Prognoza oczekiwania na sanatorium a sezon letni.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Prognoza oczekiwania na sanatorium a sezon letni.

Post autor: iwcia »

Dzieki Wam :serce: za odpowiedzi i porady :kwiat:
Juz mi lżej na sercu, kiedy wiem,że nie jest tak zle z tymi przydzialami w lecie. :)
Bedę pisac i dzwonic do NFZ.Mam nadzieje, że pojade wczesniej, bo przełom lipca i sierpnia absolutnie mi nie pasuje.
Oczywiście napisze jak tylko uda mi sie cos zalatwic.
Pozdrawiam wszystkich ciepło :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

do IWCI

Nie było Moim zamyśle stresować Cię ,że Jednakże tzw przepustowość skierowań na okres wakacyjne diametralnie się ZMNIEJSZA co nie oznacza ,że sanatoria w okresie Wakacji są zamykane i 100 % przeznaczonych jest dla Komersji.
Wiele ośrodków Nadal w okresie wakacji przyjmuje gości z NFZ jednakże w MNIEJSZYM zakresie ,ale i sa takie ,które przez cały rok przyjmują TYLKO Kuracjuszy
Za zamieszanie ..przepraszam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

iwcia pisze:Kruszynko, Beata, dziekuje Wam za rady i cieple słowa :kwiat:
Ja naprawde nie moge tam pojechac. Pozostaje telefonowanie i wyslanie pisemnej prośby.
Załuje tylko, ze wczesniej nie wpadlam na pomysł wyslania pisma.Teraz to moze trwac, zanim dostane jakąkolwiek odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Iwcia napisz e-maila do NFZ :) Pilnie. :) :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Do Darka :)
Darku, nie masz za co przepraszać, Twoja opinia bardzo mi sie przydała, nie zrobileś zadnego zamieszania.
Wszystkie rady sa dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Czas oczekiwania zależy przede wszystkim od schorzenia.W mazowieckim zdarza się czekać dłużej niż 24 miesiące i wiele sanatoriów szczególnie nadmorskich ma zmniejszony limit skierowań w okresie letnim i to nawet znacznie.Inne sanatoria mają stałą liczbę umów przez cały rok.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wyobrażcie sobie, ze w moim oddziale nie ma mozliwości kontaktowania sie telefonicznego ani tez meilowego.Oczywiście mowię o dziale sanatoryjnym.
Na stronie dolnosląskiego NFZ umieszczona jest wlasnie taka informacja. Rozmawiają tylko i wyłącznie z osobami, ktore zgłosza się osobiście z dokumentem tożsamosci, albo odpisują na pytania czy prosby pisemne.
Z braku mozliwosci tej pierwszej, wyslalam pisemna prośbę.
Teraz tylko czekać na odpowiedz.Mam nadzieję, że nie długo.
Pozdrawiam wszystkich :kwiat:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

iwcia pisze:Wyobrażcie sobie, ze w moim oddziale nie ma mozliwości kontaktowania sie telefonicznego ani tez meilowego.Oczywiście mowię o dziale sanatoryjnym.
Na stronie dolnosląskiego NFZ umieszczona jest wlasnie taka informacja. Rozmawiają tylko i wyłącznie z osobami, ktore zgłosza się osobiście z dokumentem tożsamosci, albo odpisują na pytania czy prosby pisemne.
Z braku mozliwosci tej pierwszej, wyslalam pisemna prośbę.
Teraz tylko czekać na odpowiedz.Mam nadzieję, że nie długo.
Pozdrawiam wszystkich :kwiat:
Iwcia, w tym oddziale ogólnie obowiązują szczególne instrukcje:) nie ma też przecież wyjazdów ze zwrotów;)
A może spróbuj spytać w tym faq - zadaj pytanie? odpowiadają w ciągu kilku dni, ale niestety nie zawsze ;F
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wysłalam prosbe w formie pisma, powinnam niedługo dostac odpowiedz.Czekam cierpliwie.
:kwiat:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

sanatorium w sezonie letnim...

Post autor: jacky6 »

z obserwacji nie tylko zgryźliwego j6...
wszyscy wiedzą, że w sezonie letnim sanatoria szczególnie otwierają swoje podwoja dla komercyjnych...
wiadomo, kiedy jest sezon wczasowy...
ale też nie trudno sobie uzmysłowić, że komercyjnemu klientowi nie przehandluje się pokoju 3 - 4 osobowego, to znaczy jeszcze inaczej, miejscówki w takim pokoju nie stanowią przedmiotu pożądania dla kuracjusza z kasą...
a takich wchodzących do gry "1" i "2" jest niewiele w ogólnej puli posiadania...
więc sprzedaje się 1-nki solistom i 2-ki parom, jak cuś zostanie - to przypada w udziale "pandom" i jak się trafi - to przypadkowemu szczęśliwcowi...
w końcu jak komercjuszek nie zastuka to nie można lokum bez sensu trzymać w pustostanie...
niedawno sprawdzałem w pewnym znanym dość sanatorium - w galerii fotek prezentowali nawet apartament a w cenniku nie było odnośnej pozycji...
wyjaśnienie było proste - brak chętnych spowodował zamianę apartamentu na pokój 4 - osobowy...
wiadomo, kogo tam lokuje się...
....
:mrgreen: :ugeek:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ano wiadomo, wiadomo...moze niedługo i ja w takim wyląduję :lol: ;) :evil:
ODPOWIEDZ