Czy NFZ ,ZUS wiedza
Re: Czy NFZ ,ZUS wiedza
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
i bardzo dobre wpisy dotyczące podzialu na pobyty sanatoryjne w ramach NFZ i ZUS .Podzielę się kilkoma spostrzeżeniami ,ktore zaobserwowałem podczas 2-3 ostatnich moich pobytów w ..Kołobrzegu ( w ciagu ostatnich 4lat mialem możliwośc byc 3 razy)
w 2010 roku będac w owczesnym Kombatancie ,ktory poniekąd cieszly się na co niektorych forach niezbyt dobrymi opiniami zauważyłem takie zdarzenie podczas tzw wjazow ......
Goscie tzw komersyjni wyremontowane na full-wypas pokojeprzerobione z 2 na JEDYNKI !!
Skierowania NFZ w wyremontowanych i odnowionych pokojach z 2 osobowych ZROBIONE 3 osobowe -i tutaj faktycznie BRAK zachowania norm tak budowlanych jak i BHP !!
Natomiast osoby ze Skierowaniem ZUS w obskurnych pamietajacych czasy wczesnego Gierka pokoje-FAKT Byli za Darmo
Ale czy czasem NIE WSZYSCY placa Skladki na leczenie poprzez ..ZUS ??
Miałem przyjemnosc poznac i byc w pokoju zlokalizowanym na 2 pietrze ( ZUS !!)na strone północna gdzie wilgoć była tak wielka ,że prawie wszystko pływało po ścianach
Jedyną rzeczą ,ktora nie dzielila to było jedynie ..wyzywienie !!
czy jest tak wszedzie tak wtym roku będąc w sanatorium spotkałem kilka osob będących na skierowaniu z ZUS i mieli gorsze warunki ,ale to zależało od gest osób ,które były decyzyjne wdanych osrodkach ,choc równie były takie osrodki gdzie
NIE BYŁO PODZIAŁOW a niejednokrotnie najwazniejsza był IDEA
Kuracjusz Naszym ..PRACODAWCĄ -ale to niestety ..wyjatki
A także my ZUS-owcy mieliśmy swoje piętro z napisem że jesteśmy z ZUS.Każdy kto "zwiedzał" sanatorium był na początku korytarza informowany ze my to ZUS.
Bo tak wynikało z owego szyldu.
Oczywiście odrębny temat to kuracjusze prywatni.Oni mieli sniadanie na swoim piętrze w formie szwedzkiego stołu.Ich piętra były z ciekawym widokiem z 9 i 10 piętra na dalszą okolicę.
W porze obiadowej i kolacji -my ludzie "gorszej kategorii" przechodziliśmy do swoich stolików mijając część sali dla wybrańców.Tam były owoce,ciastka, różności ,kilka rodzajów sałatek do drugiego dania.Soczki i inne rarytasy ,których my nie dostawaliśmy.
Jeśli już były takie dyskryminacje, to można było część sali dla owych kuracjuszy wydzielić na końcu stołówki.I tym parawanem odgrodzić od nas ,a tym samym nie przechodzilbyśmy obok nich.Nikt nie był dzieckiem ,aby nagle zachciało się ciasteczka np. tylko że to jest nie w porządku taka jawna dyskryminacja.
Też byłam prywatnie w roku ub. ale tam gdzie wtedy byłam, nie było różnicy w wyżywieniu kuracjuszy.Każdy miał taki sam żołądek.Dodam że to był też Ustroń.
Pozdrawam!
-
forumowicz
-
stokrotka210863
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 15 lip 2012 14:47
nie przejmuj się aż tak bardzo wkońcu jedziemy tam się leczyć, a rehabilitanci są naprawde super profesjonalni i bardzo mili młodzi ludzie którym chce się pracować
kuchnia też smaczna, a że porcje nie za wielkie to moze i lepiej bo można się przy okazji wylaszczyć, niektórzy nawet pochudli po 3-4 kg, zresztą jak ktoś ma nadwagę to może dostać dietę odchudzającą - pare osób miało, pyszne byłY obiady,
piszesz ze jesteś z bliska więc wiesz gdzie obwieźć przyjezdnych kuracjuszy, którzy nie znają trójmiasta i westerplatte - możesz być pomocnym przewodnikiem, nie wygłupiaj się nie nocuj w domu, bo co to za sanatorium na dochodzącego - jak podsumowujać mój pobyt, musze powiedzieć że moj kręgosłup bardzo się podleczył, śpie jak dziecko całą noc, bez bólu, a nie zaznałam tego przez 3 ostatnie lata, więc zabiegi pomogły, miałam 8 zabiegów dziennie, jedynie mnie bardzo przeszkadzało zaniedbaie terenu, mieszkam w lubelkim nie raz byłam w nałęczowie gdzie jest dużo ośrodków sanatoryjnych, gdzie jest mólt ławeczek, aleji spacorowych gdzie jest pięknie i chyba tego się spodziewałam, większego zadbania terenu a że jestem estetką to mnie to raziło, bardzo też brakowało mi ławek z oparciem...no ale cóz widocznie nie wszystko można mieć
-
forumowicz
Niestety, nie znalazłam tej strony,ale już się cieszę..Tobie pomogli to i mi pomogą i też będę chciała dietę odchudzającą, bo w ciągu dwóch tygodni spadłam 5,70 kg i to mnie mobilizuje gdyż, nie zły ze mnie morsuś
Ach,,,już widzę jak wracam...dopiero będą się kłaniać bławatkowi
-
stokrotka210863
- Aktywny Kuracjusz

w temacie wyjeżdżam do sanatorium odnajdujesz Sanatorium jantar gdańska sobieszewo - jest tego ponad 40 stron, jakby ci sie chciało - miolej lektury
co do odchudzania - kazda motywacja dobra i ja nie słucham tekstów - że w naszym wieku to się tyje , jak się za dużo je to się tyje, wiadomo że z wiekiem metabolizm zwalnia i tyle kalorii co w młodości nie potrzebujemy i tak np kobieta 20 lat potrzebuje 2500 kcal dziennie a kobieta 45 lat już tylko 1800 a jak je tyle co w młodości to bilans dodatni i się tyje no chyba że intensywnie ćwiczy, ale jak tu intensywnie ćwiczyć jak kręgosłup nie ten,.....jeszcze rok temu śmigałam na siłownie i pogorszyłam tym stan mojego kręgosłupa, a neurochirurg powiedział mi - siłownia jest dla ludzi zdrowych, brakuje mi ćwiczeń, rowerka, bieżni ale na razie musze się podreperować, trudno, teraz myśle żeby kupić stepper, tam po kriokomorze własnie na nim byłam 15 intensywnych minut i od razu nogi mi się zrobiły jędrne, fajne, szczuple, ja co prawda nie mam nadwagi ale wiadomo każda z nas w każdym wieku chce wyglądać atrakcyjnie i dobrze czuć się w własnej skórze
-
forumowicz
-
stokrotka210863
- Aktywny Kuracjusz

myśle że moglabyś sobie poczytać bo tam są opisane wszystkie zabiegi ale w skrócie ci powiem, basenu nie ma, jak trzeba to raz w tygodniu wożą do sopotu i zajmuje to 3 godziny, co do pokoi to we wszystkich są łazienki, na korytarzach są stoliki z czajnikiem z którego można korzystać i stoją suszarki do suszenia w pokojach nie ma, w pokojach sa też telewizory ale kanałow mało 3-4 podstawowe