Sanatorium z ZUS
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Re: Sanatorium z ZUS
Jest skierowanie
Jadę odwiedzić Gustlika
Jest Ustroń
Jest Równica
Jest..... dobrze
Szkoda tylko,że za dwa miesiące
-
forumowicz
Violet czekaj cierpliwie i nie marudż
Pozdrawiam
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Ja wczoraj złożyłam wniosek i... zobaczymy co ja dostanę
Pozdrawiam
Życzę wszystkim, którzy juz dostali przydzial, super odpoczynku, trafionych zabiegów no i do tego miłego towarzystwa.
Pozdrawiam.
- magaziata
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 17 sie 2011 10:10
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 5
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
po pierwsze ( poniższe dotyczą moich doświadczeń z łódzkim oddziałem ZUS, lepiej upewnić się telefonicznie o dokumentach jakie należy złożyć wraz z wnioskiem )
* poprosić lekarza rodzinnego o wypełnienie wniosku o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej - druk do ściągnięcia ze strony ZUS
* poprosić pracodawcę o wypełnienie Wywiadu zawodowego ( druk ZUS N-10) też znajdziecie na stronie ZUS
* i znów ukłon do pracodawcy o zaświadczenie o odprowadzaniu składek w moim przypadku była to RMUA
Mając te wszystkie( zaznaczone na czerwono) dokumenty maszerujemy do najbliższego oddziału ZUS i w odpowiednim okienku składamy dokumenty i cierpliwie czekamy.
Po upływie dwóch, trzech tygodni otrzymujemy wezwanie na komisję, na którą musimy przygotować dokumentację medyczną ( najlepiej przygotować kserokopie ułożone chronologicznie ) można sporo zyskać w oczach lekarza orzecznika
ja zdecydowałem się na sanatorium. O miejscu i terminie wyjazdu dowiadujemy się listownie. Ja spróbowałem telefonicznie i przemiła pani zaproponowała mi trzy terminy i trzy miejsca, nie wiem czy wszyscy będą mieć tyle szczęścia
A teraz oś czasu ... 7 maja (wniosek do ZUS) .... 24 maja (wezwanie na komisję ).....1 czerwca ( komisja )...... 12 czerwca ( list ze skierowaniem ) .... wyjazd w sierpniu, ale mogłem jechać do Szczawna pod koniec czerwca, lub Kudowy pod koniec lipca.
Raz jeszcze chciałbym zaznaczyć, że powyższe dotyczy łódzkiego oddziału ZUS, wiem skądinąd, że różnie bywa w różnych oddziałach tej instytucji w naszym kraju.
Przy dobrym układzie od momentu złożenia wniosku do chwili uzyskania skierowania i wyjazdu czas oczekiwania może nie przekroczyć dwóch miesięcy, czego wszystkim starającym się o taki wyjazd życzę. A w sanatorium ... cudownej pogody, nie mniej cudownego towarzystwa, udanych zabiegów i rehabilitacji - pełnego wypoczynku i powrotu do zdrowia.
Wszystkiego naj.... Pozdrawiam
-
forumowicz
Pozdrawiam miłego pobytu w wymarzonym sanatorium