Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: aniag »

Marylko bardzo jestem ciekawa jak Ci pojdzie ,ja tez jestem przed wizyta w ZUSIE mysle ze za jakies dwa tygodnie bede miala komisje .Rok temu niestety mi sie nie udalo ,moze teraz bede miala wiecej szczescia ,trzymam za Ciebie kciuki
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: gosiulek2002 »

basiat pisze:Marylko, zwykle to oni nie maja ochoty na dyskusje, niestety. Zawsze są oziębli, starają się nie patrzeć na petenta nie pozwalają na dłuższe wywody o swojej chorobie. To jest ich taktyka, chyba ich w tym kierunku szkolą ;) ;)
Zgadzam sie w zupełności bo osobiście tego doświadczyłam w piatek na komisji w ZUSie,dwie minuty może przebywałam w gabinecie u lekarza i na tym koniec.Teraz tak z innej beczki zapytam,co zalicza sie do chorób ukladu krążenia na które ZUS wysyła do sanatorium?Jak na drogi oddechowe dostalam odmowe to może na inne schorzenie złożę wniosek.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Bożeno, odpowiedz mi na dwa pytania.
1. Jesteś osobą pracującą czy na zwolnieniu lekarskim?
2. Jakim cudem dostałaś Lądek, skoro tomaszowski ZUS twierdzi, że daje skierowania w najbliższej okolicy - Ciechocinek, Uniejów, Inowrocław, Wieniec. Jak ci się to udało? Zaproponowali Ci sami czy jakoś prosiłaś?
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

emik pisze:Bożeno, odpowiedz mi na dwa pytania.
1. Jesteś osobą pracującą czy na zwolnieniu lekarskim?
2. Jakim cudem dostałaś Lądek, skoro tomaszowski ZUS twierdzi, że daje skierowania w najbliższej okolicy - Ciechocinek, Uniejów, Inowrocław, Wieniec. Jak ci się to udało? Zaproponowali Ci sami czy jakoś prosiłaś?
Jestem osobą pracującą i nie chodzę na L4. Nie wiem dlaczego napisałaś, że cudem dostałam Lądek. Poprosiłam i umotywowałam to, dlaczego chciałabym pojechać do Lądka. Przede wszystkim jestem osobą spokojną i idąc do ZUS-u nie jestem bojowo nastawiona. Zależy mi na rehabilitacji, bo przede wszystkim po to tam jadę. Urzędnik wykonuje swoją pracę i proponuje miejscowości zgodnie z przepisami, ale urzędnik-inspektor jest człowiekiem i ja wytłumaczyłam dlaczego tam chcę pojechać.
Pozdrawiam :-)
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mam wrażenie, droga Bożeno, że odebrałaś mój wpis jako atak. Absolutnie nie. Serdecznie Ci gratuluję tego przydziału. To sanatorium akurat znam, bo byłam z NFZ-u. Pytanie należało tylko do kategorii "ciekawość" i nic poza tym. Jesteś chyba pierwszą osobą z oddziału tomaszowskiego, która pisze na forum, że jedziesz gdzieś dalej. Łódź, Zduńska Wola owszem, wysyłały czasami dalej, Tomaszów niekoniecznie. Kiedy byłam na komisji też spytałam, ale pani powiedziała, że mają wytyczne, aby było w miarę blisko, a dalsze eskapady kuracjuszy możliwe są wtedy, kiedy na przykład ktoś musi jechać już, a w pobliżu nie ma miejsc. Wtedy ustalają to z centralą. ja też nie należę do osób awanturujących się :)), a na wyjeździe zależy mi przede wszystkim na rehabilitacji. Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

Nie odebrałam tego jako atak. Napisałam jak ja się zachowałam w ZUS-sie. W zeszłym roku moje sąsiadki bez proszenia urzędniczki były lipiec-sierpień w Ustroniu. Więc jednak przydzielają też dalej niż 200 km. A w zeszłym roku byłam w Wysowej.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak więc niezbadane są wyroki ZUS-u. A może zależy kto pyta. :D
agniecha_76
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 wrz 2010 19:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: agniecha_76 »

Dostałam zaproszenie do orzecznika na 16 lutego trzymajcie kciuki.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Już trzymam :) będzie dobrze.