Sanatorium Neptun w Jantarze 12.04.2013

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
jacek.gd
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 sie 2010 19:54

Re: Sanatorium Neptun w Jantarze 12.04.2013

Post autor: jacek.gd »

jeżeli lekarz zapisze kriokomorę ( większość schorzeń kwalifikuje się na "mrożenie", to warto zaopatrzyć się w odpowiednią odzież bawełnianą ponieważ na miejscu jest możliwość zakupu ale za około 100 zł,
michalina2004
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2013 12:25

Post autor: michalina2004 »

dzięki oczywiście zabiorę ze sobą ciuszki, rękawiczki , ale raczej nie zgodzę się na tą przyjemność w moim przypadku jest bardzo dotkliwa reakcja bólowa na zimno i już miałam nawiew krio i musiałam zrezygnować zamiast pomóc skutek był odwrotny, ale za to ciepło nagrzewanie ,naświetlanie jak najbardziej każdy organizm jest inny mój woli temperatury gorące :lol: choć mówią że nie wolno nagrzewać ,ale co zrobić jeżeli to pomaga ,moje zapytanie jak przydzielają pokoje czy mniej więcej w podobnym wieku czy jak leci :?: a może pamiętasz jak wyglądał twój dzień do której godziny były rehabilitacje jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
jacek.gd
Kuracjusz
Kuracjusz

Ja miałem szczęście i zabiegi kończyłem przed obiademnnatomiast zaczynałem o 7.30. Ogólnie zabiegi są do 17.Do kolacji można korzystać z siłowni lub przyrządów typu bieżnie, rowerki. Osoby w miarę sprawni ruchowo są kwaterowani w pawilone zwanym apartamentami lub w willach ( domkach murowanych 4 osobowych ) Nie wiem czy dobierane są osoby wiekowo ponieważ nie ma tam konkretnych turnusów, wymiana pacjentów odbywa się na bieżąco.
michalina2004
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

dzięki ,to fajnie że można korzystać z tych rowerków zawsze jakoś szybciej zleci czas oczywiście jak się załapię na taki sprzęt, bo na pewno chętnych nie brakuje ,mam nadzieję że w pokoju wyląduje z osobami, które chętnie chodzą na spacery, bo w wolne dni będę chodzić z kijkami i wdychać jod hi hi :lol: oczywiście jak będę miała jeszcze siły po tak wyczerpującym tygodniu .Tu na forum wyczytałam że niektóre placówki pobierają opłaty za oglądanie telewizji :?: a tobie na kiedy przydzielono termin wyjazdu i proszę o następną porcje cennych rad to mnie nakręca do wyjazdu :mrgreen: jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
jacek.gd
Kuracjusz
Kuracjusz

Telewizja jest z sygnałem cyfrowym i oczywiście bezpłatna. Ja otrzymałem zaproszenie na pobyt w okresie od 03.04-30.04.2013 ( minimum 28 dni )
michalina2004
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

dzięki za szybką odpowiedz ,to podobny termin może któregoś dnia przypadkiem się miniemy :lol: a jak jest z wyjściami poza teren placówki trzeba się meldować :?: i czy na basen konieczny dla kobiet strój jedno częściowy bo mam z tym problem jak to baba :lol: no i co będą ci naprawiać :lol: bo mi niestety kręgosłup ,pozdrawiam
jacek.gd
Kuracjusz
Kuracjusz

wyjście poza teren placówki jest bezproblemowe, nikomu się nie zgłasza, jednak trzeba wrócić o przyzwoitej godzinie. Na temat strojów kąpielowych nie wiem ponieważ mnie to nie dotyczy, ja mam strój jednoczęściowy, ja jadę na regeneracje kręgosłupa - jestem po trzech zabiegach chirurgicznych
michalina2004
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

wypytuję tak o wszystko bo to mój pierwszy wyjazd ,na tak długo i do sanatorium ,zawsze byłam osobą dobrze zorganizowaną ,ale choroba to wszystko zmieniła sam doskonale o tym wiesz staramy się funkcjonować jak zawsze ale to czasami nie wychodzi ,no i ta zima taka długa przygnębiające .jakie na poprzednim wyjeżdzie zlecono tobie zabiegi bo ja myślę przede wszystkim o basenie i ćwiczeniach wzmacniających gorset mięśniowy bo do tej pory fizyko terapia nic nie dała .Wiem że Jantar to mieścinka ale czy jest tam apteka :?: .Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam i czekam na porcję nowych informacji :lol:
jacek.gd
Kuracjusz
Kuracjusz

W czasie mojego ostatniego pobytu miałem zapisane następujące zabiegi: ćwiczenia izometryczne indywidualne i grupowe, laser, pole magnetyczne, pływanie, jacuzzi, Nordic walking, kriokomora oraz samodzielne ćwiczenia na przyrządach.
Jeżeli chodzi o aptekę to jest w pobliskiej miejscowości Stegna
michalina2004
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

sporo tych zabiegów najfajniejsze te ruchowe ,no i izometryczne które miałam wykonywać w domu ,ale niestety nie wiedziałam jak a u nas w ośrodku brak dobrego rehabilitanta i cały czas ta fizyko terapia dla mnie to troszkę jak placebo jedynie co działało to prądy interferencyjne super rozlużniały mięśnie ,ale to i tak zależało od dobrej obsługi urządzenia i nastawienia na odpowiednią moc .Ta apteka to troszkę daleko :lol: czy wysyłałeś swoje skierowanie również do nfz pytam żeby nie pominąć żadnych procedur moje było wystawione przez lekarza bezpośrednio do neptuna w jantarze i tam je wysłałam wraz z historią leczenia mam nadzieję że nic nie przegapiłam, również w ciągu 14 dni od wyznaczenia terminu turnusu potwierdziłam mój przyjazd ,wiem że ze sobą zabieram wszelkie dokumenty z mojego leczenia ,pozdrawiam mam nadzieję że nie zamęczam cię moimi pytaniami :lol:
ODPOWIEDZ