Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Felice »

Jeżeli złożone do oddziału Funduszu skierowanie w okresie 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia nie zostanie zrealizowane NFZ odsyła skierowanie do lekarza, który je wystawił celem weryfikacji (aktualizacji). Lekarz w ciągu 30 dni dokonuje weryfikacji skierowania i w przypadku pozytywnej weryfikacji odsyła je do NFZ. Pacjenci ze skierowaniami po weryfikacji wyjeżdżają w pierwszym posiadanym terminie, o ile ich skierowania zostaną pozytywnie zaopiniowane przez lekarza NFZ.

Z wyjazdów leczniczych, które są dofinansowane przez NFZ, można korzystać po raz kolejny po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego turnusu.

Zwrot dadzą bez weryfikacji jeżeli czas do końca pobytu w sanatorium nie przekroczy 18 miesięcy od wystawienia,nie złożenia wniosku.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Felice - chapeau bas :!:
MarzenaS
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 lis 2016 16:54
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: MarzenaS »

Felice pisze:Jeżeli złożone do oddziału Funduszu skierowanie w okresie 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia nie zostanie zrealizowane NFZ odsyła skierowanie do lekarza, który je wystawił celem weryfikacji (aktualizacji). Lekarz w ciągu 30 dni dokonuje weryfikacji skierowania i w przypadku pozytywnej weryfikacji odsyła je do NFZ. Pacjenci ze skierowaniami po weryfikacji wyjeżdżają w pierwszym posiadanym terminie, o ile ich skierowania zostaną pozytywnie zaopiniowane przez lekarza NFZ.

Z wyjazdów leczniczych, które są dofinansowane przez NFZ, można korzystać po raz kolejny po upływie 18 miesięcy od daty zakończenia poprzedniego turnusu.

Zwrot dadzą bez weryfikacji jeżeli czas do końca pobytu w sanatorium nie przekroczy 18 miesięcy od wystawienia,nie złożenia wniosku.
Felice - :) jesteś skarbnicą wiedzy:), za każdym razem jak czytam Twoje posty jasne i czytelne odpowiadają mi na każde pytanie które kiedyś być może musiała bym tu zadać:)
SUPER:)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Felice pisze:
Od listopada spełniam te kryteria ... lecz małopolska dodała jeszcze jedno - po weryfikacji :(
No ale musi być weryfikacja bo upłynął okres 18 miesięcy i skierowanie jest nieważne.W każdym oddziale tak jest,albo ja czegoś kompletnie nie rozumiem.Te 18 miesięcy ważności skierowania nie może też wypaść w trakcie turnusu.
Nie upłynęło mi 18 miesięcy od rejestracji wniosku ... :) ... chyba sie nie rozumiemy do końca ... złożyłam wniosek 30 lipca (data rejestracji) 2015... do weryfikacji powinien wrócić 30 stycznia 2017 .... 18 miesięcy od zakończenia ostatniego mojego pobytu , minęło mi 24 listopada 2016 . Czemu zatem nie mogłam skorzystać ze zwrotu w grudniu lub styczniu ? ... skierowanie jest ważne ..

małopolska ma swój dodatkowy warunek ... nieistotne jest dla Nich to , że upłynęło 18 miesięcy od ostatniego pobytu , a skierowanie jest ważne ..... musi się być po weryfikacji . W innych województwach tego nie ma :shock:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

peonia56 pisze:Ja też nie rozumiem o co chodzi z tą weryfikacją :shock: jeden przepis a tak różne interpretacje
2 kwietnia w 2015 wróciłam z sanatorium ,następny wniosek złożyłam w styczniu 2016 (czas oczekiwania 18 miesięcy) Na moje pytanie pani w NFZ oświadczyła że jeśli mi bardzo zależy na wyjeździe to mogę dzwonić o zwrot ponieważ te 18 miesięcy to okres między końcem jednego turnusu a początkiem drugiego.
Ustka /wróciłam 2 kwietnia 2015r.( 18 miesięcy ) czyli od października 2016 r. w każdej chwili mogę zadzwonić o zwrot /
mało tego jeśli ktoś nigdy nie był w żadnym sanatorium a ma przyporządkowany numer we wniosku to tak samo może skorzystać ze zwrotu ( nie czekając 18 miesięcy) Oczywiście tylko wtedy jeśli są zwroty.
Pytanie moje czy w innych regionach też jest taka możliwość :?:
Dokładnie tak , jak piszesz stanowi prawo .Pisałam o tym kilka postów wstecz .

W moim regionie tak nie ma .... dołożyli od siebie jeszcze jeden warunek ... dopiero po weryfikacji mozna starac się o zwrot :(
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dziękuję Feli :kwiat: oczywiście znam te przepisy, bardziej zależało mi na wypowiedziach forumowiczów jak to wygląda w rzeczywistości , z tego co tu wyczytałam śmiem twierdzić ,że NFZ (niektóre regiony ) nagina je wg. własnych potrzeb.
Rażącym przykładem jest tutaj wpis Gieni. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Uprzejmie donoszę moje starania o zwroty nie przynoszą oczekiwanych rezultatów :evil: W propozycjach nadal jedynie Solec od jutra .W tym Solcu to chyba turnusy zaczynają się każdego dnia :roll: Co dzień proponują Solec od jutra :shock:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Elu ... teraz to i ja trafię na czarną listę :lol: :lol:

Peonia ... sama byłam zaskoczona ... bardzo zależało mi na wyjeździe w styczniu . Pojechałam osobiście . Dopytywałam , skad taki przepis ? nikt nie potrafił mi odpowiedzieć .... tylko , że muszę być po weryfikacji :( z tego co mi wiadomo , przepadło wiele ciekawych zwrotów , m.in moje ukochane Świnoujście :cry: prosiłam , że przyjmę zwrot , który pojawi się " na jutro " ... mam możliwość przed 15,0 wziąć skierowanie , a wieczorem zająć miejsce w pociągu :D ... nie ...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Z tego co mi wiadomo w niektórych województwach jest tak , że już po otrzymaniu skierowania , mozna korzystać ze zwrotu .
Nie wiem jak jest u nas .Ale pewnie nie :cry:
Może ktoś z małopolski wie coś na ten temat ? bo jakoś straciłam ochotę do Nich dzwonić :(
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

złożyłam wniosek 30 lipca (data rejestracji)
Ważność wniosku liczona jest od wystawienia,nie rejestracji.
ODPOWIEDZ