny-tak nam powiedziano. Sprząta jak chce i kiedy chce. U mnie sprzątanie miało być we wtorki i piątki. Informacja znajdowała się w pokoju. Na 2 tygodnie było 2 razy mimo mojej prośby. W pokoju miałam czajnik, (nie ma ich we wszystkich-są na korytarzach) szklanka, talerzyk ,łyżeczka. 2 ręczniki w ogóle nie zmieniane. Ja ponieważ miałam pokój 2 os. do pojedynczego wykorzystania miałam ich w sumie 4, dodając swoje o zmianę nie prosiłam. Mebelki jeszcze nowe, krzesła z takimi metalowymi nogami i ceratowym siedziskiem ale w dobrym stanie. PIEKNY widok na góry nawet leżąc w łóżku :) oczywiście nie z każdego pokoju -ja taki miałam.
Na razie muszę przerwać ale cdn :)
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 24 razy

Re: Malwa Ustroń-Zdrój

Post autor: wiktor64 »

dzieki :D :D i czekamy na cdn
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: kuty »

Krótko , zwięźle i na temat......! :D
Dzięki za info...... :)
A jak to się stało że byłaś w dwójce sama? ;)
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 18 razy

Post autor: alka50+ »

Zosiu...polecałam miejsce więc z zaintetesowaniem doczytuję jak jest dzisiaj. Miłego czasu z dobrymi zabiegami.Fajnego, radosnego towarzystwa.pozdrawiam.😊
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witam i zapraszam na ciąg dalszy :)
REHABILITACJA.
Personel medyczny i rehabilitanci bardzo sympatyczni, pomocni i znający się raczej na rzeczy. 28 zabiegów w pakiecie + 5 wejść do jaskini, kiedy podziękowałam za jaskinię p.doktór zapisała mi masaże, które miały być dodatkowo płatne. Po raz pierwszy byłam w takim ośrodku, gdzie godziny zabiegów traktowano tylko orientacyjnie. Zawsze można było dopasować je sobie wedle potrzeb :) Niektórzy rehabilitanci przychodzili przed godz.7 i już można było coś "odfajkować" Od 10-11 można było już mieć wolne.
WYŻYWIENIE.
Tu pewnie każdy będzie miał inne zdanie. Wszystkie posiłki były porcjowane, podawane do stolika. Obiady bardzo smaczne zawsze ze słodkim dodatkiem. Śniadania i kolacje bez rewelacji ale dość dużo i nikt nie musiał chyba sobie dokupywać. Przy stoliku 6 osób i bardzo ciasno. Trudno było pomieścić się z talerzami.
TAK ZWANY PROGRAM KO.
Kierownik turnusu -osoba poruszająca się na wózku po kilku dniach wyjechał sam na swój turnus czy urlop więc programu za wiele nie było.
1 bilet na "Melodie wiedeńskie" i 1 na kabaret górali , spacer po mieście i wieczorki zapoznawcze i pożegnalne na przemian bo turnusy zmieniały się często .

Na 14 dniowym było nas 22 osoby ale były też osoby na tydzień oraz turnus z NFZ , który zaczął się kilka dni później niż nasz . Obłożenie ośrodka było pełne.
cdn
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

cd.
Kuracjusze w większości mocno,mocno starsi . Średnia wieku +/- 75 lat.
Według mnie biorąc wszystko pod uwagę turnus ten oceniam na 3+ ale muszę powiedzieć , ze tylko niektóre osoby podzielały moje zdanie. Zdecydowana większość była wręcz zachwycona tym miejscem. Kuracjusze przyjeżdżają a częściej są przywożeni po raz kolejny, wszystko im się podoba. Już teraz 2 osoby z mojego stolika zarezerwowały pobyt świąteczny w grudniu a więc może ja mam zbyt duże wymagania .... . Uważam jednak za bardziej prawdopodobne , że ludzie Ci przyjeżdżając ty po raz kolejny, znając juz miejsce czują się po prostu bezpiecznie( z uwagi na podeszły wiek) a największą radość jak było widać sprawia im kontakt z drugim człowiekiem.

Dla mnie pobyt nie był zbyt fortunny. Skręciłam nogę, która jeszcze mnie boli ale pobytu nie żałuję, choć na przyszłość Ustroń może tak , Malwa niekoniecznie.

Odpowiadając Kutemu, chciałam być sama , więc uiściłam stosowną dopłatę.
Serdecznie pozdrawiam teraz w oczekiwaniu na przydział z NFZ . Dobrej nocki wszystkim życzę :) Zosia
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jeszcze słówko do Ali. Było dobrze, piękna pogoda, cisza, spokój a tego bardzo było mi potrzeba. Trochę gorzej z towarzystwem :).Przy stoliku byłam najmłodsza choć wiadomo , że do młodzieży już nie należę :lol: ale spotkałam koleżankę, z którą kiedyś byłam już w sanatorium a teraz Ona była w Równicy i z którą cały czas utrzymujemy kontakt. Ogólnie ja też pewnie nie byłam najlepszym kompanem do zabaw, gdyż niedawno przeżyłam osobistą tragędię - zmarł na zawał mój mąż no i pech z tą nogą... ale jak mówię stosownie do okoliczności jestem zadowolona . Pozdrawiam Cię i uściski przesyłam :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Zosiu dzięki za opinię , na Ciebie zawsze można liczyć . Pozdrawiam :) :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Zosiu, dołączam się do podziękowań :kwiat:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Informacji nigdy dosyć,zwłaszcza jak są z pierwszej ręki,podziękowania i Pozdrowienia :kwiat:
ODPOWIEDZ