ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: Kleinehexe »

Żeby to było takie proste. :roll: Na razie ćwiczę medytację, ale przy mojej gonitwie myśli, wyłączyć umysł na chwilunię, to wielki sukces, ale może kiedyś... :D
Kolorowych :serce:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Dzięki i witaj o poranku Hexe :) .
Medytacja, to już jeden z kroków do poznania siebie od wewnątrz, zewnętrznie już wiesz...... masz przecież lustro :lol: .
Postęp, postęp czyni nas zagonionymi, ale przecież skupiasz się przy czytaniu książki czy zwracasz uwagę na muzykę podczas oglądania filmu..... i to już masz opanowane :lol: . Jakie rzeczy i zachowanie może nas wyciszyć i pomoże wejść w autohipnozę jest pewnie wiele i zależy w dużym stopniu od nas samych. W hipnozie każdy z nas ma różny stopień poddania się sugestii, na każdego inaczej działają bodźce zewnętrzne. Jakiś czas temu oglądałem na wiadomo jakim kanale dokument tv francuskiej o hipnozie w medycynie.
Nie wiem czy już we Francji oficjalnie została wprowadzona do stosowania w lecznictwie ( w roku nagrania dopiero były przymiarki ) ale efekty hipnozy były bardzo duże. Największą korzyścią stosowania jest niwelowanie wszelkiego rodzaju bólu. Pierwszym zastosowaniem są zabiegi operacyjne, gdzie nie trzeba stosować środków przeciwbólowych i usypiania pacjenta. Przed kamerą wypowiadali się pacjenci, którzy byli poddani tej metodzie i zachwalali komfort po operacji : nie odczuwali skutków po wybudzeniu, mieli w znacznym stopniu ograniczone podawanie środków przeciwbólowych i co też jest z jedną ważniejszych spraw gojenie ran było znacznie krótsze i znacznie mniej powikłań pooperacyjnych. Kolejnym zastosowaniem są wszelkiego rodzaju migreny i bóle niewiadomego pochodzenia, poprawianie kondycji psychicznej. Lekarze pewnie znajdą jeszcze wiele zastosowań tej terapii. Na pewno wiele osób nie będzie z niej mogło skorzystać z rożnych powodów, ale zdecydowana większość pewnie skorzysta z zadowoleniem.
Powiem Ci coś w sekrecie i na ucho, żeby wszyscy nie słyszeli, że można samemu wejść w autohipnozę czy pewnego rodzaju transu i nie trzeba się zbytnio przygotowywać do tego. Potrzeba do tego odpowiednich, w moim przypadku sprzyjających bodźców i na pewno nastawienia, a później oddać się..... prawie nicości ( nieziemskie uczucie ) , chociaż odbierasz zmysłami co się dzieje wkoło.
Miłego dzionka i kontempluj.... w derwisza się nie baw :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Czy nazwiemy ten stan medytacją czy autohipnozą, to myślę, że o to samo chodzi. Lubimy nazywać wsztstko, myśląc, że to pozwoli nam lepiej zrozumieć świat. A to wcale chyba tak nie jest, bo by zrozumieć trzeba to poczuć.
Wiem o czym piszesz mając na myśli ten błogi stan prawie nicości i wiem z własnego doświadczenia, że można uśmierzyc w ten sposób ból, przynajmniej na chwilę. Rok temu, w święta miałam covida, zmogło mnie okrutnie, święta odwołałam. :lol: Na początku czułam się jak przy zwykłej infekcji: osłabiona, lekka gorączka, katar, kaszel, ale po kilku dniach dopadła mnie totalna niemoc i ból całego ciała, a najbardziej bolała głowa. Ból był tak silny, że nie mogłam spać, a wiadomo, sen jest bardzo potrzebny.m w chorobie. Zaczęłam więc medytować, skupiając się na oddechu, a jednocześnie kierując całą energię tam gdzie jest najsilniejszy ból. Udało mi się kilka razy ten ból odłączyć. :shock: Były to krótkie chwile, które starałam się wydłużać, aż w końcu ta chwila była na tyle długa, że udało mi się zasnąć. :D
Paradoksalnie, te nieciekawe dla nas sytuacje, pomagają nam dotrzeć w miejsca, gdzie wydaje nam się, że drogi w ogólenie ma i przejść przez drzwi, których nie chcieliśmy, albo nie mogliśmy otworzyć.
To można ćwiczyć, ale wiesz jak to jest z ćwiczeniami. :roll: :oops: A do tego u mnie jest tak, że właśnie zaraz jak uda mi się ten stan osiągnąć, to zasypiam. :lol: Widać tego mi bardzo trzeba i jakoś mnie to wcale nie dziwi. Może za dwa tygodnie, jak troszkę mniej będzie pracy temu się lepiej przyjrzę, bo teraz to do roboty, do roboty, bo ja tu gadu, gadu, a chłop śliwki rwie :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A gdzie towarzyszka ? nie obrywa gaci w sadzie ? ;) :lol: .
Obiecanki obiecanki, czy to noworoczne czy z innej okazji...... nie ma czasu, zapomniałam, zarobiona jestem :P i tak do kolejnej okazji. Do tego potrzeba więcej czasu, a my go z biegiem coraz mniej mamy. Naciski w robocie wymuszają pośpiech w życiu, a przecież pospiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :P . Pamiętam, jak to fajnie było, jak się pracę na spokojnie wykonywało, jak było dużo czasu dla siebie, jak było zdrowsze jedzenie..... no i ceny były inne :lol: .
Czasami czuję przesyt i z miłą chęcią zagłębiłbym się..... w bezmiar kosmosu ;) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak niestety jest, ale jak się powzięło pewne zobowiązania, to trzeba je teraz wypełnić. :)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak, już jesteśmy przypisani do reguł, zasad, obowiązków, zależności itp, że czasami brak nam czasu na przyziemne osobiste sprawy :roll: ..... a potem ? a potem będąc na emeryturze nie możemy się przestawić :oops:.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak naprawdę sami sobie te zasady, reguły ustalamy bądź się im podporządkowujemy. Zawsze możemy to zmienić. Tylko czy chcemy? :?
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A może czy możemy, czy mamy wybór, czy jako przeciętni zjadacze chleba możemy je przełamywać ? :roll: .
Właśnie zakończyłem oglądać film pt. "Niedobrani" komedię romantyczną z 2019 roku..... fajny i miło oglądnąć na odstresowanie :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Trochę możemy, a resztę trzeba zaakceptować i przyjąć jako swoje wybory :D Może to nie jest łatwe, ale do zrobienia, zwłaszcza l, że biadolenie nie sprawi, że będzie żyło się lepiej. :roll:

Cieszę się, że przyjemnie spędziłeś czas. Mnie też udało się takie chwile dziś przeżyć i odstresować na łonie natury w Rezerwacie rzeki Rawki. :D
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I jeszcze coś podlinkuję na dobranoc odnośnie natury, a konkretnie wilków. Może ten filmik trochę odczaruje ten czarny pijar jaki mają u nas wilki :roll: , a szkoda, bo to takie mądre zwierzęta. :serce:
https://www.facebook.com/share/v/WUpjnV18z4u7rv17/
Myślę, że powiedzenie "człowiek człowiekowi wilkiem" może stracić rację bytu. :D
ODPOWIEDZ