Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 18:01
Oddział NFZ: Śląski
Podziękowano: 3 razy

Re: Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów

Post autor: BarbaraB64 »

Daro 4242 niestety u mnie w przychodni inny lekarz odesłał by Cię do lekarza u którego masz złożoną deklarację .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: Felice »

Z tego co ja się zdążyłam zorientować problemy najczęściej robią prywatne przychodnie mające podpisaną umowę z NFZ.
Ja POZ mam w przychodni przyszpitalnej, która praktycznie posiada całe spektrum leczenia, wszystkie poradnie specjalistyczne i pełną diagnostykę.
Wybieram oczywiście też inne placówki, ortopedycznie od lat związana jestem z Otwockiem.
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 406 razy
Podziękowano: 86 razy

Post autor: kruszynka »

Daro 4242 pisze: 05 wrz 2025 19:49 Wszyscy piszą o lekarzu rodzinnym
Ale nie tylko lekarz rodzinny moze wystawić skierowanie do sanatorium
Ja przeważnie unikam lekarza rodzinnego(czas oczekiwania na wizytę 1 miesiąc ) jeśli chodzi o skierowanie do sanatorium, wybieram sobie innego lekarza w tej samej przychodni (młodego/młodą) i wszystko przebiega sprawnie, bez komplikacji.
Polecam takie rozwiązanie.
W przychodni ,gdzie masz lekarza rodzinnego ,piszesz,że wybierasz sobie innego i rozumiem ,on Ci pisze skierowanie .
Jakiego innego lekarza wybierasz ?O innym statusie niż rodzinny?
Daro 4242
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2023 10:02
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Daro 4242 »

Dzwonie do przychodni,Pani w rejestracj mówi ze nie ma miejsc do mojego lekarza rodzinnego lub jest na zwolnieniu lekarskim(tak jest prawie zawsze)
proszę o innego lekarza i Pani mnie rejestruje, w mojej przychodni jest kilku lekarzy nie rodzinnych którzy przyjmują w zastepstwie lekarza rodzinnego
Przychodzę z wynikami i Pani /Pan Doktor wystawiają skierowanie, mają takie uprawnienia, lub proszę o skierowanie na badania i przy następnej wizycie proszę o skierowanie.
Nikt nie robi problemów, a Pani doktor rodzinna się cieszy, ma problem z głowy.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 65 razy

Post autor: darek »

Z wpisów Forumowiczów widzę jednak ,że tzw podstawowa opieka medyczna uogulniacjąc RÓZNI się.
Na dziś ponad 90% Przychodni-Poradni Rodzinnych jest PRYWATNA z kontraktami z NFZ i gdy kończą się LIMITY wtedy Przyjmują Prywatnie.
Oczywiście są też Poradnie SPECJALISTYCZNE Przeważnie przy Kliniczne z Profesorami na Czele-ale tam Obowiązuje zalecenie
NIC NIE WYPISUJEMY
ZERO zaświadczeń
Tak jest od Lat
Leczę się w kilku takich Klinikach i od ZAWSZE był Problem z Zaświadczeniem
Lata temu stawałem na Komisji ZUS i potrzebny był Papier z Kliniki "Gierkowowej"-Okulistyka ,że miałem Robioną Laseroterapię
NIKT nie wydał Mi Nawet Ksero dokumentów -Dopiero Partner Prof który był działaczem w tym samym Klubie Wstawił się i udało mi się
w ZUS SZOK skąd i jak wycxiągnąłem Papier
W zeszłym tygodniu byłem w Klinice Kardiologi u Profesora Ten tylko się uśmiechnął i Stwierdził Ja nie mam Asystentki medycznej do wypisywania wniosków-opini- recept
Wypisuję tylko wnioski ..sadowe

Lekarz Rodzinny

A Rodzinny już w swoim wieku i nie jest biegly w Komputerach Zreszta od CZASU od kiedy wprowadzono stare kartoteki do Systemu Powinno być łatwiej bo WSZYSTKO juz JEST
Niestety Nie ma jeszcze SYSTEMU przesyłu danych pomiedzy Przychodniami-poradniami
Bo Lekarze pracuja na kilku nie kompatybilnych systemach

Mnie czeka droga w miesiącu X zresztą Mając orzeczenie i Tak musze czekać Sławne 18 miesięcy
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 122 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Atina »

Wnioski tylko wypisuje sądowe... zapewne jest biegłym sądowym na to czas ma :roll:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 122 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Atina »

Moja przychodnia jest,, duża ,,prywatna kontrakty podpisane mają z nfz nie ma problemu z wypisaniem wniosku do sanatorium
Awatar użytkownika
Pasazerka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2025 11:06
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: Pasazerka »

W moim przypadku to gdańska prywatna sieciówka z kontraktem NFZ i nie ma żadnego problemu z wystawieniem skierowania. Jedynie lekarze zastrzegają, że w trakcie wizyty wchodzi wtedy w grę tylko wypisanie skierowania, żadne inne tematy - na te trzeba się umówić na osobną wizytę.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: Archibald »

Byłem 2 razy z ZUS-u i 2 razy z NFZ, nie miałem problemu z wnioskami. Z tego co kojarzę to dwa ostanie wypełnione i przekazane elektronicznie. Te wcześniejsze "papierowe" lekarz rodzinna wypełniała bez mojego udziału, a jak były gotowe to zapraszała po odbiór, wtedy dostarczało się osobiście do odpowiednich instytucji (ZUS, NFZ). A przychodnia jest prywatna z podpisana umową z NFZ. A na marginesie dodam, że to właśnie lekarz rodzinna poleciła mi jechać do sanatorium z ZUS, gdy pierwszy raz przyszedłem prosić o skierowanie do sanatorium i jednocześnie wypisała dwa skierowania. Do sanatorium ZUS czekałem wtedy 6 miesięcy, na ZUS prawie trzy lata.
Grzegorz DG
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 sty 2018 11:20
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Grzegorz DG »

Ja miałem kiedyś tak że specjalista młody lekarz nie wystawił skierowania bo powiedział że trzeba robić badania kazał iść do rodzinnego.A kiedyś inny specjalista wypisał bez problemu wyniki miałem od rodzinnego poszło do nfz.
ODPOWIEDZ