Owszem we wniosku podaje się telefon kontaktowy lecz jeśli się go nie składa to ZUS sam nie dzwoni....Nawet jeśli kiedyś dana dawniej był telefon podawany to do starych papierów oni nie wracają przy nowej sprawie i by się łaskawie prosić ubezpieczonego by wyjechał na rehabilitację. Tacy hojni to nie sąjovanka96 pisze:W naszym ZUS-ie to normalka. Przeciez przy składaniu wniosku można podac swój nr telefonu. Nie widze w tym nic nienormalnego. Zazwyczaj to przyspiesza procedure ....tylko te terminy....telefon z ZUS i stawiennictwo na drugi dzienAle chyba ZUS wychodzi z założenia, ze chory przebywający na L4 jest dyspozycyjny
![]()
Weryfikacja L4 to inna bajka, powinni zawiadomic poleconym z wyznaczonym terminem
Sanatorium z ZUS
- Betina71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2016 08:03
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Sanatorium z ZUS
-
fiolet
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 21:23
- Staż sanatoryjny: 1
Ale to też tak nie ma , że każą. Jak zadzwonią to pytają czy można się stawić ? Przecież jakbyśmy powiedzieli, że nie nam nie pasuje, na pewno daliby inny termin. To zawsze my się od razu zgadzamy, jedziemy i narzekamy na postępowanie instytucji - ale z drugiej strony jovanka96 ma rację, że to przyśpiesza całą procedurę.jovanka96 pisze:W naszym ZUS-ie to normalka. Przeciez przy składaniu wniosku można podac swój nr telefonu. Nie widze w tym nic nienormalnego. Zazwyczaj to przyspiesza procedure ....tylko te terminy....telefon z ZUS i stawiennictwo na drugi dzienAle chyba ZUS wychodzi z założenia, ze chory przebywający na L4 jest dyspozycyjny
![]()
Weryfikacja L4 to inna bajka, powinni zawiadomic poleconym z wyznaczonym terminem
Do tego są jeszcze komputery - a w nich nasze dane - jak raz podałeś to mają. Jak jest nieaktualny to najwyżej się nie dodzwonią i wtedy pozostaje droga listowa.
- Betina71
- Super Kuracjusz

-
fiolet
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 21:23
- Staż sanatoryjny: 1
- jovanka96
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 13 kwie 2016 14:47
- Oddział NFZ: Opolski
Przeciez jasno napisałam, ze dzwonią...uwazasz, ze wymysliłam
Nie dzwonia by zaprosic na rehabilitacje....no co Ty... nie doczytałas? dzwonia, by podac termin badania....
- Betina71
- Super Kuracjusz

- jovanka96
- Pomocny Kuracjusz

Miłego dnia i.... spokoju ducha...wszak za pasem dłuuuggiii weekend majowy
- jovanka96
- Pomocny Kuracjusz

No ja to od razu zauwazyłam, że wy od jednego "ojca" ...ale co tam sie bede wcinacfiolet pisze:Beatina71- ale ja jestem ze śląska (Rybnicki ZUS) - i dzwonili
Pozdrawiam serdecznie
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Tu się z Tobą zgodzę ,że chory jest dyspozycyjny (wg. ZUS). ale dalej uważam ,że to nie jest ok. przecież do takiej wizyty trzeba sie przygotować . Np. zabrać dokumentację z przychodni(poradni) z dnia na dzień to czasami nie możliwe.jovanka96 pisze:W naszym ZUS-ie to normalka. Przeciez przy składaniu wniosku można podac swój nr telefonu. Nie widze w tym nic nienormalnego. Zazwyczaj to przyspiesza procedure ....tylko te terminy....telefon z ZUS i stawiennictwo na drugi dzienAle chyba ZUS wychodzi z założenia, ze chory przebywający na L4 jest dyspozycyjny
![]()
Weryfikacja L4 to inna bajka, powinni zawiadomić poleconym z wyznaczonym terminem
Zaczynam wierzyć skoro tak piszesz w te absurdy życiowe.
Piszesz ,że przyspiesza sprawę w załatwieniu .Ja jednak wolę standardowe procedury.
Myślę,że jeżeli powiadomienia telefoniczne istnieją to dotyczą tylko osób na chorobowym ,lub świadczeniu rehabilitacyjnym .
Piszesz ,że w Waszym ZUS to normalka . Według mnie to jest chore takie wezwanie przez telefon. .