Różnice w sanatoriach z ZUS I NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
dagny7
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 27 lut 2012 22:29

Re: Zabiegi z ZUSU

Post autor: dagny7 »

malgonia pisze:Sanatorium z ZUS to zupełnie inna bajka niż sanatorium z NFZ.Mam porównanie ponieważ byłam na jednych i drugich.Z ZUS są przedewszystkim ludzie duzo młodsi.Zabiegów jest bardzo dużo, oraz jest wieksza dyscyplina w ośrodku.Wszystko zależy jak sie trafi i ile ma się szczęścia w życiuhttp://forum.nasze-sanatorium.pl/images/icons/smile/mrgreen.gif.Zawsze można próbować zmienic zabiegi i dogadac się z lekarzem.
z zus-u wysyłane są osoby po to by poprawić swoje zdrowie by móc wrócić do pracy jak najszybciej. siłą rzeczy średnia wieku będzie dużo niższa, gdyż są to ludzie w wieku produkcyjnym. ilość zabiegów również będzie zwiększona, gdyż tylko tak można poprawić w szybkim czasie zdrowie. tak jak moja córka przeszła operację, po zwolnieniu miała świadczenie rehabilitacyjne. a że młoda to i rokuje na poprawę, dlatego też dostała i skierowanie z zus-u.
a co do rygoru - przecież to nie miały być wakacje :shock:
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Re: Różnice w sanatoriach z ZUS I NFZ

Post autor: Mirabella »

Wierzysz w cudowne ozdrowienie po turnusie z ZUS ....... ;) ......chcesz to wierz :lol:
Mój znajomy takiego ozdrowienia doznał...
Po odwołaniu rentę mu przywrócili.
dagny7
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 27 lut 2012 22:29

Post autor: dagny7 »

Mirabella pisze:Wierzysz w cudowne ozdrowienie po turnusie z ZUS ....... ;) ......chcesz to wierz :lol:
Mój znajomy takiego ozdrowienia doznał...
Po odwołaniu rentę mu przywrócili.
w cuda nie wierzę. niemniej często się nie dba o siebie. albo wręcz sobie samemu się szkodzi.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Mirabella pisze:;) :lol: To ozdrowienie po turnusie z ZUS jest po to żeby zabrać zasiłek lub rentę.
Również, żeby wybić pacjentowi z głowy myśli o zwolnieniach lekarskich :lol:
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Pink pisze:
Mirabella pisze:;) :lol: To ozdrowienie po turnusie z ZUS jest po to żeby zabrać zasiłek lub rentę.
Również, żeby wybić pacjentowi z głowy myśli o zwolnieniach lekarskich :lol:
A co ma wspólnego pobyt w sanatorium z możliwością brania zwolnień? Ja właśnie biorę zwolnienia by móc korzystać z rehabilitacji.
forumowicz

roxy pisze: Ja właśnie biorę zwolnienia by móc korzystać z rehabilitacji.
Prawidłowo. Trzeba korzystać, póki można. Zdrówko jest najważniejsze :)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Tak, to takie oczywiste, nic nie jest ważne oprócz ZDROWIA..... , lecz żeby się leczyć potrzebne są fundusze (niemałe). Kiedy stracimy pracę ( a tak może być gdy często nas nie ma w firmie) , stracimy również zdrowie. Stres i brak środków do życia powoli nas zabija....
forumowicz

NFZ - to leczenie/rehabilitacja
ZUS - to prewencja, czyli dyscyplinowanie
:shock: 8-)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

prewencja, czyli dyscyplinowanie
Do tej pory,a trochę żyję myślałam że prewencja to zapobieganie.
kryzny
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2015 09:26
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: kryzny »

Byłam w sanatorium i z ZUS-u i z NFZ. ZUS wyslał mnie po wypadku i operacji na rehabilitację. Byłam , widziałam i wiem jedno 75% ludzi nie chce sobie pomóc Chcą renty i koniec Na moim turnusie były osoby które wcale nie chodziły na zabiegi chodziły tylko po pieczątki Wzystko im szkodziło basen , laser , gimastyka , kriokomora masaże Pobyt 24 dniowy w ich przypadku nie mógł nic pomóc , bo tacy pacjenci nie chcą lepiej sie poczuć nie chcą być zdrowi Poprawa stanu zdrowia to powrót do pracy a tego to baaaaaaaaardzo nie chcą Co do dyscypliny ok 22 pielęgniarka chodziła po pokojach Większość zabiegów miałam do godz 14.Dużo wycieczek w soboty i niedziele Średnia wieku rzeczywiście dużo niższa 40-50 lat
Z NFZ zabiegów dużo mniej średnia wieku 70-78 Emeryci chętnie korzystają z zabiegów Też ok 22 pielęgniarka chodziła po pokojach
ODPOWIEDZ