Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: gosiulek2002 »

Napisałam posta ale gdzieś utknął chyba bo go nie widzę,pisze jeszcze raz.Jestem własnie po komisji w ZUSie i niestety decyzja odmowna ,nie przyznali mi sanatorium.Tak przypuszczałam bo nie chodze na chorobowe więc jestem zdrowa.Moja wizyta u orzecznika może trwała ze 2 minuty,żadnego wywiadu,badania,jakis dziwny ten lekarz.To nie była moja pierwsza komisja bo już w sanatorium z ZUSu byłam parę razy i też wtedy nie byłam na chorobowym ale te komisje wyglądały inaczej.Widocznie dzisiaj mialam pecha ,że trafiłam na takiego lekarza,trzeba będzie zacząć chodzić na chorobowe.Pozdrawiam wszystkich a tym czekającym życzę powodzenia i lepszych orzeczników
graza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2011 19:37
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: graza »

Witam
Czy ktoś z forumowiczów wie?
Czy osoba przebywająca na rocznym świadczeniu z Urzędu Pracy może starać się o sanatorium z ZUS. Pracując osoba korzystała z sanatorium z tej instytucji.
Pozdrawiam serdecznie Grażyna
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Przepraszam za literówkę w nazwie druku:) z ZUS, faktycznie to jest PR4. W województwie śląskim na komisję od złożenia wniosku czeka się do 14 dni.Pierwszy termin ( do wyboru z 3 ośrodków ) był już za 10 dni od komisji:). Dobrze,ze można wybrać ośrodek jak i termin wyjazdu.
beatricz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2013 14:47
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: beatricz »

Witam! Mam ten sam dylemat, co graza a dodatkowo jestem po zabiegu odbarczenia cieśń prawej ręki - pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

graza pisze:Witam
Czy ktoś z forumowiczów wie?
Czy osoba przebywająca na rocznym świadczeniu z Urzędu Pracy może starać się o sanatorium z ZUS. Pracując osoba korzystała z sanatorium z tej instytucji.
Pozdrawiam serdecznie Grażyna
Po roku przebywania na zasiłku ( musi być odprowadzana składka zdrowotna) nie przysługuje turnus rehabilitacyjny z ZUS . Licząc złożony wniosek i czas oczekiwania na komisję to będziesz na bezrobotnym bez prawa do zasiłku i tu jest problem turnus sie nie należy . jeśli podejmiesz pracę i będzie odprowadzana składka zdrowotna od Twojego wynagrodzenia to jak najbardziej możesz się starać. kiedyś ten problem był poruszany na forum i w ZUS pytałem . Od tego czasu nic się nie zmieniło. Jeśli w trakcie turnusu z ZUS jesteś na zasiłku z jego prawem możesz i starać się i jechać na taki turnus .
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sie 2014 17:42
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: olenka989 »

gosiulek2002 pisze:Napisałam posta ale gdzieś utknął chyba bo go nie widzę,pisze jeszcze raz.Jestem własnie po komisji w ZUSie i niestety decyzja odmowna ,nie przyznali mi sanatorium.Tak przypuszczałam bo nie chodze na chorobowe więc jestem zdrowa.Moja wizyta u orzecznika może trwała ze 2 minuty,żadnego wywiadu,badania,jakis dziwny ten lekarz.To nie była moja pierwsza komisja bo już w sanatorium z ZUSu byłam parę razy i też wtedy nie byłam na chorobowym ale te komisje wyglądały inaczej.Widocznie dzisiaj mialam pecha ,że trafiłam na takiego lekarza,trzeba będzie zacząć chodzić na chorobowe.Pozdrawiam wszystkich a tym czekającym życzę powodzenia i lepszych orzeczników

Coś czuję,że czeka mnie to samo.Też nie korzystałam z L4.Niedługo się okaże.A co Ci lekarz powiedział?Jak uzasadnił swoją decyzję?
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: cekaj »

bardziej chyba od humoru lekarza zależy wyjazd , niż od przebywania na L4 :lol:
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52

Post autor: gosiulek2002 »

Cekaj ,masz rację co do humoru lekarza.Nie interesowała go moja dokumentacja lekarska co mialam ze sobą tylko spojrzał na ostatni wypis z sanatorium co miał w swoich dokumentach a było to z roku 2014 a że tam miała dobrą spirometrie to się tym sugerował,że jestem zdrowa
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Gosiu proponuję ponownie złożyć wniosek za 2 miesiące ,może inny okaże się łaskawszy i bardziej ludzki dla Ciebie. Powodzenia :)
Humory orzeczników to choroba ZUS
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: aniag »

sztani pisze:Gosiu proponuję ponownie złożyć wniosek za 2 miesiące ,może inny okaże się łaskawszy i bardziej ludzki dla Ciebie. Powodzenia :)
Humory orzeczników to choroba ZUS
Czy juz po dwoch miesiacach mozna ponownie skladac?
ODPOWIEDZ