Bolące ręce
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Bolące ręce
Ból dłoni, oczywiście nie każdego dnia bo nie szłoby żyć. Bolą coraz częściej, poza tym są tak zimne, jak zimny bywa lód na lodowisku i to w największy mróz. Bolą odcinki łokciowe i to czasem tak bardzo jakbym się nie wiem jak "spracowała". Od roku czasu mam niemiłosierny ból odcinków ramiennych prawie każdej nocy. Ból dotyczy nie tylko kości ale też mięśni tychże kończyn. Dodam jeszcze, że drętwieją mi ręce i mam często ogromne mrowienie w dłoniach. W MR szyjnym sprzed 10 lat uwidoczniono zwężającą przednią rezerwę płynową oraz nieznacznie modelującą przednią powierzchnię rdzenia szyjnego. Gdy na ostatniej wizycie u neurologa pokazałam to badanie odpowiedziała, że to mrowienie jest właśnie od kręgosłupa szyjnego. Powiedziała też, że skoro 10 lat temu była już zmiana to zapewne teraz jest większa i rezonans należy powtórzyć, po czym nie dając mi skierowania na to badanie zapisała mnie na kolejną wizytę na... czerwiec. K...a mać... i ja mam z tym bólem "barkowym" drugi rok chodzić? A moje ręce?... to drętwienie mam od niepamiętnych czasów. Mówię o tym na każdej wizycie każdemu lekarzowi i jak grochem o ścianę. A te lodowate dłonie i stopy? Co z nimi? Chyba powinnam zacząć się sama leczyć poprzez to forum. Tu wielu specjalistów można spotkać. Czy ktoś z Was ma lub miał podobne dolegliwości? Może Wasi lekarze postawili prawidłową diagnozę.
Re: Bolące ręce
Skąd ja to znam ,rwa barkowa potrafi uprzykrzyć życie.Drętwienie , mrowienie i ból rąk i obręczy barkowej a szczególnie w nocy nieraz bywa nie do zniesienia , w moim przypadku stwierdzono że wszystkiemu winna jest dyskopatia w odcinku szyjnym kręgosłupa . Zalecono rehabilitację , masaże rozluźniające obręcz barkową , ćwiczenia , czyli robić wszystko żeby nie dopuścić do kolejnej operacji.Pozdrawiam
-
Rachel
- Przyjaciel forum

-
Rachel
- Przyjaciel forum

-
Rachel
- Przyjaciel forum

Trzymam kciuki za prawidłową diagnozę . Dzisiaj żeby chorować to trzeba mieć zdrowie .....
-
forumowicz
Najczęstsze przyczyny zimnych stóp i rąk
Stres i niepokój
Te dwa czynniki są odpowiedzialne za wiele niekorzystnych procesów w naszym organizmie. Pod wpływem stresu bądź strachu może dojść do zaburzeń w krążeniu krwi i, w konsekwencji, do przejściowego uczucia chłodu.
Choroby układu krążenia i układu oddechowego
Zimne stopy lub zimne ręce są objawem chorób układów oddechowego i krążenia. Zaburzenia krążenia obwodowego zmniejszają dopływ krwi do kończyn, dlatego chorzy skarżą się na uczucie zimna w rękach lub stopach.
Palenie papierosów
Nikotyna powoduje, że naczynia krwionośne się kurczą. To prowadzi do problemów z krążeniem. W konsekwencji, kończyny palacza są bardziej wrażliwe na zmiany temperatury, a zimne ręce i stopy występują u niego częściej niż u osoby niepalącej
Obrzęk płuc
Zimne kończyny są oznaką poprzedzającą zagrażający życiu obrzęk płuc. Choroba pojawia się nagle, a innymi jej symptomami są: nagła duszność, drażniący kaszel i niepokój ruchowy. Do obrzęku może dojść na skutek zalegania krwi w krążeniu płucnym (do którego dochodzi w momencie, gdy praca wyrzutowa mięśnia sercowego jest niewystarczająca).
Kobiety marzną częściej
Marznięcie kończyn związane może być z zaburzeniem krążenia obwodowego. To objaw towarzyszący wielu przewlekłym chorobom: niewydolności serca, miażdżycy tętnic, zakrzepowo-zarostowym zapaleniu naczyń (choroba Buergera), chorobach związanych z zaburzeniami krzepnięcia, niewydolności nerek, niedoczynności tarczycy, różnorodnych chorobach autoimmunologicznych.
net .
Rachel pewnie Ciebie nie pocieszę ,ale trafienie na lekarza który postawi prawidłową diagnozę może być trudne.
Ale szukaj ,szukaj i szukaj a jakie masz wyjście?
Pozdrawiam
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Kruszynko masz rację, iż wcześniej mi nogi i ręce amputują niż znajdę odpowiedniego lekarza (ale ja nie dam się, niechby nie wiem co...)