Prognoza oczekiwania na sanatorium a sezon letni.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Prognoza oczekiwania na sanatorium a sezon letni.

Post autor: iwcia »

Czy ktos z Was miał taka sytuacje, że z powodu sezonu letniego wydłuzył mu sie czas oczekiwania na przydział?
Pytanie to kieruje zwlaszcza do osób, ktorym termin wyjazdu , wg prognoz NFZ, wypadał na miesiące letnie ( czerwiec, lipiec, sierpień ).
Na przyklad: Cierpliwie odczekaliście te swoje 20 czy 24 miesiące,spodziewaliscie sie wyjazdu w lipcu, ale z powodu j.w.zmuszeni byliście czekac do zakonczenia sezonu?
Piszecie na forum,że w sezonie letnim jest zawsze zastój, ale od września wszystko wraca do normy.
Zaniepokoiłam sie tą informacja, poniewaz moja górna granica, 24 miesiące ,mija w lipcu.I nie wyobrażam sobie czekania do wrzesnia :?: :!:
Pozdrawiam i prosze opiszcie swoje podobne sytuacje, jesli takie istniały :kwiat:
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Prognoza oczekiwania na sanatorium a sezon letni.

Post autor: Beataa2702 »

iwcia pisze:Czy ktos z Was miał taka sytuacje, że z powodu sezonu letniego wydłuzył mu sie czas oczekiwania na przydział?
Pytanie to kieruje zwlaszcza do osób, ktorym termin wyjazdu , wg prognoz NFZ, wypadał na miesiące letnie ( czerwiec, lipiec, sierpień ).
Na przyklad: Cierpliwie odczekaliście te swoje 20 czy 24 miesiące,spodziewaliscie sie wyjazdu w lipcu, ale z powodu j.w.zmuszeni byliście czekac do zakonczenia sezonu?
Piszecie na forum,że w sezonie letnim jest zawsze zastój, ale od września wszystko wraca do normy.
Zaniepokoiłam sie tą informacja, poniewaz moja górna granica, 24 miesiące ,mija w lipcu.I nie wyobrażam sobie czekania do wrzesnia :?: :!:
Pozdrawiam i prosze opiszcie swoje podobne sytuacje, jesli takie istniały :kwiat:
iwcia :kwiat: a może masz możliwość osobiście iść do NFZ i dowiedzieć się co i jak, a może trzeba zrobić jakąś małą rozpierduchę ... heh... czasami skutkuje... :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Beataa2702, bardzo chętnie zrobilabym to....,lecz niestety nie mam teraz mozliwosci pojechania do NFZ.
Ale cos wymyślę, moze wkońcu się dodzwonię...i dowiem wszystkiego.
:kwiat:

Czy komuś z forumowiczow wiadomo czy w miesiącach letnich są przydziały czy ich nie ma :?: :?: :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Iwcia są przydziałay w lecie jak najbardziej.Dobrze radzi Tobie koleżanka :roll: Trzeba albo pojechać albo dzwonić i się dopytywać co się dzieje .Ja tak miałam i pytając okazało się że za parę dni dostałam przydział bo się podkurzyłam czekaniem :)
Kropla drąży skałę ,trzeba drążyć ;) temat :lol: Tam też są tylko ludzie ,zapominają ,moga coś przeoczyć .
Powodzonka :) :kwiat:
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

iwcia :kwiat: ja wiem że dla osób pracujących jest to utrudnienie załatwienie jakichkolwiek spraw urzędowych , lecz ja jednak przystaje na wizytę osobistą - ja już dzwoniłam kilkakrotnie o zamianę np ze zwrotów i ja np mogę wyjechać w ciągu 24 godz i jakoś nie mogę się dogadać i postanowiłam dzisiaj pojechać jak dziś nie załatwię to w poniedziałek a w Twoim przypadku elastyczność urlopu nie trwa cały rok - sprawdź czy mają wydłużone godz. pracy może jest jakiś dzień co pracują dłużej - no nie wiem co by tu jeszcze podpowiedzieć ale wiem że boją się o te swoje ciepłe posadki i starają się pomóc - miłego dnia :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kruszynko, Beata, dziekuje Wam za rady i cieple słowa :kwiat:
Ja naprawde nie moge tam pojechac. Pozostaje telefonowanie i wyslanie pisemnej prośby.
Załuje tylko, ze wczesniej nie wpadlam na pomysł wyslania pisma.Teraz to moze trwac, zanim dostane jakąkolwiek odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

iwcia pisze:Kruszynko, Beata, dziekuje Wam za rady i cieple słowa :kwiat:
Ja naprawde nie moge tam pojechac. Pozostaje telefonowanie i wyslanie pisemnej prośby.
Załuje tylko, ze wczesniej nie wpadlam na pomysł wyslania pisma.Teraz to moze trwac, zanim dostane jakąkolwiek odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
iwcia :kwiat: .... pisz , dzwoń i nie odpuszczaj - ja zaraz jade do NFZ zwrócić skierowanie bo dzwonilam i dzisiaj delegatura pracuje, aż sie boje - zobaczymy co ze mna zrobia ... hmmm :oops:
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27

Post autor: Agnes »

[quote="iwcia"]Czy ktos z Was miał taka sytuacje, że z powodu sezonu letniego wydłuzył mu sie czas oczekiwania na przydział?

iwcia :)
przydziały w sezonie letnim są, moja mama dostała przydział od 27 VI ;) mamie się udało czego i Tobie życzę. Myślę podobnie jak przedmówczynie : dzwonić i nękać do bólu :) powodzenia :kwiat:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 13 razy

Post autor: malgonia »

sanatoria przydziela człowiek nie maszyna i dlatego warto prosić
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Iwciu, sądzę że wyjedziesz na przełomie lipca - sierpnia. W tym okresie przydziały są według planu i to nie ulega zmianom. Z pewnością kolejka zwalnia ale chyba nie zdarzyło się aby ktoś czekał dłużej niż 24 miesiące. W mazowieckim znajoma wyjechała po 18 miesiącach. Wprawiło mnie to w osłupienie bo jej kuzynka która składała wniosek 2 tygodnie później do tej pory nie dostała przydziału. 18 miesięcy jak na mazowiecki NFZ to bardzo krótki okres oczekiwania. Z reguły wynosi 24 miesiące, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ