Obiadek

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Obiadek

Post autor: forumowicz »

Basiu to Ty gotowałaś tę zupkę z kurek :oops: :lol: cos mi się pokićkało podasz przepis? :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

krecik pisze:A ja dzisiaj odpoczywam po wakacjach z wnuczętami i upiekę tylko w prodiżu udka kurczaka i też będzie obiad. Na więcej nie mam siły :lol: :lol: :lol:
Kreciku to mamy identyczne obiadki ;) :D
Do kurczaka ryż i zielona fasolka szparagowa
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

margot pisze:
krecik pisze:A ja dzisiaj odpoczywam po wakacjach z wnuczętami i upiekę tylko w prodiżu udka kurczaka i też będzie obiad. Na więcej nie mam siły :lol: :lol: :lol:
Kreciku to mamy identyczne obiadki ;) :D
Do kurczaka ryż i zielona fasolka szparagowa
Margot :kwiat: , jak na dziś to za dużo zachodu :lol: Będą z ziemniakami i ogóreczkiem małosolnym :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: Sloneczko »

Basieńko :kwiat: zupe taka gotuje na skrzydełkach z kurczaka i żoładkach indyczych lub gęsich.....duże kawałki muszą byc w zupie ...u mnie najlepeij taka lubią
Dodaje grubo pokrojona w plastry marchewkę, pora , w kosteczke selera, pietruszkę i duże kawałki ziemniaka . Daję z 5 ziaren ziela angielskiego i ze 2 liscie laurowe.Ziemniak nie może byc pokrojony w kostkę ...... jeat on po prostu okrawany na okragło nożem....duże kawałki. Maslaki wybieram najmniejsze i całe wkladam do gotującej sie zupy .Same ogonki kroje na małe plasterki. Gotuje do miękkosci. Niczym nie zaprawiam, to ma być taki rosołek z maślakami :) ...duuuuuzo maslaków :D U mnie daje sie duzo pieprzu. Jak juz jest zupa ugotowana to daje bardzo dużo pokrojonej, zielonej pietruszki.
forumowicz

Sloneczko pisze:Basieńko :kwiat: zupe taka gotuje na skrzydełkach z kurczaka i żoładkach indyczych lub gęsich.....duże kawałki muszą byc w zupie ...u mnie najlepeij taka lubią
Dodaje grubo pokrojona w plastry marchewkę, pora , w kosteczke selera, pietruszkę i duże kawałki ziemniaka . Daję z 5 ziaren ziela angielskiego i ze 2 liscie laurowe.Ziemniak nie może byc pokrojony w kostkę ...... jeat on po prostu okrawany na okragło nożem....duże kawałki. Maslaki wybieram najmniejsze i całe wkladam do gotującej sie zupy .Same ogonki kroje na małe plasterki. Gotuje do miękkosci. Niczym nie zaprawiam, to ma być taki rosołek z maślakami :) ...duuuuuzo maslaków :D U mnie daje sie duzo pieprzu. Jak juz jest zupa ugotowana to daje bardzo dużo pokrojonej, zielonej pietruszki.
Dziękuję :kwiat: Już na sam przepis ślinka cieknie, ale będę musiała wybrać się jeszcze raz na maślaki, bo te które mam już obgotowałam :) a na razie, żeby nikt nie pomyślał, że nie umiem gotować ;) :lol: :lol: :lol:
[ obrazek zewnętrzny ]
forumowicz

kruszynka pisze:Basiu to Ty gotowałaś tę zupkę z kurek :oops: :lol: cos mi się pokićkało podasz przepis? :)
Oj pokręciło się, pokręciło, za dużo tatarka ;) :lol: :lol: ale to nic, jest nas dwie Basie i to dlatago :D
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

6basia6 pisze:
kruszynka pisze:Basiu to Ty gotowałaś tę zupkę z kurek :oops: :lol: cos mi się pokićkało podasz przepis? :)
Oj pokręciło się, pokręciło, za dużo tatarka ;) :lol: :lol: ale to nic, jest nas dwie Basie i to dlatago :D
ha ha ha ...fajnie :lol: :lol: :lol: oj lubimy tatarka, lubimy ;) ;) :twisted:
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Kruszynko, ja przede wszystkim nie lubię jeść tłusto.....Poza tym, jak zupa kurkowa, to przede wszystkim muszę mieć smak kurek :D :D a nie mięsa...oczywiście, że zupka będzie miała lepszy smak np na częściach z kurczaka, ale ja wczoraj (niedziela) nie miałam kurczaczka, miałam mało czasu,a apetyt na zupkę ogromny :lol: :lol: Dlatego udotowałam ją tylko na kostkach rosołowych- drobiowej i warzywnej. Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone kurki i na małym ogniu, pod przykryciem poddusić. Do bulionu dodać starte na tarce do warzyw marchewki, podsmażone kurki z cebulą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić np vegetą i pieprzem oraz śmietną ( można i mąką) Wrzucić koperek. Moja zupka była pyszna. Wszyscy, komu sie dostało jedli,aż im sie uszy trzęsły :lol: :lol:
forumowicz

Super przepis tak lubię ,zrobię taką dzisiaj mam prawdziwki w sosie smietanowo-koperkowym z dobrym masełkiem ,ale jutro kupię na bazarku kurki . :) A grzybki juz prawie wysuszyłam :lol: Bardzo Basiu dziekuję za przepisik :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ktoś mi kiedyś powiedział jaki skład mają kostki rosołowe.....wyrzuciłam je całkowicie z jadłospisu. Basieńko ja wolę jednak kawałek kurczaka do zupy niż te kostki rosołowe. I wiem ze to jest taki bardziej zdrowy tłuszcz niż tłuszcz zawarty w tych kosteczkach ;)
Pozdrawiam dziewczyny kuchareczki :kwiat: :D
ODPOWIEDZ