Bolące ręce

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Re: Bolące ręce

Post autor: Bunia »

iż wcześniej mi nogi i ręce amputują niż znajdę odpowiedniego lekarza

A niestety ból zostanie :cry:
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Może to choroba zwyrodnieniowa :?: , może wystawiony krąg w odcinku szyjnym :?:
Dobry , ale to bardzo dobry kręgarz by się tobie przydał :?:
Pozdrawiam Bunia.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Witaj Bunia :kwiat: z tym kręgarzem to na razie ostrożnie , przed jakąkolwiek rehabilitacją najpierw badania trzeba porobić , a przede wszystkim RM . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj anusia153 najpierw badania potem leczenie.
Rachel ja jeździłam do Łodzi do prof.Henryka Chmielewskiego .
Polecam Bunia.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Bunia :kwiat: a możesz coś więcej napisać o tej Łodzi .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Pamiętajcie tylko o jednym,nie zawsze terapia manualna jest wskazana,czasem wręcz może zaszkodzić.
Najpierw trzeba zrobić rtg i rezonans kręgosłupa.Skonsultować to z dobrym neurochirurgiem i dopiero działać.Ja jestem po operacji odcinka szyjnego na poziomie C6/C7.Było tam podwichnięcie i zabroniono mi wszelkich działań terapeutycznych.Groził stan nawet paraliżem 4 kończynowym(krążek modelował rdzeń). Dopiero po zabiegu mogłam zacząć rehabilitację.Około roku temu zaczęłam mieć kłopoty z bolesnością właśnie barku.Mój neurochirurg określi to jako "bark zamrożony". Jest to choroba dotykająca najczęściej kobiet w przedziale wiekowym 45-65 lat. Jest to zapalenie stawu ramienno-łopatkowego, na przebiegu którego dochodzi do obkurczenia lub wytworzenia zrostów w obrębie torebki stawowej.
Dostałam wtedy pilną rehabilitację,ale w pierwszej fazie nie ćwiczono mi barku,tylko miałam mrożenie,masaże itp dopiero później resztę.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Z tym barkiem całkowicie się zgadzam z Alice.W moim wypadku stan zapalny potwierdziło prześwietlenie a doszło wręcz do bezwładności całego ramienia z silnym bólem.W początkowej fazie leczenia ręka na temblaku i leki przeciw zapalne ,iniekcje do stawu.MRI wykazało obkurczenie torebki stawowej.I pomyśleć że bolesność wystąpiła gdy choroba dokonała już uszkodzenia tkanki chrzęstnej.Wcześniej z objawów które zlekceważyłam była słabość ręki,drętwienie dłoni.Więc absolutnie nie można lekceważyć niby błahych objawów.Chorób stawowych nie wyczyta lekarz z oczu są potrzebne specjalistyczne badania bo gdy pojawia się ból to najczęściej nastąpiły już nie odwracalne zmiany.Może doprowadzić nawet do zaników mięśniowych.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witajcie :) to że zaczynamy od badań :!: jest bez dyskusyjne :!:
Rachel pisze że jest w trakcie badań, i szuka podpowiedzi.
Nie będę wam opisywała swojego przypadku , bo to nie ma sensu.(w wielkim skrócie nie mogłam chodzić i uciekłam spod skalpela miałam wtedy 29 lat)
Pomógł mi prof. Henryk Chmielewski z Łodzi Wojskowa Akademia Medyczna (adres i telefon, opinie wszystko w sieci do poczytania).
Ja leżałam na neurologi 10 dni u pana profesora, a potem 21 Szpital Uzdrowiskowy w Busko Zdroju I byłam jak nowa :)
Naprawdę warto pojechać do profesora z kompletem badań i wysłuchać co powie, a czy pomoże tego nie wiem .
Jest tyle różnych dolegliwości ,ilu ludzi. Na koniec dodam co jednemu pomaga, drugiemu może szkodzić, chodzi mi tu konkretnie o zabiegi.
Pozdrawiam was serdecznie Bunia.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Z tym barkiem, a dokładniej jest to ból bicepsu od tyłu tuż przy kości barkowej, zmagam się od stycznia 2013. Na każdej wizycie u internisty a także neurologa o tym mówię, ale ponieważ mam też inne dolegliwości kostne w tym także kręgosłup lędźwiowy więc on idzie na "pierwszy ogień". Ostatnio jakby wymogłam na neurolog aby zajęła się moim bólem "ręki" więc dała mi skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa odcinka szyjnego dodając, że prześwietlenie tej ręki nic nie da, że może dać tylko USG tego miejsca, ale ona nie jest kompetentna do wydawania takiego skierowania więc najlepiej abym zrobiła to prywatnie albo abym poprosiła internistę o skierowanie do chirurga ortopedy. Poprosiłam. Mam wizytę na maja a kiedy otrzymam skierowanie na USG? Tego nie wiem, wiem jedno - muszę zrobić USG prywatnie. Trudno, bo kasy nie mam, no ale za to służba zdrowia jest bezpłatna, prawda?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Profesora Chmielewskiego również znam,był taki czas,że pracował w Lądku Zdroju.Po jego odejściu bardzo chlubnie reprezentował go jego nieżyjący już współpracownik dr Krzonkalla,również specjalista terapii manualnej. Operowana byłam w Bydgoszczy w Wojskowym Szpitalu przez bardzo dobrego neurochirurga.
ODPOWIEDZ