Komisja w ZUS-ie

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Bea71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 cze 2012 22:12

Re: Komisja w ZUS-ie

Post autor: Bea71 »

Agunia, moja bolączką jest kręgosłup.
Bea71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

jacky6 pisze:
Bea71 pisze:Witam.
Czy ktoś z forumowiczów może mi powiedzieć/napisać gdzie na chwilę obecną wysyła śląski ZUS i jakie są terminy wyjazdów ?
Pozdrawiam
:)
jest na prawdę spory wybór...
tylko trzeba panią / panienkę / pana przy kompie umiejętnie zachęcić do wyszukania interesującej nas lokalizacji ....
a gdzie byś tak chciała dobra duszyczko ?

:mrgreen: ... :ugeek:
Oj..marzy mi się morze, ale pewnie to mało prawdopodobne. A jakie nasz "Szanowny ZUS" ma propozycje? Posiadasz jakąś wiedzę w tym temacie?
Pozdrawiam :)
B.
p.s.
Dziękuję za "dobrą duszyczkę", to bardzo miłe :)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Czyli narząd ruchu? Mój orzecznik mówił, że Zus z naszego rejonu ma ośrodki tylko na południu Polski. Ktoś już tu na forum wrzucał mapkę z ośrodkami Zus. Z tego jaki ja miałam termin oczekiwania i z tego co tu czytałam to średnio czas oczekiwania od komisji do wyjazdu to 3-5 miesięcy choć w okresie letnim ciężko się ''wcisnąć'' ;)
Poza tym na pewno ktoś jeszcze tu coś napisze :)
Bea71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

agunia3 pisze:Czyli narząd ruchu? Mój orzecznik mówił, że Zus z naszego rejonu ma ośrodki tylko na południu Polski. Ktoś już tu na forum wrzucał mapkę z ośrodkami Zus. Z tego jaki ja miałam termin oczekiwania i z tego co tu czytałam to średnio czas oczekiwania od komisji do wyjazdu to 3-5 miesięcy choć w okresie letnim ciężko się ''wcisnąć'' ;)
Poza tym na pewno ktoś jeszcze tu coś napisze :)
Tak, narząd ruchu. Szkoda,że w nasz ZUS nie ma ośrodków nad morzem. A może orientujesz się jakie są możliwości co do miejscowości gdzie są kierowani pacjenci.
B.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Bea71 pisze: Oj..marzy mi się morze, ale pewnie to mało prawdopodobne. A jakie nasz "Szanowny ZUS" ma propozycje? Posiadasz jakąś wiedzę w tym temacie?
Pozdrawiam :)
B.
p.s.
Dziękuję za "dobrą duszyczkę", to bardzo miłe :)
jeśli wyjdziesz od orzecznika z decyzją leczenia stacjonarnego to wszystko teraz zależy na ile uśmiechniesz się do dysponentki skierowań...
one mogą więcej niż nawet myślisz...
i nie krępuj się wyrazić swojego marzenia...
marzenia lubią się spełniać...

czego Ci serduchno życzę ...
:mrgreen: ... :ugeek:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Bea na mój pierwszy wyjazd z Zus nie miałam wpływu bo orzecznik na komisji w/s przedłużenia renty sam mnie wysłał do sanatorium a ja miałam tylko czekać na skierowanie z datą i miejscowością. Drugi raz to już było typowo na komisji w/s wyjazdu i poszłam do pokoju, w którym przydzielane są skierowania i pani chciała mi dać Ustroń bo najbliżej ale gdy poprosiłam o ośrodek, w którym byłam poprzednim razem to nie było problemu choć trochę dalej i gorszy dojazd niż Ustroń.
Mimo, że jesteśmy z jednego regionu to co komisja to może być inaczej dlatego może popytaj też w swoim Zus.
Bea71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Wszystko będzie jasne już niedługo. Jutro mam komisję. Podchodzę (póki co) optymistycznie do tematu. A jak faktycznie będzie...zobaczymy .
Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Bea w takim razie powodzenia i daj znać jak poszło :)
Bea71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Komisja za mną. Było spokojnie,lekarz orzecznik miły nawet się uśmiechał od czasu do czasu. Interesowały go moje wyniki z rezonansu oraz historia leczenia. Poprosił o ksero ( miałam ze sobą na wszelki wypadek ) i po chwili powiedział,że kwalifikuje mnie na leczenie. Skierował mnie do innego pokoju i tam pani zaproponował mi trzy miejscowości w trzech różnych terminach. Miałam do wyboru Stróże, Szczawno i Ustroń. Pani powiedziała, że ze względu na koszty ZUS kieruje najbliżej jak to jest możliwe od miejsca zamieszkania. Właśnie ze względu na termin ( październik) wybrałam Ustroń. Choć nie do końca jestem zadowolona z tego wyboru.
B.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Bea71 pisze:
Właśnie ze względu na termin ( październik) wybrałam Ustroń. Choć nie do końca jestem zadowolona z tego wyboru.
B.
po powrocie możesz mieć akurat całkiem odmienną opinię...
zapodaj jeno nazwę obiektu - rzecz jasna dyskretnie - bo Max nie śpi ...

:lol: :lol: :lol:

:mrgreen: :ugeek:
ODPOWIEDZ