opłata uzdrowiskowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

opłata uzdrowiskowa, czyli de facto podatek...

Post autor: jacky6 »

smuga pisze::lol: :lol: I jak zawsze co sanatorium to inne procedurki a my piszący z pewnością podajemy nasze doświadczenia z tym związane li tylko jako info :!: i tylko info 8-)

nie wiem, czy znajdzie się chętny do wykonania mapy drogowej w formie arkusza excela ujmującego wszystkie opcje płacenia podatków w sanatoriach / szpitalach na terenie RP ?
a może by tak wskazać kawałek chlebusia pracownikom NFZ na szczeblu krajowym ?

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Re: opłata uzdrowiskowa

Post autor: ulanie »

Kruszynko, nie mogłam nie zapłacić, ponieważ wszyscy płacili, jak już napisałam wcześniej kuracjuszki chodziły do Urzędu w Polanicy i nic nie wskórały... użerać się na samym początku pobytu, to nie dla mnie :!:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Ulanie ,nie to tak nie funkcjonuje .Ja w KZ popełniłam kiedys błąd i po odesłaniu mnie do burmistrza poszłam do Niego.Nie teraz powołuje się na ustawę i to jest gminy problem,bardzo proszę niech pozywa mnie do sądu.W Kołobrzegu jak pani przełozona chyba pielęgniarek (nie pamiętam już kim była ta osoba) powiedziała na spotkaniu z turnusem publicznie o obowiazku wniesienia opłaty ,też zapytałam publicznie ,dlaczego nie mówi uczciwie kto tej opłaty nie powinien wnosić ,dlaczego nieeelegancko ukrywa przed kuracjuszami przepisy?Była konsternacja i uwaga, że jak nie powinnam to zaprasza mnie do pokoju z dokumentem o którym to powiedziałam .Kiedy tam poszłam ,powiedziała wprost ,że oczywiscie powinnam przyjść przedłozyć dokument zwalniający mnie z opłaty ,ale nie musiałam na forum publicznie.No i znów się zdenerwowałam i powiedziałam grzecznie co myslę o takim ich zachowaniu.
Ulanie mnie nie obchodzi ,kto w kolejce do recepcji płaci.Ja nie płace ,mówię to grzecznie i niech sobie z tym robią co chcą ,to nie jest mój problem.My Polacy mamy jeszcze takie kompeksy zaszłości z poprzedniego ustroju,że boimy się konsekwencji nawet wtedy jak wiemy że prawo nas ochroni.Trudno się nam dziwić,ale trzeba to przełamywać ,znać prawo gdy sprawa nas dotyczy i nie ulegać.Zobacz jest karta praw pacjenta np ,kto tak naprawdę jak kładzie się na łózko szpitalne zna jej treść i wie co wolno lekarzowi ,personelowi a czego nie wolno ? O może 1 procent z nas.Tak mozna by mnozyć i mnożyć przykłady.I tak się nas oszukuje w towarzystwach ubezpieczeniowych w kancelariach komorniczych etc.Wystarczy obejrzeć programy reporterskie.Dlatego drukujmy sobie przepis o tej nieszczczesnej opłacie miejscowej i po prostu dołączajmy do dokumentacji.Nie dajmy się już poniżać w każdej sytuacji i ograbiać z nawet drobnych kwot.
Miłego dnia życzę :) :kwiat: :serce:
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Kruszynko masz rację tylko, to był mój pierwszy pobyt, a w dokumentach NFZ poinformował mnie o takiej opłacie... więc co mogłam zrobić...
forumowicz

Ulanie nas informują też codziennie o wielkich wygranych w skrzynkach na listy ;) :lol: :lol:
Wybór należy do każdego indywidualnie ,ale trzeba korzystać z przysługującego prawa .
Pozdrawiam serdecznie dużo zdrówka :serce: :serce: :kwiat:
Ps zapis w skierowaniu jest jak najbardziej ,ale w ulotce na dany lek też jesz kilkadziesiąt przeciwskazań . :)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

We wrześniu byłam prywatnie na turnusie rehabilitacyjnym w Kołobrzegu i płaciłam tę opłatę.Bardzo proszę o konkretne informacje, kto i kiedy jest zwolniony z płacenia.
Pewnie to już gdzieś tu było, ale nie mogę znaleźć.
forumowicz

Ostatnio zmieniony 15 lis 2014 15:29 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono link
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Bardzo proszę by ewentualne odnośniki do ustaw wskazywały wyłącznie na Internetowy System Aktów Prawnych Sejmu RP. Znajdują się tam akty prawne w formie publikowanej m.in. w Dzienniku Ustaw, które są jedynymi obowiązującymi. ISAP podaje również akty zmienione, uchylone oraz zmieniające wraz z datami obowiązywania.
Pozdrawiam

ps.
Najlepiej korzystać z tekstu jednolitego uwzględniającego wszystkie zmiany aktu podstawowego:
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 031&type=3
forumowicz

Na pierwszej stronie portalu "WP' jest zamieszczony dzisiaj artykuł o opłatach uzdrowiskowych. Okazuje się po przeprowadzeniu badań , że we wszystkich uzdrowiskach powietrze jest skażone. Za co płacimy ?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

mix pisze:
... we wszystkich uzdrowiskach powietrze jest skażone. Za co płacimy ?
autorzy sami sobie ( i nam ) odpowiadają...
...
za zdrowie na papierze ...

:mrgreen: :ugeek:
ODPOWIEDZ