Duszniki Zdrój 23.10 do 13.11.2019

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Duszniki Zdrój 23.10 do 13.11.2019

Post autor: Muzyczka »

Witaj John,
Proszę być dobrej myśli, teraz są piękne ciepłe dni i na pewno wtedy też jak pojedziesz będzie tak ładnie... piękna Polska złota jesień....
Mam koleżankę która była tam od 3 października w sanatorium Moniuszko, i to że Parkowa została zamknięta to nic nie szkodzi, bo tańce - dancingi są gdzieś ponoć w jakimś hotelu czyli tam na miejscu w Dusznikach i nie trzeba jechać do Polanicy Zdrój....
Można chodzić do pijalni, na koncerty do dworku Chopina....a przede wszystkim poznawać ludzi jakich byś chciał , czyli mieć miłe i dobre towarzystwo...
Wszystkiego najlepszego życzę w sanatorium... Cieszmy się z tego co mamy....
Jeżeli będziesz miał wolne popołudnia, ale i w weekendy można podjechać popołudniu do Kudowy Zdrój lub do Polanicy i zwiedzać... Oczywiście PKS em z Wrocławia, co jeżdżą za 7 zł lub taniej....
Serdecznie pozdrawiam :)
John2306
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lip 2018 09:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 19

Post autor: John2306 »

Kolonie w Dusznikach rozpoczęte. Mam pokój 1 osobowy. Zabiegi zapisane a mam ich tylko 71. Teren częściowo rozeznany. Pogoda dopisuje.
Dziękuję Muzyczka za wiele cennych informacji i podniesienie na duchu, lecz Krynica to nie Duszniki. Po pierwsze w Dusznikach nie ma tak pięknych widoków jak w Krynicy a po drugie Duszniki i okolice zwiedziłem wcześniej. Aktualnie dansingi odbywają się w Hotelu Esperanto to do mojego Sanatorium Jan Kazimierz trochę dalej. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj John, i tak super że jedynka i tak można się przynajmniej wyspać bo nikt nie chrapie nad głową...
To w takim razie trzeba iść w prawo w drugą stronę pod fontannę i słuchać pięknych dźwięków Chopina przy fontannie skoro daleko do hotelu na dancingi ale może czasem pomalutku można dojść i wcześniej wyjść żeby z powrotem dojść............
Trasa piękne słoneczne dni babiego lata i jeszcze złociste kolory liście życzę przyjemnych spacerów kolorowych bajecznych pejzaży...
Mam rodzinę w Sączu i też jeżdżę do Krynicy ale proszę nie porównywać , gdyż każde miejsce jest inne.. Oczywiście masz rację, to jest mała namiastka Duszniki w stosunku do Krynicy ale może wypoczynek spokojniejszy lepszy bez takiego hałasu, gwaru i że tam jest bardzo dużo ludzi...Może uda się spotkać miłe towarzystwo , czego życzę z całego serca i wszystkiego dobrego i wszystko pamiętajmy zależy od nas aby było miło i przyjemnie..... w górę serca....
Serdecznie pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę....
John2306
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Muzyczko, bardzo miło czytam Twoje pokrzepiające informacje. Jadąc do Dusznik nastawiłem się , że ma być dobrze i myślę że będzie. Zaczyna się zbierać grupa do wspólnych wycieczek. Aktualnie z uwagi, że jestem drugi raz staram się dzielić posiadanymi wiadomościami. Pogoda nam sprzyja czyli odpowiednia aura na wypady w góry. Z parkietoterapią jest jednak słabo , gdyż niewiele ludzi z niej korzysta. Wczoraj sala była pusta nie było z kim zatańczyć. Myślę, że wszystko się jeszcze unormuje. Dowiedziałem się ponadto, że grają nie tylko w Hotelu Esperanto , ale również w Veronie. W tym drugim lokalu imprezy są we wtorki i czwartki.
Pozdrawiam Ciebie bardzo gorąco .
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj John....
Masz rację, zbieraj ekipę, namawiaj sąsiadów obok w pokojach albo napisz kartkę ogłoszenie nawet... Zbieraj i to już na wczoraj .. bo są ostatnie słoneczne ładne dni bo ma przyjść zimno i chłodniej... Ale może na krótko i znowu będzie ładnie...
Co do rehabilitacji tanecznej to trzeba chyba się z kimś umówić albo zaprosić albo nie wiem co wymyślić skoro aż dziwne że nikogo tam nie ma a tyle kobiet jest przecież w sanatoriach... I mężczyzn..wiadomo wszyscy jesteśmy schorowani o różnych problemach Ale zawsze można chwilę posiedzieć i posłuchać nawet i wolnego zatańczyć ale jak ktoś poprosi ...Ale wiesz co nawet mi się nie chce wierzyć że nie ma nikogo , może nikt nic nie wie co i gdzie..lub jakiś inny koncert był gdzieś w tym czasie i ludzie gdzie indziej poszli....Nic nie piszesz nic o koncertach w dworku Chopina. To jest niedaleko też was .Trzeba by było się przejść i zobaczyć co tam , ale i fortepiany dwa są też w pijalni. Bo grałam na jednym z nich....i bardzo ładnie niesie pogłos...
Życzę przyjemnych chwil, spacerów ładnych i miłego towarzystwa i powodzenia...
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam John,
Dworku Chopina są jakieś koncerty jutro w niedzielę 27 października 15:00 ten ichniejszy tamtejszy ksiądz będzie śpiewał ....No to jest wstęp wolny na pewno....natomiast jakieś koncerty są w poniedziałek i we wtorek o 15:00 i o 15:30 czyli 28 i 29 października Ale niestety biletowane po 20 i 25 zł i nie wiem na jakim poziomie to już lepiej sprawdzić samemu i kuknąć i potem stwierdzić czy warto... Posłuchać na początku kawałek i najwyżej wyjść ale nie płacić za wstęp tylko zorientować się To nawet widać z okien z tyłu jak się zobaczy z zewnątrz lub w holu będzie słychać....Jeżeli chcesz oczywiście na spacery i wycieczki to może i lepiej na wycieczkę przejść się jak tam będziecie uważali....
Miłego popołudnia..... :)
John2306
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Droga Muzyczko. Bardzo , bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi. Na koncert tego księdza z Kościoła Polskiego myślę, że się wybiorę, gdyż słuchałem jego występu na Rynku w Dusznikach w maju i mi się podobało. Zachwycił mnie tym , że śpiewał piosenki bardzo przypadające do serca. Na pozostałe koncerty nie wykluczone, że też pójdę wszystko będzie zależało od wolnego czasu. Dzisiaj na rozpoczęcie wypadów poszliśmy grupą do Schroniska Pod Muflonem . Pod górę szliśmy szlakiem przy kościele, natomiast schodziliśmy niedaleko Muzeum Papiernictwa. Po kolacji natomiast poszedłem na ten ostatni zabieg i okazało się, że dzisiaj była pełna sala. Była okazja by odbić sobie zaległości. Jutro najprawdopodobniej wybierzemy się do Karczmy i na Jamrozową Polanę. Ponadto wykupiłem sobie wycieczkę do : Wiednia, Brovmov w Czechach, Wrocławia, Krzeszowa. Cały czas jestem dobrej myśli, że turnus będzie fajny, chociaż ludzie naprawdę mają problemy i kondycyjne i ruchowe i dla nich chodzenie po górach jest problemem. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za życzliwość :kwiat:
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj John,
Brawo, ambitne plany i wycieczki, to tylko pozazdrościć.. Świetnie planujesz, i niedzielne wyjazdy wycieczkowe....Trasy widzę przemyślane, łagodne i nie ostre zejścia....Ja się czują muflony? Ile ich tam teraz jest? Cieszy, że był ostatni zabieg i starczyło sił....i tak trzymać...
Wycieczki ciekawe, chcesz pozwiedzać i Wrocław, pewnie z Panoramą Racławicką, oby...A w Wiedniu katedra Sw. Stefana, oby nie tylko same kościoły w zaliczaniu...hihi . żartuję...ale czasem tak robią....
Acha - Krzeszów uwielbiam, mieszkałam tam nieraz u sióstr elżbietanek poniżej i obok u bernardynek , wszystkie mają pokoje gościnne, i wiesz, tam organy dla mnie tam są najważniejsze i grałam na nich.....drugie są obok małym kościółku i też są zabytkowe. Piękne opactwo pocysterskie jak wiele na Śląsku, kościół z barokowymi organami, które wyobraź sobie można starym zwyczajem kalikować / to znaczy napełniać powietrzem naciskając na do tego odpowiednio przygotowane wielkie uchwyty by doszło powietrze z miechów do piszczałek a w tym wypadku trzeba kalikować całym ciałem z półtora metra w dół naciskając nogami, zjeżdżasz jak z windy w dół....takie duże miechy mają te organy /.oczywiście to się robi jak wysiądzie prąd i silnik nie będzie tłoczył powietrza do miechów...tak było za dawnych czasów, za czasów Jana Sebastiana Bacha, kiedy nie było prądu a ministranci kalikowali , nawet do kilkunastu osób./...A jak będziesz w Krzeszowie to jestem ciekawa czy do Czech zaglądnięcie na skalne miasto ale może i nie... Dobrze że sobie wykupiłeś te wycieczki i zaplanowałeś... brawo... Pewnie już opłacone.... Teraz tylko trzeba uważać na zdrowie i na zabiegach się nie przeziębić....to ważne... pilnować tego...
A propos księdza - to śpiewa dość wolno, jak dla mnie, tzn w wolnym tempie,a i swoje piosenki, dla mamy, czasem polskie przeboje ale i też włoskie..i... duuuuuużo opowiada w tzw. międzyczasie.... Rozpisałam się, bardzo bardzo przepraszam...
Życzę pięknej jeszcze niedzieli, dużo słoneczka, wyjatkowych chwil i szczęśliwych.... Serdecznie pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę :)
John2306
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Muzyczko...
Dziękuję za miłe słowa i podpowiedzi. Jak widzisz ja ostatnio nie mam czasu nawet na podziękowanie i odpowiedzenie Tobie. Do obiadu biegam po zabiegach, pływam w wanie i na basenie. (z tą wanną to żarty) . Czas pomiędzy obiadem i kolacją spędzam na spacerach , jak nie do miasta to w góry. Po kolacji wypad na tańce i tak w koło. Ostatnio frekwencja się poprawiła i nawet przychodzi ok. 20 - 30 osób. Dzisiaj idziemy do Verony, idę tu po raz pierwszy i myślę, że pobawię się przy nowych melodiach gdyż w Esperancie ten grajek ciągle gra to samo. Esperanto dzisiaj nieczynne.
Ksiądz Bogdan Skowroński bo tak się nazywa , rzeczywiście śpiewa zbyt wolno, bo niektóre piosenki , których wcześniej słuchałem w internecie posiadały całkiem inną rytmikę. Na muzyce zbytnio się nie znam, ale niektóre utwory uwielbiam, a zwłaszcza te z okresu mojej młodości. Ostatnio wspominałaś o organach i muszę Ci się przyznać, że z tym miechem (chyba się mówi ręcznym - taka wielka drewniana łopata ) spotkałem się w moim parafialnym kościele. Wczoraj wracając z tańców przyłączył się do nas facet (prawdopodobnie miejscowy ) i zapraszał na koncert do Pijalni w środę wieczorem.
Będę kończył bo na korytarzu zaczyna się ruch - czyli ludzie szykują się do wymarszu.
Pozdrawiam gorąco i do usłyszenia. Pa :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Hejka John,
Widzę że sobie świetnie radzisz we wszystkim dajesz radę i oby tak dalej życzę powodzenia... Super że idziecie gdzie indziej to znaczy pewnie już byłeś gdzie indziej bo rzeczywiście czasami jak słychać w kółko te same melodie to nie da się wytrzymać..i trzeba zmienić.,
Dziękuję za szerokie napisanie i mnóstwo ciekawych tematów.....
Plany masz świetne....Życzę powodzenia i superowe ich realizacji w czasie pobytu w sanatorium...
Wszystkiego dobrego życzę i samych miłych chwil.. pozdrawiam serdecznie :)
.
ODPOWIEDZ