Sanatorium Gracja - Ciechocinek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: Sanatorium Gracja - Ciechocinek

Post autor: forumowicz »

Aga....jesteś niepoprawną pesymistką......na Zusowskich turnusach zawsze są młodsi wiekiem.....zapewniam.A knajpki....różne...grają też w sanatoriach...jak dla mnie Wojskowy.Powodzenia :) :)
forumowicz

eee, nie jestem :)
wręcz przeciwnie
Pytam tylko
dzieki
Awatar użytkownika
Jasmina
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 gru 2012 23:06
Staż sanatoryjny: 1

Re: Pogoda w naszym regionie

Post autor: Jasmina »

AgaC W Ciechocinku nie ma czasu na nudy.Pozdrawiam z Ciechocinka :D
alcza
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 lut 2013 09:58
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: alcza »

Ja już w domku - rozpakowana, dom stoi, nie zawalił się, domownicy przeżyli - nie jestem niezastąpiona :? .
Kilka słów o pobycie w Gracji:
Pokoje w różnych standardach - ja miałam pokój z balkonem ale przed remontem. Na szczęście pogoda dopisała i mało w nim przebywałam. Balkon był niezastąpiony do opalania między zabiegami. Z tego co się zorientowałam to pokoje wyremontowane są po stronie od patio ale nie mają balkonów.
Tak jak już wcześniej pisałam ZUS-owcy mają 5 zabiegów dziennie. Dużo ćwiczeń fizycznych: gimnastyka zbiorowa, gimnastyka w basenie solankowym, gimnastyka na siłowni. Jak dla mnie super sprawa - pojechałam tam także po to żeby zrzucić zbędny balast. Poprosiłam o dietę 1000 kcal, rano biegałam (Ciechocinek o 6 rano PRZECUDNY - wrażenia niezapomniane), po południu kijki albo tańce. Jest też możliwość wypożyczenia rowerów. Polecam wycieczkę rowerową do Nieszawy - urokliwa trasa i klimatyczne małe miasteczko. Zero podjadania i cel osiągnięty -5,5 kg.
Ciechocinek jest przepiękny, duuużo zieleni, kwitnące bzy, tamaryszek, głogi, azalie, tulipany, konwalie... Dywany kwiatowe podczas mojego pobytu były w trakcie tworzenia ale wyobrażam sobie jakie będą piękne lada chwila. Miasteczko bardzo bezpieczne - jest naszpikowane kamerami.
Pobyt zaliczam do bardzo udanych. Naładowałam akumulatory, podleczyłam kolano i szyję, poprawiłam kondycję fizyczną. Poznałam fajnych ludzi (Aniu mój Ty słoneczniku, Janeczko Cyganeczko, Jacku mój Ty biegaczu - bardzo się cieszę że Was poznałam). Ach no i Iwonka ze swoim DO DOMU!!!! (o godz. 22 na tańcach), Eliza (z którą się "połapałam" na początku turnusu), Małgosie czarna i blond. Ach już nie będę wymieniać bo zaczynam tęsknić :serce: .
Podsumowując: Jeżeli ktoś jedzie do sanatorium po to żeby się podleczyć, zrelaksować ale nie spodziewa się luksusu - POLECAM.
slonecznik
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 02 kwie 2013 14:23

Post autor: slonecznik »

Tak mi się cieplutko na serduszku zrobiło po Twoich alcza wypowiedziach na temat naszego pobytu w Gracji.
To prawda ,że jak ma się fajowych kuracjuszy to czas miło upływa .Reszta jest mniej ważna oprócz zabiegów oczywiście a te były jak dla mnie rewelacyjne.Udało mi się pozbyć 4 kg :D Wybrałam dietę lekkostrawną bez podjadania i dużo ruchu-kijki i tańce :) .Po wybranych sumiennie zabiegach czuję się dużo lepiej i mam nadzieję ,że tak już pozostanie.Wszystkim kuracjuszom życzę miłego pobytu i dużo wrażeń pozytywnych oczywiście.
Pozdrawiam wszystkich którzy byli na turnusie od 02.05.13 .
Szkoda jasmino ,że się wtedy nie ujawniłaś.Alcza i ja czekałyśmy by Cię poznać. :)
Awatar użytkownika
Jasmina
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 gru 2012 23:06
Staż sanatoryjny: 1

Re: Pogoda w naszym regionie

Post autor: Jasmina »

ałcza, słonecznik pozdrawiam Was dziewczyny z Gracji w Ciechocinku,napiszę wam na pw.ile schudłam ale jest okay. :kwiat: :kwiat:
vecctra
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 13 kwie 2011 17:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: vecctra »

Witam :)
Bardzo mi sie spodobał opis Alczy. Nie rozumiem tych co ciągle narzekają. Ja byłam w Gracji w 2011 roku i teraz w lipcu jadę ponownie. Zresztą sama poprosiłam o to sanatorium. Alcza wiarygodnie oddaje klimat. Nigdy i ngdzie nie będzie tak aby wszyscy byli zadowoleni bo każdy z nas jest inny. I zresztą dobrze bo inaczej wiało by nudą gdyby wszyscy byli tacy sami ;) . Turnus na którym byłam był w większości zadowolony (zawsze sa dwa poglądy). Jedzenie było dobre. Pieczywa, warzyw i zupy zawsze można było sobie dołożyć jak kto miał ochotę. Posiłki jak dla mnie smaczne. Ja miałam dietę lekkostrawną. Nie lubię na kolację jeść ciężkostrawnych rzeczy a takie właśnie były. Ale kwestia smaku i gustu. Jest gdzie potańczyć dla starszych i młodszych ( z przewagą dla starszych ;) ). Z reguły jest jednak więcej osób starszych. Zabiegi super. Basen może mały ale chodzi o gimnastykę w basenie właśnie w solance. Polecam na cerę. Po tych kąpielach jest rewelacyjna. Z prawdziwego zdarzenia basen jest praktycznie za płotem w Wojskowym. Warunki w pokojach też nie są tragiczne. W końcu to nie SPA :D . A reszta zależy od nas samych i towarzystwa jakie sobie dobierzemy. Można nawet na terenie sanatorium zorganizować sobie we własnych gronie grilla czy ognisko. Myśmy takie mieli i było suber. Dyrekcja nie robi problemów a wręcz jest bardzo pomocna w organizacji. Można sobie również zorganizować jakiegoś grila nad Wisłą. Są miesca do tego. Wszystko zależy od nas i naszych znajomych. A sam Ciechocinek przepiekny - dosłownie perełka ze swoim klimatem.
Pozdrowienia dla wszystkich.
forumowicz

vecctra- teraz juz nie można robić grilla i palić ognisk;)
wróciłam- było świetnie :serce:
Nie dlatego,ze to ładne sanatorium( nie oszukujmy się, jest chyba jednym z najsłabszych w Ciechocinku), nie dlatego,że ma super bazę zabiegową ( jest dość wysłużona), nie dlatego,że ma dobre jedzenie ( monotonne i raczej słabe) ALE dlatego,że Ciechocinek rzeczywiście ma niepowtarzalny klimat :)
Dziękuję wszystkim, którzy byli na turnusie z ZUSu od 26 maja do 18 czerwca. :serce: Dzięki Wam mam ochotę jechac po raz kolejny do sanatorium choćby jutro :lol:
graza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2011 19:37
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: graza »

Witaj AgaC
Ja tak jak Ty byłam na turnusie w Gracji od 26 maja i potwierdzam ,ze pobyt w tym sanatorium był fajny .
Atmosfere tworzymy my kuracjusze a nasz turnus był super.Jesli ktos chce szukac dziury w całym to zawsze znajdzie.Luksusy mozna miec w domu[ale taka osoba nie wyjezdza do sanatorium]. Mysle ze narzekaja osoby ,ktore wymagaja od wszystkich tylko nie od siebie. Ja pojechała bym tam nawet dzis.
Pozdrawiam i moze do miłego zobaczenia.
mlika
Na forum od: 27 cze 2013 11:25

Post autor: mlika »

Hej! jestem nowa. jakiś czas temu byłam w sanatorium 19.02-14.03.2013 poznałam fajną koleżankę, Agnieszkę ok 36lat ale kontakt sie urwał. Jesli ktoś był w tym samym czasie to dajcie znac. pozdrawiam
ODPOWIEDZ